Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2701407

Regisztrált felhasználók
száma:
26558

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1685

Utolsó 5 látogatónk:
Bigby
2022-11-29 18:47:56
hranskey
2022-11-29 17:28:46
weeb_girl
2022-11-29 14:24:25
Takács Ramó
2022-11-29 11:42:56
ezvoken123
2022-11-29 10:24:26
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2022 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Gasztronómia - RamenUtolsó módosítás időpontja: 2008-11-15 06:55:36
Létrehozás időpontja: 2008-11-15 00:00:00
Eddig megtekintve: 4709 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Echan

A Ramen egy közkedvelt levesféle Japánban, amelynek eredete Kínába vezet. Alapvetően egy húsleves, amiben feltétként általában egy szelet hús szerepel, de használnak hozzá norit, hagymát és kukoricát. Az ország szinte minden prefektúrájában más és más ízesítéssel készítik ezt az ételt. Pl. Hokkaidóban a Miso ramen készül, míg Kyuushuu-ben a Tonkotsu ramen. Mivel fontos részét képezi a japán étkezési kultúrának, saját történelme is van.

Történelem:

A Ramen feltűnését a 17. századra teszik, de a pontos időt homály fedi, egyesek szerint már korábban is létezett. Igazi színrelépése azonban különösképpen az európai és amerikai konyha terjedésének köszönhető, ugyanis a hozzá használt húsfélék ekkor váltak igazán népszerűvé, addig főként vegetáriánus étkezés volt japánban. A ramen kifejezés japán volta is vitatott téma. Egy feltevés szerint a kínai „lamain” szóból ered ami kézzel metélt tésztát jelent. Egy másik feltevés szerint a „laomian” szóból ered, ami öreg tésztát jelent, de számos más hipotézis is napfényre került már, ám a végleges döntés az eredetéről nem született meg. A korai Meiji időszakban a Rament Shina sobának hívták vagyis kínai tésztának, de a Chuuka Soba elvezés is gyakori volt. 1900-ig a kínai konyhás éttermek Cantonból és Shanghaiból származó Ramen tálakat szolgáltak fel egyszerű díszítéssel. Elterjedtek a hordozható standok, vagyis mozgó talponállók, amit a kínai bevándorlók üzemeltettek rament és gyozát árulva a munkásoknak. Az 1900-as évek közepe táján megjelentek ezeknek a továbbfejlesztett változatai, amikor már zenéltek is, hogy minél jobban felhívják magukra a figyelmet.
A II. világháború után Amerika elárasztotta japánt olcsó liszttel és Kínából is hazatértek a japán katonák magukkal hozva a kínai konyha ismeretét, ami által egyre több kínai étterem nyílt az országban.
1958-ban a Nissin Foods alapítója és elnöke találta fel az instant tésztát, amit a 20. század egyik legnagyobb vívmányának tartanak. Az 1980-as évekre a ramen japán kulturális ikonjává nőtte ki magát. Szinte mindenhol lehet vele találkozni. 1994-ben pedig Yokohamában megnyílt az első Ramen múzeum is.

A tészták:

A legtöbb metélt négy alapvető hozzávalóból készül: liszt, só, víz és kansui (egyfajta alkáli ásványvíz, ami tartalmaz nátriumkarbonátot, káliumkarbonátot, és kis mennyiségű foszforsavat). A kansiut a Kan tóról nevezték el, aminek a íze tartalmazza ezeket az összetevőket és a legjobb ebből készíteni a metélteket. A kansui adja a jellegzetes sárgás színt a tésztának és megfelelő szilárdságot. A II. világháború végére a kasui minősége leromlott és a JAS kezdte el mesterségesen előállítani. Előfordul, hogy a kansuit tojással helyettesítik, de ez a fajta tészta inkább yakisobának való. Külsejét tekintve számtalan változata van. Vékony, vastag, hullámos, lapos, hengeres.

A leves:

A ramen levest általában csirke vagy sertéshúsból készítik, különféle hozzávalókkal, mint a konbu (moszat), katsuobushi (tonhal féle), niboshi (szárított szardínia), marha, shiitake gomba, hagymafélék. Fűszerként só, miso és szójaszósz kerül bele.

Leves fajták:

- Shou: A legrégebbi ramen féle, és a legvilágosabb színe is ennek van. Csirkéből, halból, hínárból, és zöldségből készül. Néha sertéscsontot is használnak, de nem forralják, így nem válik zavarossá. Ezt a fajta rament tartják a legegészségesebbnek, mivel alacsony a zsírtartalma és rengeteg zöldséget tartalmaz. A benne lévő tészta pedig inkább egyenes, mint hullámos jellegű.

- Tonkotsu: Kissé zavaros, fehéres színű leves, mivel sertés csontból készül. Órákig főzik, így nem tartozik a gyorsan elkészíthető ételek közé, de az eredmény egy krémes, tejszerű leves. A legtöbb helyen csirkével és zöldséggel is vegyítik. A benne lévő metélt vékony és egyenes.

- Shoujo: Barnás színű, de tiszta. Csirkéből és zöldségből készül, és sok szójaszósszal, amitől pikáns, sós ízt kap. A tészta hullámos. Gyakran teszek bele tojást nyersen, ami a levesben fő meg.

- Miso: 1965 körül alakult ki, tehát egy kissé kilóg a sorból. Hokkaidóból származik, tehát egy igazi japán ramen. Alapvető kelléke a Miso. Ehhez raknak még halat vagy csirkét. Robosztus pikáns íze van. A tésztája vastag és hullámos.

Mindezek mellett a Ramen receptjét titok övezi. Persze vannak változatok a készítésére, de sosem kapni két ugyanolyan Rament. A sors fintora pedig az, hogy a Kínából eredő étel oda is tér vissza, ám a köztudatban már japán ételként szerepel, így különlegesnek számít.
Ahogy írtam, nincs kifejezetten Ramen recept, de a későbbiekben megpróbálok összegyűjteni néhány elkészítési módot és közzétenni azokat.


Eddigi hozzászólások száma: 4


4.

Munszu

2010-01-21 16:55:57

És ha valaki "eredeti" szóval japán alapanyagokból készült Rament akar enni, annak van rá lehetősége itt Magyarországon?

3.

Echan

2009-01-25 08:54:19

Köszönöm a dícséretet, ez igazán jól esik és jó érzés hogy másokat is megismertethetek a japán konyha világával.

2.

Echan

2008-11-21 16:03:23

De ne felejtsd el, hogy ahány Ramen annyi íz. XD - fetrengo nevetés

1.

Echan

2008-11-15 15:03:11

Köszi. Nemsokára recept is kerül fel.