Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2020.10.30. 17:17Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
 Fanfiction party 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.02. 18:48
Hozzászólások: 2290
Hozzászólás Fanfiction party
Milyen a jó fanfiction? Nektek pl. milyen? Hol van a határa a fanfictionnek, már ha meg lehet ezt húzni, pl. nyilván anime fanfiction az, amely egy adott anime karaktereire ill. történetére épít, de fanfictionnek nevezhető-e az, ami mondjuk úgy "anime stílusban" esetleg egy konkrét animére is emlékeztetően vagy egy anime által ihletve egy teljesen saját történetet mond el, teszem azt japán neveket használva?
Vagy minden fanfiction, amit adott fanok (pl. animefanok) készítenek?

Láttok-e még perspektívát ma is a fanfiction készítésben? Talán kevésbé tűnik népszerű tevékenységnek, mint mondjuk 5-10 éve, vagy csak azért tűnik így, mert Magyarországon is külön "bázisok" alakultak az ilyesfajta írásoknak és más oldalakra ezért kevesebb érkezik?

Nektek tetszik-e, ha pl. egy anime ismert szereplőit hirtelen más szituációba helyezik (klasszikus példa mikor olyanokat hoznak össze egy párként akiknek az animében semmi ilyen közük nincs egymáshoz), vagy ez inkább zavaró a számotokra? Vagy minden csupán az írás minőségétől függ? Kevésbé jó stílusú írás jó ötlettel, vagy klisésebb sztori jó stílusban megírva?

Egyszerre most ennyi kérdés jutott az eszembe. :)

_________________
Kép


2011.12.20. 10:25
Profil
Samurai
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.16. 14:47
Hozzászólások: 603
Hozzászólás Re: Fanfiction party
Idézet:
Milyen a jó fanfiction?


Én igazából nem szoktam különbséget tenni fanfiction és sima fiction között. Attól még, hogy meglévő anyagból (karakterek, világ, történetelőzmények) dolgozik, ugyanolyan szempontok alapján lehet megítélni, hogy mennyire jól van megírva, meg ugyanúgy látszik, hogy valaki tud írni vagy nem. Ez is olyasmi, hogy sok írónk gyerekmeséket írt, mikor mást nem tudtak volna kiadni a cenzúra miatt, viszont azokon a meséken is látszott, hogy azért értenek az íráshoz.

Idézet:
Hol van a határa a fanfictionnek...


Ha a definíciómra vagy kíváncsi én a műből indulok ki inkább, nem abból, hogy ki írja. Szóval fanfiction ha hozott anyagból dolgozik, igazából attól lesz "fan", ahogyan viszonyul az írás ahhoz, amiből dolgozik (pl. nem kritizálja vagy gúnyolja, hanem egyfajta hommage).

Idézet:
Láttok-e még perspektívát ma is a fanfiction készítésben?


Nyilván mindig lesznek fiatal rajongók akik nem tudnak arról hogy a születésük előtt mi volt divat vagy nem, és megismétlik a történelmet. A fanfiction írás egyrészt életkori sajátosság, a rajongás egy kifejeződése amihez azért kell egyfajta tudatállapot. Nyilván van aki soha nem ír se fanfictiont, se mást. A legtöbben viszont fiatalon írnak mindenfélét, aztán kinőnek belőle, mint a versírásból meg hasonlókból.

Idézet:
Nektek tetszik-e, ha pl. egy anime ismert szereplőit hirtelen más szituációba helyezik


Igen, vannak ilyen fantáziáim, olyanok is, hogy szerepelek egy adott animében és megváltoztatom a cselekményt. Csak persze ezeket nem írom le fanfictionbe, max elmesélem barátoknak. Ha mások írásairól van szó akkor persze az írás minősége érdekel inkább.

_________________
Kép


2011.12.20. 10:39
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.02. 18:31
Hozzászólások: 383
Hozzászólás Re: Fanfiction party
Szerintem a jó fanfiction képes lekötni az embert, ez a legfontosabb. Véleményem szerint lehet ez egy teljesen kitalált saját történet is, persze általában ismert alkotásra építenek. Utóbbi esetben lényeges, hogy az alkotó képes legyen elhitetni velünk, hogy az adott szereplő tényleg az adott környezetbe, szituációba helyeződött, máskülönben nem lesz elég jó.

A határ a csillagos ég! Olvastam már néhány mondatos fanfictiont is, és olyat ami simán kiadható lett volna könyvben. Számomra a minőség az ami igazán fontos. Jó legyen a nyelvezete, lebilincselő a története. Persze nyilván egy néhány soros fanfictionban ezt nehéz visszaadni. Ezért én inkább a hosszabb történeteket kedvelem. Talán a fanfictionokat is lehet további részekre osztani. Hiszen oly sokrétű a fantázia. Van aki humoros paródiákat készít, van aki hosszú romantikus regényeket, krimiket. Mint az irodalomban, itt is nyugodtan fel lehet osztani különféle műfajokra ezek szerint is akár. Tehát ebben is csak az író képzelet szab határt. És ha valaki igazán jól ír, akkor azt a fanfiction kedvelői bizonyára hamar felismerik majd, és többen is fogják olvasni.

Szerintetek, mik azok a hibák, amiket sokan elkövetnek egy ilyen alkotás során?
Személy szerint én pl. a sok helyesírási és nyelvtanszerkezeti hibától egyből a falra tudok mászni. De azt sem kedvelem, mikor sok-sok elvarratlan szál marad a történetben. Azaz elindul több cselekményfonál, és ezek egyszerűen véget érnek a nagy semmiben. A történet hevében megfeledkezik róla az író. És azt sem szeretem, mikor egyszerűen idő, vagy kedv hiányában hirtelen elkapkodják a történet végét. Én ezeket a hibákat láttam a leggyakrabban előfordulni.

Sajnos a mai rohanó felgyorsult kicsit mindent azonnal instant módon kapni akaró világunkban eléggé visszaszorulni látszik ezen alkotások készítőinek és ezáltal az olvasóinak száma is. De úgy gondolom, ez egy olyan dolog, amire azért mindig is lesz igény.
Persze valóban igaz, hogy úgy 10 évvel ezelőtt még ez igen népszerű dolognak számított. És ezáltal sokkal több munka készült, ma más "divat" irányzatok elvitték a közönség egy jó részét. De biztos vagyok benne, hogy azért ma is akad bőven, aki szeret olvasni, és ha tényleg megfelelő és értékes munkát kapnak a kezükbe, örömmel nézik meg azt. A lényeg az ilyen dolgoknál, hogy sosem azért készüljenek, hogy a Harry Potter mű olvasottságát akarják vele lenyomni. Azt hiszem az a könyv is valahol ott veszik el az olvasó számára, amikor már inkább üzleti fogásból íródik és nem azért amiért eredetileg az alkotó kitalálta. Ez is fontos! Mint sok-minden ott veszik el a legtöbb hobbi, amikor pénzt akarunk belőle erőnek erejével keresni. Onnantól munkává válik. Persze lehet az is szeretni, de sosem lesz már olyan, mint azelőtt.
SM

_________________
Kép


2011.12.20. 17:08
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2011.02.02. 18:48
Hozzászólások: 2290
Hozzászólás Re: Fanfiction party
Az én nézetem szerint a fanfiction egy adott original alaptörténeten alapul, annak a szereplőit, vagy alapsztoriját, vagy egyéb "díszletét" használja. Vannak aztán olyan történetek, melyeket original történetek ihlettek, ami sokszor akkor is nyilvánvaló, ha erre konkrét utalás nincs, de pl. vannak hasonlóságok teszem azt, egy anime (vagy film, vagy könyv) sztorijával, de a nevek és a teljes történet végülis mégis mások. Ezeket én inkább fanok által készített fictionnek nevezném. Meg persze vannak még ettől is egyedibb történetek. :)

Nem olvastam túl sok fanfictiont, úgyhogy a "tipikus hibákat" annyira nem akarnám megítélni. Ami a helyesírást és nyelvtant illeti, ha valaki már kicsit is komolyan veszi az ilyen jellegű önkifejezést, szerintem a minimum lenne, hogy legalábbis nagyjából tisztában legyen ezekkel, ne hemzsegjen hibáktól a műve, és ha ezt valahol prezentálni is akarja, nem csak eldugni a fiókban vagy a gépe egy mappájában, vannak már remek helyesírásellenőrzők a szövegszerkesztőkben. De sokan úgy küldenek be valamit, hogy még ennyi fáradságot sem vesznek, hogy végigmenjenek rajta egy ilyennel. Az elkapkodott és befejezetlen történetek a másik probléma, amivel én is összefutottam. És olyannal is találkoztam, hogy kb. egy bekezdés egy "fejezet" volt.

Ami még idegesítő, amikor valaki divatból ír adott témában fanficet. Pl. nemrégiben a HP fanficek voltak így elharapózva. Persze ha valami felkapott, akkor sok születik belőle, amelyben mindenféle színvonalúak vannak.

_________________
Kép


2011.12.21. 10:19
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 4 hozzászólás ] 

Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
cron