Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2791701

Regisztrált felhasználók
száma:
26914

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1687

Utolsó 5 látogatónk:
Csixie
2024-04-19 18:01:45
Mráz Anikó
2024-04-19 13:43:32
M4ethril
2024-04-14 18:46:32
Bumbadu
2024-04-14 18:22:15
AllenWalker
2024-04-14 14:25:05
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2024 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Recept - Melonpan



Utolsó módosítás időpontja: 2011-04-23 19:26:53
Létrehozás időpontja: 2011-04-23 00:00:00
Eddig megtekintve: 11069 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

A melonpan magyarul „dinnyekenyeret” jelent, és egy igen népszerű édes péksütemény Japánban (az animékben is megjelenik). Tradicionálisan nem ízesített, hanem sárgadinnyére emlékeztető kinézetéről kapta ezt az elnevezést. Kétféle tésztából áll össze, a belseje egy puha és omlós kenyértészta-szerűség, ami be van borítva egy vékony, ropogós süteménytészta-réteggel. Elkészítése hagyományosan elég munkaigényes, de ma már rengeteg változatban gyártják. Számos, különbözően ízesített változata létezik, dinnyésen kívül pl. karamelles, csokis, juharszirupos, de akár különböző módon töltve is lehet.

Hozzávalók (eredeti recept, 5 darabhoz):

A kenyértésztához:
• 14 dkg liszt
• 25g cukor
• 1/3 ek. só
• 5g zsírszegény tejpor
• 3g instant élesztő (kicsit kevesebb mint 1 ek.)
• 1 ek tojás (összekeverve a sárgája-fehérje)
• 70ml langyos víz
• 15g vaj
• kevés liszt a szóráshoz

A süteménytésztához:
• 25g vaj
• 35g cukor
• 25g tojás (összekeverve a sárgája-fehérje)
• 8 dkg süteményliszt (finomliszt)
• 1/4 ek. sütőpor
• kevés liszt a szóráshoz

Elkészítés:

A süteménytészta elkészítésével kezdjük. A puha vajat jól keverd el a cukorral. Amikor kifehéredik, apránként add hozzá a tojást. A sütőport keverd el a lisztben. Szitáld át kétszer. Három adagban add hozzá a vajas keverékhez, és finoman dolgozd össze. Vigyázz, hogy ne vidd túlzásba. Ezután kevés liszttel beszórva formázd henger alakúra és folpackba csomagolva legalább 1 órára tedd a hűtőbe.
A kenyértésztához a cukrot, sót, tejport, élesztőt és a lisztet keverd jól össze, majd az összekevert tojást és meleg vizet fokozatosan hozzáadva dolgozd az egészet masszává. Gyúródeszkán gyúrd gömb formába, majd kezdd el a tésztát a deszkára csapkodni. Rádobod, összehajtod, oldalról fölveszed, majd újra rádobod (ld. videó). Rövid idő után ismét gyúrd jól össze, majd megint dobáld. Addig ismételd ezeket, amíg a tészta már nem annyira ragadós. Ekkor lapítsd el kicsit a tésztát, és kend rá a vajat. Hajtogasd a tészta széleit be a középre, és gyúrd össze a tésztát a vajjal. Ezután ismét dobálni kell a deszkára, majd gyúrni, megint dobálni felváltva 10 percig, amíg a tészta felülete sima és fényes lesz. Ekkor egy folpackkal letakart edényben 40 percig pihentesd meleg helyen. Ez alatt a tészta megkel. Lisztes ujjal ellenőrizheted, hogy mikor jó: ha belenyomva az ujjad, a lyuk gyorsan eltűnik, akkor még kelnie kell.
Ha kész van, akkor gyúródeszkán lapítsd el (ezzel eltávolítod belőle a gázokat), majd göngyöld fel egy hosszú hengerré. Oszd 5 egyforma részre. Formázd ezeket golyókká. Liszttel beszórt tepsin, lefedve folpackkal, hagyd állni őket további 20 percet szobahőmérsékleten. Ezalatt a süteménytésztát is oszd 5 egyforma részre. Mindegyiket formázd golyóvá, majd lapítsd köralakúvá (fóliák között). Felhasználásig ezeket még hagyd hűtőben, liszttel beszórt, fóliával lefedett tepsin. Ha a kenyértészta már eleget állt, akkor a golyókat fedd be a süteménytészta-korongokkal. Alulról megfogva a tésztát (összecsípve), a süteménytészta felületet jól mártsd bele a cukorba. Ezután a felső részbe készíts egy spatulával vagy késsel rombuszmintát alkotó vonalakat (ld. melonpan felülete). Sütőpapírral kibélelt tepsin további 40 percig keleszd a melonpanokat meleg helyen. Ezután 170 fokon 12 percig kell sütni, míg kész lesz (picit megpirul a teteje).

(A kelesztési idők 37-40 fokon való kelesztésre vonatkoznak, a kelesztés ideje függ a hőmérséklettől, szóval vigyázz, nehogy túlkeleszd a tésztát!)

A Shakugan no Shana anime leírásban olvashattok egy ettől némileg eltérő melonpan receptet is.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!

Eddigi hozzászólások száma: 16
Korábbi hozzászólások:
1. 2. 3. 4.

16.

Aqualuna

2014-07-07 10:29:12

Igen, a kinézetéért.

15.

Blazer

2014-07-06 21:05:19

Várjunk. Akkor csak a kinézetéért nevezik így?!Pedig már kezdtem örülni, hogy tudnék valamit kezdeni a görögdinnyével :( - szomorú

14.

Milcsa

2013-03-12 21:06:46

Igen lehet kapni pl. a spárban is, de horror áron és hihetetlenül nagy kiszerelésben... legalább is felénk. Szóval mi amikor utoljára használtunk akkor mással vettük közösen inkább :D - nagy mosoly Milcsa házias tanácsait látták XD - fetrengo nevetés

13.

Aqualuna

2013-02-23 13:27:26

Azért a tejport tejre nem tudom, hogy váltod át, mellesleg tejport nem is olyan bonyi szerezni, szupermarketekben szokott lenni. Élesztőből általában én sem szeretem mondjuk a szárítottat...

12.

anglorya

2013-02-23 10:40:37

gondolom természetesebb alapanyagból is meg lehet csinálni, pl. rendes tej és élesztő...