Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2020.09.30. 01:22Hozzászólás a témához  [ 10 hozzászólás ] 
 Anime és erőszak 
Szerző Üzenet
Kouhai
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.15. 18:34
Hozzászólások: 153
Hozzászólás Anime és erőszak
Sziasztok.Kíváncsi lennék,hogy ki hogy viszonyul az erőszakos,verekedős, brutális animékhez? (H)


2011.08.29. 20:22
Profil
Samurai
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.16. 14:47
Hozzászólások: 603
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Az öncélú, látványos erőszak giccses, a hatás önélvezete, de ha mondjuk a világháborúról szól az anime, akkor erős kifejezőeszköz lehet. Szóval önmagában csak eszköz, attól függ, hogyan használják. Persze lehet használni komikusan eltúlozva is, mint pl Quentin Tarantino, szóval többféle megoldás is létezik. Ha az animének valami olyan mondanivalója van, vagy olyan komoly témáról szól, aminek része az erőszak, akkor nem kell meglepődni meg lefújozni, hogy a mai rajzfilmek milyen erőszakosak és szegény gyerekek stb., mert ez teljesen más téma. Nem kell gyerekeknek megmutatni azokat a videókat, amiken bemutatják háborús bűnösök tetteit, vagy a holokauszt csúnyább részeit, és ugyanez igaz animékre is, mert azok is szólhatnak erről. Csak annyi az egész, hogy rajzolva van nem kamerával felvéve. Más eszköztár, meg persze azért más ország és kultúra is, ezen se kell meglepődni. De ne erőszakos rajzfilmekként kezeljük azt, ami nem az.

Persze a dragon ball az tényleg erőszakos rajzfilm, ez elég egyértelmű, ott annyi volt a probléma, hogy nem tudtuk zökkenőmentesen importálni a japán kultúrának ezt a darabkáját, mert teljesen más a történeti, vallási és kulturális hátterünk. Ezért nem adnak le még ma se a tévében olyan animéket mint mondjuk az Elfen Lied vagy a Gantz, pedig ezekben azért kicsivel több van véres jeleneteknél. Persze nem is olyan hú de mélyek mint mondjuk egy Tarr Béla film, de nem is ilyen céllal készültek. A lényeg, hogy Japánban más a tűrésküszöb ilyen témában, ezért vannak gondok, mikor európai kontextusban találkozunk ezekkel az animékkel.

Akiknek pedig erkölcsi aggodalmaik vannak, azokat én teljesen jogosnak találom. Akik a médiaszolgáltatásban dolgoznak, azoknak ez is dolguk, hogy ilyenekkel törődjenek, hogy ami a képernyőre kerül az mennyire ütközik a közerkölcsbe. Csak hozzátenném, hogy engem ilyen szempontok nem izgatnak, és mint magánembert, szórakoztatni tudnak a közerkölcsre és a közízlésre erősen veszélyes médiatermékek is. Nagykorú magánemberként ehhez mindenkinek joga van. Kivéve persze a pedofil tartalmak gépen tárolása meg hasonlók, hasznos dolog ezeket a jogszabályokat nyomon követni, bár nem tudom ez rajzolt képekre mennyire igaz (mármint pedofil képek rajzolva). Szóval én személy szerint élvezem még a nonszensz műfajokat is, amik szándékosan értelmetlen erőszakot tartalmaznak teljesen szürreális történetvezetéssel és groteszk, naturalista ábrázolással. A jéghegy csúcsa korántsem az Elfen Lied, a durvább mangákból anime se készül, mert azért Japánban is vannak határok. Személy szerint ilyet kiskorúnak nem mutatnék, és ilyen animét se vetítenék le még este 10 után sem. De ez szerencsére nem az én dolgom, ezt mások döntik el, és hogy jól végzik-e a dolgukat - mivel nem értek hozzá -, abba én nem szólok bele.

Amúgy a téma jó, kösz hogy felvetetted Kira.

_________________
Kép


2011.08.29. 21:48
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.02. 18:48
Hozzászólások: 2290
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Tényleg jó téma, erről el lehet beszélgetni. Részemről mondjuk kissé pontosítanám, hogy miféle erőszakról is beszélünk. Vannak animék, amiknek például jó része harcokról szól, részben "véresen komoly" részben pedig amolyan verseny vagy vetélkedő szerű küzdelemként, pl. a Naruto. De sokat lehetne még említeni. Az ilyenekkel nincs problémám, bár ha nagyon ezen van a hangsúly, akkor egyszerűen egy idő után nem kötnek le. Ugyanakkor gyerekrajzfilmként nem adnám le a Narutót, bár még mindig kisebb baklövés, mint a Dragon Ball esetében.
A véresen erőszakos jelenetekben bővelkedő animék viszont már kezdenek nem tetszeni. Levágott végtagok,fejek szerteszét stb. A határeset nálam az X volt, mert bár abban is voltak elég durva részek, de a TV sorozatban ugyanakkor nagyon mély történettel párosult (a movie az elég elkapkodott volt ilyen szempontból és az a befejezés... brrr...). Szóval pl. az Elfen Lied jellegű animék nem csábítanak különösebben megnézésre.
Mondjuk úgy, indokolt mennyiségű erőszak elfogadható az animékben, amennyit a történet "visz", de ennek az ábrázolásmódja és adagolása nagyon nem mindegy, és mindenképpen ügyelni kell a kellő tájékoztatásra, hogy csak megfelelően érett ember nézze meg, ha úgy dönt.

Az értelmetlen, öncélú, groteszk, bizarr, aberrált erőszak kategóriáról pedig az a véleményem, hogy taszító, és egyes NAGYON-NAGYON ritka esettől eltekintve, amikor elfogadható művészi eszközként, szimplán undorító. Bárki megnézhet ilyet egyet-kettőt, kíváncsiságból, vagy mert véletlenül belefutott, de aki már konkrétan ilyenekre rákapott, annak nagyon sürgősen el kellene gondolkoznia magán, mert ez már a jóízlést romba döntő dolog, olyan, mint valamiféle ronda szenvedélybetegség. Mondjuk, azt bárki mondhatja, hogy amíg mást nem rángat bele, másnak nem árt, addig ez a magánügye, addig ne szóljunk bele, és ennek a véleménynek megvan a létjogosultsága valóban. A probléma ott kezdődik, amint egy ilyen ember nem magánszemély, hanem kapcsolatba kerül más személyekkel, mert az effajta dolgok erősen befolyásolhatják szerintem a másokkal való kapcsolatát, illetve arra alkalmas másik személy esetében, annak ízlésében is maradandó hatásokat tehet.

_________________
Kép


2011.08.30. 11:10
Profil
Samurai
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.16. 14:47
Hozzászólások: 603
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Nem nagyon tudnám megmondani most, hogy a Naruto vagy a Dragon Ball az erőszakosabb, lehet nem is lehetne ez alapján összehasonlítani őket, de érezhetően egy műfaj a kettő, sok-sok hasonlósággal. Az, hogy most leadják a Narutot és nem tiltják be, egy csomó mindennek köszönhető, aminek köze nincs az erkölcshöz vagy a társadalomhoz, annál több a politikához, meg persze hogy erre "szakosodott" csatornán adták.

Idézet:
Ugyanakkor gyerekrajzfilmként nem adnám le a Narutót, bár még mindig kisebb baklövés, mint a Dragon Ball esetében.


A sorozat elvileg a 12-16 éves korosztály számára készült. Ha ezt a korosztályt gyerekeknek tekintjük (tekintsük annak), akkor ez az anime gyerekeknek készült. De ez megint olyan dolog, hogy Japánban nem tartják gáznak ilyeneket vetíteni gyerekeknek. Engem se tud már lekötni a Naruto, persze azért is, mert régóta megy már, és az eleje óta nézem, de mégse mondanám, hogy ezen nőttem fel vagy ilyesmi, mert soha nem volt meghatározó élmény az életemben. Szóval nem ettől leszek sorozatgyilkos vagy ilyesmi :)

Ízlésről nem nagyon lehet beszélgetni, max olyan szinten, hogy valaki szereti a spenótot van aki nem. Ha meg valaki valami bűncselekményt követ el, azt nem azért ítélik el, mert erőszakos animéken nőtt fel és azt hitte, hogy természetes dolog orrba vágni valakit. Az elkövetett bűnért ítélnek el, legfeljebb enyhítő körülmény a büntetés kiszabásánál, hogy mentálisan labilis, ekkor viszont teljesen lényegtelen, hogy animék miatt lett erőszakos, vagy mert K1-et nézett a Viasaton. Akire az animék így hatnak, arra más is így hat, szóval megint csak nem az animét kell hibáztatni, hanem a személyt, a bíróságon is ezt teszik, legalábbis én még nem hallottam róla, hogy be akarnák tiltani a Counter Strike-ot, pedig már nem egy iskolai lövöldözőről kiderült, hogy gyakran játszik vele a neten. Meg ha már itt tartunk, a nevelés, az iskolai és családi környezet sokkal erősebben hat az emberre, mint az animék, szóval elsősorban ezeket kellene hibáztatni, de újfent csak azt mondhatom, nem hallottam olyasmiről, hogy egy sorozatgyilkos szüleit börtönbe zárták volna, mert rosszul nevelték a gyereküket. A felelősség mindig az egyéné.

A jó ízlés szó pedig meghatározhatatlan, mert hát kinek jó. A közízlést se lehet pontosan meghatározni, de azt körül lehet írni, ha figyelembe vesszük pl a médiatörvényt, meg más jogszabályokat, hogy mit lehet, mit nem. Ezek nem állítják semmiről, hogy fúj ez ízléstelen, hanem azt, hogy káros, főleg a gyerekek szellemi fejlődésére, vagy a többséget zavarja, ezért nyilvánosan nem jelenhet meg. Erre azért van szükség, hogy működjön a társadalom, és biztonságban érezzük magunkat. Ha viszont azt határoznák meg, hogy mindenki szeresse a gulyást mert az hungarikum, az már diktatúra. Ezért nem mondják azt, hogy a pornó az ízléstelen, mert a nők testét tárgyként használják stb, hanem hogy ez a gyerekek szellemi fejlődésére káros (az is), ezért este 11 után mehet csak a tévében. Ez részben a technikai gyengeségünk, mert nem tudjuk teljesen szabályozni, hogy a gyerekeink mit lássanak. Fejlettebb technikával a gyerekzár nem a tévében lenne, hanem a gyerek szemében, és elvakítaná, mikor olyan dologra akarna nézni amire nem szabad. Ez lenne a tökéletes nevelés, mert a gyereket csak olyan ingerek érhetnék, amik a szülők és az alkotmány szerint nem károsak számára. Kíváncsi vagyok az ilyen gyerekekből milyen felnőttek lennének.

A groteszket meg ne szóljuk már le, Móricz Zsigmond is remek groteszk novellákat írt, amik a magyar nyelv és irodalom kincsei. Ráadásul a groteszk nem öncélú gusztustalankodás, van mögötte filozófia, aminek a gyökerei a középkori karneválokig nyúlnak vissza. Baudlerie néhány verse is elég gusztustalan, mégsem tiltják be, mert az európai gondolkodástörténet szerves része, ahogy Sade márki eszmefuttatásai is, akinek a szadizmus szavunkat köszönhetjük. Nem attól lesz valaki káros a társadalomra, másokra, és akár önmagára is, mert ilyesmikkel foglalkozik, hanem mert nem érti meg őket.

A gyerekeknek persze nem kell tudnia olyan borzalmas dolgokról amikre az emberiség képes volt a történelem során, mert nem tudnák feldolgozni, és sok felnőtt sem képes mit kezdeni vele, de ettől még változatlan tény, hogy az emberben általában van hajlam az erőszakosságra, amit kordában tart. Az is tény, hogy szeretjük látni mások testi, lelki szenvedését, szenvedés nélkül nincs dráma sem. Az persze nem mindegy, hogy beleéljük magunkat a szenvedő fél helyébe, együtt érzünk vele és sajnáljuk, esetleg bennünk van a félelem, hogy velünk is megtörténhet ugyanez, vagy csak kinevetjük, akár azért, mert zavar minket és el akarjuk távolítani magunktól a negatív érzelmet, akár azért, mert a szenvedő emberre úgy tekintünk, mint egy viccesen vonagló felhúzható játékra. Az utóbbira mondhatjuk, hogy beteges.

Szóval még a legalapvetőbb dolgoknál is a magatartásforma a fontos, ahogy közelítünk dolgokhoz. A szórakozás nem csak azt jelentheti, hogy nevetünk valamin, az is szórakoztató, mikor sírunk egy filmen, annyira szomorú, vagy halálra rémülünk. Visszatérve Móriczhoz, ő pont a naturalista ábrázolás miatt tud szórakoztató lenni, mikor gusztustalan képekkel írja le hogyan eszik valaki amíg bele nem hal. Persze nevetünk rajta, meg húzzuk a szájunkat, hogy fúj. A groteszk meg a nevettetés és megbotránkoztatás mellett el is gondolkodtat. Gondoljunk pl Kafkától Az átváltozásra, ami szintén elég gusztustalan, és idővel szánalmas, mégis elgondolkodtat, és ezt nem tehetné meg anélkül, hogy egy undorító bogár lenne benne. Persze van aki csak egy undorító bogarat lát az egészben, és muszájból olvassa el mert kötelező, de ez nem a mű hibája. Az értelmetlenség ugyanígy kifejezőeszköz lehet, ennek pl Beckett és Ionesco, vagy akár Lewis Carroll a megmondhatója, olvassuk csak el a verseit, egy csomó értelmetlen kitalált szót használ. Azért még hozzátenném, van különbség a nonszensz, az abszurd és a hermetikus irodalom között.

Szóval nem az erőszakos műveket kell lehurrogni, hanem az embereket, akik gyengék, és nem állnak készen bizonyos dolgok befogadására és a feldolgozására. Az ízlés csak arról szól, miket fogyasztunk, miket nézünk stb. Ennél fontosabb az, mit kezdünk azzal amit látunk, és mit gondolunk róla. Amúgy én a szakzárómban is az abszurddal és a groteszkkel foglalkozok, lényegében ez a kutatási területem, és a nyugati filozófia a 20. század óta szintén sokat gondolkozott ezekről a témákról, mert fel kellett dolgozni pl a holokauszt értelmetlenségét. Viszont egyáltalán nem arról van szó hogy jaj de depis volt európa a háborúk miatt, hanem a racionalizmus trónját kezdték döntögetni az olyan újszülött filozófiák, mint a fenomenológia, vagy a dekonstrukció. Aki éretlen, az csak azért keres videókat ember és állatkínzásról, mert a tiltott dolgok izgisek, és azzal, hogy nevet a látottakon, bizonyítja maga számára, hogy milyen kemény fickó. Az ilyen szerintem gyerekes, és nem helyes, de inkább nem szólok bele mit csinál, mert hülyének lenni is joga van mindenkinek, legfeljebb nem tartom vele a kapcsolatot. A bűnmegelőzés a rendőrség dolga, a szabályozás a törvényeké, mások lelki egészségével pedig akkor törődök, ha az illető a barátom.

_________________
Kép


2011.08.30. 13:16
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.02. 18:48
Hozzászólások: 2290
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Te mindent meg tudsz ideologizálni, és valószínűleg az ellenkezőjét is. :P :)

A Narutóval kapcsolatban gondolkodtam is rajta, hogy ne pontosítsam-e. Szóval, mondjuk a 12+-t minimum kitenném mellé, eszerint egész jól eltaláltam. Manapság már egy ezt a kort elért gyerek meglehetősen "érett" lehet, más kérdés, hogy ez mennyire jó vagy nem jó. De a tények ezt mondják, ez van. Mondjuk én úgy gondolnám, 13-14 éves az a minimum kor, amelyik már Narutózzon nyugodtan, de persze ezek a korhatárok is elég önkényes dolgok, az egyéni érettség az egyén dolga. Te például melyik korosztálytól gondolod már elég idősnek az embereket ahhoz, hogy "szülői felügyelet nélkül" szabadon válogassák meg szellemi táplálékukat vagy éppen szórakozásukat? (és most azt is ki lehet fejtenik akár, hogy a kettő között mik az azonosságok és különbségek)

Az ízlés-témát tudtam, hogy fel fogod hozni. De gustibus non est disputandum, nem igaz? És mégis, igenis van olyan, hogy közízlés, az ízlésben is vannak normák, és egy társadalomban, egy szociális szerveződésben igenis szükség van normákra, mert különben káosz lesz az egész. Persze van, akiket ez sem zavar, lényeg az egyén szabadsága. És hol van ennek a határa? Meddig lehet, jogos, szabadságot biztosítani az egyénnek? Mondhatni, míg csak magának árt, addig szabadon csinálhat akármit? De hol vannak ebben azok, akik az illetővel törődnek? Ha magának árt, akkor ezeknek is árt, lelkileg mindenképpen, tehát már nem az ő magánügye az egész. És igenis, az egyéni ízlés is felelősséget hordoz magában, mihelyst nem egy lakatlan szigeten élünk, hanem kommunikációba kerülünk valakivel.
Ízlés az is, ha valaki az IHB (iszunk-hányunk-belefekszünk) típusú bulikat kedveli, meg az is, ha valaki ehelyett inkább színházba, balettre, teaházba jár. De melyik a jó ízlés? Ha egyszer létezik olyan fogalom, hogy "jóízlés", feltételezem, valami értelme is van? És a jóízlés meg a tapintat meg a jólneveltség meg az udvariasság - manapság lehet ezek kihalóban levő fogalmak? - például iránymutatóul szolgálhatnak az egyénnek, hogyan bánjon másokkal. Például ne sértsen meg másokat durván az ízlésükben. Vagy ne kényszerítse azokra rá a magáét. (Pl. az IHB típusú ne nevezze a másik típust sznobnak az ízlése miatt.)

Ha a fogalmak szintjén nézzük a dolgokat, mint "groteszk" meg "értelmetlen", akkor persze, hogy tudunk találni olyat, ahol ilyen eszközök valóban művészi kifejezést szolgálnak. Az persze megint egyéni ízlés kérdése, hogy ki mit hasznosít szellemi, érzelmi táplálékként ebből és mit nem. Beaudelaire (helyesen írva, ha már hivatkozunk rá) versei is van, akinek bejönnek, van, akinek nem, mint ahogy más versekkel, más írókkal is ez a helyzet. A betiltás jóra nem szokott vezetni, ellenben az értékekre nevelés igen. Ebbe az is belefér, hogy például fent említett néhány gusztustalan vers például tananyag lehet. Megjegyzem, a pornográf irodalomnak is nyilván megvan a maga helye. De ponyva és ponyva között is nagy különbség lehet, pornó és pornó között is, vagy hogy visszatérjünk az animékre, ahonnan kiindultunk, hentai és hentai között is. És ha pl. az erőszak művészi ábrázolásáról hoznál példákat animékben, az irodalom helyett?

Megjegyezném, hogy igazán jó lenne, ha többen is bekapcsolódnának érdemben az ilyen beszélgetésekbe, és nem csak párbeszéd lenne. star

_________________
Kép


2011.08.30. 13:57
Profil
Kouhai
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.15. 18:34
Hozzászólások: 153
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Köszönöm a hozzászólásotokat.Nekem az lenne a véleményem erről a fogalomról,hogy én már ilyen idős fejjel már csak nevetni szoktam ezeken az erőszakos jeleneteken,de ha belegondolok sok szülő leülteti a tv elé a gyereket,úgymond nem foglalkozom vele mit néz,csak hagyjon békén már végre,és nézzen amit akar,és meg sem válogassa neki,hogy milyen rajzfilmeket nézzen,és rájuk van hagyva minden, azokat a gyerekeket meg lehet nézni idősebb korukban például már az általános iskolában is sok gyerek igen erősnek érzi magát a gyengébbekkel szemben,és mi a vége pl:Dragon Ball verekedés van a sulikban,és tudok egy régebbi esetről is mikor a 6 éves gyerek kiugrott a 4.emeletről Amerikában,mert azt hitte hogy ő tud repülni,de mondhatnák még példákat,a Naruto hatására a kisgyerek egy fabottal úgy fejbe vágta az iskolatársát,hogy belehalt a sérülésébe,szóval az ilyen esetek elkerülésének érdekében igenis korhatároznám,és csak este 10 után adnám le ezeket az animéket,végül is a mai világban a szülők is annyira elfoglaltak,hogy nincs idejük,mint régen annyit foglalkozni a gyerekkel,de az ő felelősségük,hogy milyen ember lesz a gyerekből.Én ha lenne gyerekem,azért többet foglalkoznék vele,és megválogatnám,hogy mit nézzen még kicsi korában.Nekem ez lenne a véleményem,és mégegyszer köszi a hozzászólásokat. ;) :)


2011.08.30. 14:50
Profil
Samurai
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.16. 14:47
Hozzászólások: 603
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Vagy csinálhatjuk azt mint a japánok, és az oktatási rendszerben vezetünk be olyan fegyelmet, hogy a gyerekeknek eszükbe ne jusson olyasmit csinálni, amiért kirúghatják őket. És a felelősségre nevelés már egészen korán elkezdődhet pl azzal, hogy ha valakit kirúgnak egy suliból azt máshova már csak úgy vegyék fel ha fizet a szülő, és jobb esetben ekkor megérti a gyerek, hogy bizony rajta múlik a család életszínvonala, és akkor kétszer is meggondolja, hogy verekedik vagy nem. És persze érettségi nélkül meg nem kaphatna munkát. Mondjuk nálunk ilyesmit nem lehet bevezetni. Japánban az iskolaegyenruháknak van egy olyan funkciója is, hogy ha az utcán egy diák egyenruhában illetlenül viselkedik, akkor betelefonálnak az iskolába, főleg öreg nénik, hogy látták az egyik diákjukat vandálkodni, és az ciki az iskolának és a szülőknek is. Szóval a törvényeken kívül ilyesmikkel is lehet fegyelmezni, de ez megint csak nem lehetséges nálunk, mert más a kultúra. A vaskalapos megoldás meg az lenne, hogy magyar gyerek magyar rajzfilmet nézzen, mer' az való neki, de ezzel kb lebunkózzuk magunkat Európa közepén. Bármilyen megoldás legalább 2 generációnyi időt venne igénybe, ami alatt reformáljuk legalább az oktatási rendszert, de ehhez nincs olyan stabil alapunk, mint a Japánoknál a tradíciók, a politikának meg nem az a dolga, hogy évtizedeken keresztül ragaszkodjon az elképzeléseihez.

_________________
Kép


2011.08.30. 17:39
Profil
Kouhai
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.15. 18:34
Hozzászólások: 153
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Különben pont ezekre a reakciókra számítottam tőletek mint erkölcsi,mint viselkedési,mint nevelési szempontból.Köszi. arigato De azért másoktól is elvártam volna némi vélemény nyilvánítást ebben a témában,de lehet a többiek nyuszik hozzá szólni,nem tudom,de azért várok még hozzá
szólást. :)


2011.08.30. 18:39
Profil
Samurai
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.16. 14:47
Hozzászólások: 603
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Majd szólok a cseten, hogy nézzenek be a fórumra :)

_________________
Kép


2011.08.30. 18:41
Profil
Senpai
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.10. 21:37
Hozzászólások: 270
Hozzászólás Re: Anime és erőszak
Először is, erőszak filmekben is van. Az egyetlen probléma a kollektív tudat. Lassanként kezd már szerencsére átalakulni az emberek gondolkodásmódja, de még mindig az a jellemző, hogy a rajzfilm gyerekeknek szól. Persze ez nem igaz, van rá magyar példa is: Hófehér. Régen is leadták a dragon ballt ilyen megfontolásból, pedig az egyáltalán nem gyerekeknek szól, természetes, hogy jöttek a szülők felháborodva. Itt lett elrontva az egész. Beleivódott már mindenkibe, hogy az animék erőszakosak, perverzek, stb...Gyerekeknek tényleg ne adjanak ilyeneket. Mennyen csak a kyorochan nekik, vagy a nagyobbaknak a kaleido star.
Ami az erőszak hatását illeti, sokban függ a hajlamtól is, befolyásolhatóságtól, neveltetéstől. Én például abszolút el tudom választani a valóságot a képzelettől. Persze összekapcsolni is a kettőt, de a határokat tudom. Nem fogok leugrani az ablakból, várva az aranyfelhőt. Nem leszek erőszakosabb, mert sok erőszakot nézek. Nem mindenkire jellemző ez, de éppen ezért kellene utánanézni az animéknek és korhatárt szabni.

_________________
Kép


2011.09.22. 08:27
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10 hozzászólás ] 

Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
cron