Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2612227

Regisztrált felhasználók
száma:
26053

Online látogatók száma:
3

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1679

Utolsó 5 látogatónk:
Nikokett10
2021-11-28 17:38:34
Grimlock
2021-11-28 12:35:24
danitigi
2021-11-28 12:26:15
Rebce
2021-11-28 02:10:15
Trillian26
2021-11-27 21:31:14
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2021 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Művészet - ChiyogamiUtolsó módosítás időpontja: 2018-01-28 18:40:42
Létrehozás időpontja: 2009-05-28 00:00:00
Eddig megtekintve: 3341 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

A chiyogami egy japán, színes, mintás papírfajta. Általában jellemzőek rájuk az élénk színek. A mintákat eredetileg fa blokkok segítségével színenként, kézzel nyomatták a szintén kézzel készített papírra az Edo korszakbeli (1603-1867) papírkészítők. Mintegy öt évbe került, mire valakiből chiyogami-mester vált. A név a chiyo (= nagyon hosszú időszak; szó szerint: ezer nemzedék) és a gami (kami) = papír szavakból származik. A papírt a házak belsejének élettelibbé tételére szolgáló tárgyak készítésére szánták. A minták és színek az élénk kimono-anyagokét koppintották le, amelyeket a nagyobb városokban, főleg Kiotóban, élő tehetősebb hölgyeken lehetett látni. Kiotóban található Yuzen területe is, amely a fejlett textilfestési eljárásairól vált híressé. Innen származtatható, hogy a chiyogamit az Egyesült Államokban a Yuzen néven ismerik inkább

Az Edo korszakban már számos papírkészítő központ létezett Japánszerte. Az Ukyo-e és Nishiki képeket (ált. fanyomásos technikával készített művész képek) készítő művészektől átvett nyomási technikák révén chiyogami lassan azok papírjává vált, akik nem tudták megengedni maguknak a gyönyörű washi papírokat (drága origami papír, de más célra is használják). Akárcsak utóbbiaké, a chiyogami népszerűsége is Kiotóból indult, majd elérte Edót és Osakát. Ebben a három városban (Edo ma Tokió) készítik még mindig a régi módon, fablokkok használatával.

A chiyogamit darabokra vágják, és papírbábukat (origamit) vagy papírbabák (ún. anesama) kimonóit készítenek belőle, bádog teatartókra vagy kis papírdobozokra ragasztják dekorációs céllal. A korai japán animátorok is felfedezték – az 1920-30-as években az ún. cut-out animációval (amikor kivágott papírfigurák mozognak) készült animékben ilyeneket is használtak, például a leghíresebb japán cut-out animátor, Ofuji Noburo, akinek legelső ismertebb műve, az 1926-os Thieves of Bagdad is ilyen módon készült.

A chiyogamik mintázata ma is a korai korszakra és az akkortájt viselt tarka kimonók mintáira emlékeztet: megtalálhatók rajtuk a hosszú életet ígérő darvak illetve fenyőágak, a hajlékonyságot jelképező bambusz, a szépségért felelős szilvavirágok motívumai. A darvak és teknősök kombinációja is gyakori, a hosszan tartó életért és boldogságért.

Az anesama készítése egy olyan időben indult virágzásnak, amikor hatalmas igény volt a különböző, díszes papírokra, és ezért az anesamák készítése is visszahatott a chiyogami fejlődésére. Ekkor kerültek a papírokra az olyan általános szövetminták, mint a csíkok, kockák, pöttyök, egyéb geometriai minták, valamint a szórt virágminták. Az ilyen mintájú papírokat és a belőlük készített origamit fabrigaminak is szokták nevezni (fabric = szövetanyag).

Manapság a chiyogami gyártását már többnyire gépek végzik az ún. silkscreen (kb. „selyemfilm”) technikával, amelyet egy kozo (Broussonetia papyrifera/ Morus papyrifera, egy eperfaféle növény) - szulfit alapanyagból készült papíralapra visznek fel. Felhasználása részben a hagyományos módokon és célokra történik, de számos újabb és újabb módot is találtak rá, például könyvek bekötése, borítékok, meghívók stb. díszítése, kollázsok, lámpaernyők, ún. washi tojások készítése, csomagolás és mindenféle tárgyak (pl. gombok, medálok!) bevonása, de akár bekeretezve önálló „műalkotásként” föl is akasztják a falra. A mintázatok fejlesztése most sem állt le, és rengeteg különböző – árban is eltérő – chiyogami papírt lehet megtalálni a piacon.


Eddigi hozzászólások száma: 1


1.

magus1

2009-06-08 17:10:52

érdekes :D - nagy mosoly