- Listázás időrendben - - Listázás ABC sorrendben -
Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 
Gasztronómia - Osechi: a japán újévi konyha
Utolsó módosítás időpontja:
2008-06-18 05:29:17
Létrehozás időpontja:
2008-06-18 00:00:00
Eddig megtekintve:
4376 alkalommal
További találatok
| Az ismertető szerkesztője:
Echan
|
Japán legnagyobb évenként megismétlődő szabadság idénye, az új év (o-shogatsu), amit gyakran emlegetnek úgy, hogy a „legjapánabb” ünnep. Hagyományai több ezer éves történelemi időszakra nyúl vissza, melyben az új év megünneplését szimbolikák sokasága fűszerezi meg.
A „Osechi ryori” az amit a legtöbb ember új év kezdetén eszik. Teljesen mindegy, hogy mennyit szándékozol költeni, az Osechi olyasvalami, amit biztosan megtalálsz a japán kínálatban. Persze a fő idénye természetesen az új év első napjai, amikor ez a különös ételarzenál beköltözik a japán otthonokba.
A Osechi ryorit eredetileg a háziasszonyok készítették a családjuknak, még az újév előtt, hogy elegendő étel legyen a háznál akkor is, amikor az első pár napban az üzletek bezárnak. Az Osechit hosszú távra készítették, ezért elsősorban olyan alapanyagokat tartalmaz, amikor elállnak hűvös helyen.
Régebben az ételt lakkozott díszes fadobozokba tették, ami aztán a kazalba rejtettek a tűző nap elől, megvédve az időjárás viszontagságaitól. Ma már természetesen az Osechi-t áruházakban, szupermarketekben vásárolják készen, így a háziasszonynak nem kell vele bíbelődnie. Az ára kb. 10,000 yen alatt kezdődik és egy adag akár három napra is elegendő egy személynek. A drágább csomagocska pedig akár ennek százszorosába is kerülhet, ami kb. 1,5 millió forint lehet 2008-as árfolyammal számolva. A legdrágább ételeket természetesen neves éttermek híres séfjei készítik korlátozott mennyiségben. Az áruházak általában megrendelések alapján készítik el az ételeket és akár már októberben elkezdnek rá szervezkedni.
Az élelmiszerek közül sok jólétet, szerencsét és egészséget hivatott képviselni az új esztendőre. Az alapvető összetevők mindig ugyanazok, de az ízesítés területileg más és más. Így lehet, valami sósabb, édesebb, vagy fűszeresebb, a helyi szokásoknak megfelelően. Viszont a küllem, az mindenhol rendkívül fontos. A színek kellemes összhangban vannak egymással, így nem csak a gyomrodat kényeztetheted, hanem lelkiekben is felvidít a lakoma. Minden alkotóelemet művészien rendeznek el a dobozokban és ha ránéz az ember azaz érzése támad, hogy egy festményt lát, vagy egy művészi szobrot, így talán egy kicsit nehezére is esik megbontani az összképet. |
Videó bemutató:
A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned! Eddigi hozzászólások száma: 3
3.
sixy6
|
2008-09-28 15:49:52
hát vannak köztük érdekes darabok,de azért nagyjából kipróbálnám őket.
|
2.
Milcsa
|
2008-06-18 12:56:20
ÓÓÓ finaom japán ételek!! Bár nem sokszor ettem még de nagyon finomak!!!!
|
1.
GG
|
2008-06-18 05:30:50
Nyami-nyami. Nem tudom, ti hogy vagytok vele. De az ilyen leírásoktól én mindig megéhezek.
|
|
|