Magyarul rizsgombócnak lehetne fordítani, de a formája nem jellemzően golyó alakú, inkább háromszög. Gyakran a bento dobozok elengedhetetlen része, mivel nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető és sokféleképpen fűszerezhető. Az alábbiakban csak az alapreceptet írom le.
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 4 csésze ragadós rizs ( a legjobb a japán rizs, de szerintem a rövidszemű rizs is kiváló),
- 8 csík szárított nori lap (préselt alga lap),
- só,
- esetleg tölteléknek savanyított szilva, vagy grillezett sózott lazac.
Elkészítés:
A rizst mossuk meg hideg vízben és cserélgessük rajta a vizet egészen addig, amíg a víz tiszta nem marad. Tegyünk hozzá vizet és áztassuk benne legalább 30 percet, de 1 óra az igazi. Kezdjük el főzni fedő alatt, és amikor elkezd forrni, takarékra kell venni a tűzhelyet. Így főzzük 15-20 percet amíg a víz már majdnem eltűnik, de ha kell akkor pótolni kell a vizet közben. Ha kész a tűzhelyet le kell kapcsolni és további 15 percet hagyni kell, hogy a melegben gőzölődjön a rizs.
A kezünket egy kicsit bevizezzük, hogy a rizs ne ragadjon hozzá és besózzuk. Fél csésze rizst veszünk a tenyerünkbe és a közepébe, egy kis mélyedésbe teszünk a darabolt savanyított szilvát, vagy grillezett lazac darabokat, majd óvatos mozdulatokkal először gombócot, majd háromszöget formázunk a rizsből. Az egyik oldal szélére egy csík norit hajtunk rá.
Az videóban rizsfőző készüléket használnak tűzhely helyett, de nálunk nem nagyon láttam ilyen készüléket, talán csak egy két helyen. |