A sekihan vörös rizst jelent. A múltban valóban létezett vörös színű rizs japánban, amit általában vallásos szertartásokkal kapcsolatban használtak, ám mivel erős tannin íze volt, termesztését szinte teljesen abbahagyták. Ehelyett ragacsossá fövő rizst használnak - olyat, mint a mochihoz is - és adzuki vörösbabbal együtt főzik, amely vöröses színűre színezi.
A vörös szín Japánban a boldogsággal, ünnepléssel kapcsolatos, a sekihant különleges alkalmakkor szolgálják fel, mint például születésnapok, esküvők és néhány ünnep pl. a Shichi-Go-San (3 és 7 éves lányok, 3 és 5 éves fiúk ünnepe). A múltban a fiatal lányok felnőtté válását, azaz első menstruációját is ezzel ünnepelték (manapság ez már nem olyan elterjedt szokás).
Legtöbbször frissen, főzés után fogyasztják, de szobahőmérsékleten, ünnepi bentókban is megtalálható. Rendszerint ún. gomashióval eszik, ami enyhén pörkölt szezámmag és só keveréke. Ám helyenként édesen cukorral vagy amanattou-val (adzuki vagy más babból készült édesség) fogyasztják ehelyett.
Hozzávalók:
- fél csésze adzuki bab
- 3 csésze mochigome (mochihoz használt, édes, ragacsos rizs)
- fél csésze jó minőségű rövidszemű rizs (nem kötelező, azért használják, mert a mochi rizs túl tömény, sima rizzsel keverve könnyebb a gyomornak)
- 2 és fél csésze víz
- fél teáskanál só
- gomashio vagy pirított fekete szezámmag a tetejére (opcionális)
Elkészítés:
Mosd meg az adzuki babot és fél napig (vagy egy éjszakán át) áztasd. Mosd meg a rizst (összekeverve az egészet, ha kétfélét használsz), majd csöpögtesd le. A babot tedd egy kis lábosba (ne használj nagy lábost!), önts hozzá annyi vizet, ami éppen ellepi, majd forrásig melegítsd. Ha felforrt, szűrd le a babot. Utána tedd vissza a lábosba és add hozzá a kimért 2 és fél csésze vizet és megint melegítsd forrásig. Ha forr, vedd le a hőmérsékletet, fedd le a lábost és alacsony hőfokon főzd 15 percig. Akkor van kész, ha az ujjaid közt szét tudod nyomni a babot (ld. anko készítése).
Két külön edénybe a vörös főzővizet és a babot szétöntve, folpackkal lefedve hagyd őket kihűlni.
A rizst tedd bele az edénybe, amiben főzni fogod (vagy rizsfőzőbe) és adj hozzá 3 csészényi vörös főzővizet. Ha nincs elég, egészítsd ki tiszta vízzel. Ezután add hozzá a babot és a sót, keverd össze és tedd fel főni fedő alatt. Ha megfőtt, további 15 percig tartsd fedő alatt, a tűzről levéve. Óvatosan keverd meg, majd tálald, megszórva a gomashióval vagy fekete szezámmaggal, ha akarod. |