Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2446950

Regisztrált felhasználók
száma:
24147

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1643

Utolsó 5 látogatónk:
dony77
2020-04-10 02:14:02
Gman
2020-04-10 01:10:18
Lisyndra
2020-04-10 01:02:50
Bandika
2020-04-09 23:44:24
vegel2017
2020-04-09 22:49:20
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

The Vision of Escaflowne (TV)
Tenkuu no Escaflowne * * * *
天空のエスカフローネ

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2009-04-17 05:18:13
Létrehozás időpontja: 2007-09-12 00:00:00
Eddig megtekintve: 1944 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: TV
Műfaj: Fantasy; Kaland; Mecha; Romantika;
Epizódok száma:
26
Japán megjelenés éve: 1996

Ismertető:

Ezt az animét a Sunrise Stúdió készítette, és 1996-ban vetítették először tévében. A shounen és shoujo jellemző elemeit is tartalmazza, később mindkét típusú manga készült belőle, és mozifilmet is csináltak. Szinte nem létezik olyan ember, akit ne fogna meg - én legalábbis még nem találkoztam vele -, mindenhol a legjobbak között emlegetik.


Főhősnője a tizenöt éves iskolás lány, Kanzaki Hitomi, akinek a hobbija a tarot kártyákból való jóslás. Ezen kívül rövidtávfutó, és fülig bele van esve az iskolai futócsapat sztárjába, Amanóba. Egy verseny alkalmával – amire, mint rendesen, késve és lóhalálában érkezik – a 100 méteres futás közben különös víziókat lát, többek között egy harcosruhás fiúról (később megtudjuk, hogy nem ez az első alkalom, amikor ilyen víziói vannak), és összeesik a pályán. Még ugyanaznap megtudja, hogy rajongottja, Amano külföldre készül utazni a sportkarrierje miatt, és talán soha többé nem látják. Ezt barátnője, Yukari meséli el – aki titokban szintén Amanóba szerelmes – és arra bíztatja Hitomit, hogy addig vallja be neki az érzéseit, amíg teheti. Hitomi meg is keresi Amanót. Van egy különleges, csepp alakú kristályfüggője, amit a nagymamájától kapott kicsi korában és mindig a nyakában hord. Ez Hitomi kabalája, és az a különleges tulajdonsága van, hogy ha lengetni kezdik, mint egy ingát, pontosan a másodpercek ütemére lendül. Hitomi megkéri Amanót, hogy mérje ezzel a függővel az időt, mert be akarja bizonyítani előtte, hogy képes 13 másodpercen belül lefutni a száz métert.
Miközben fut, hirtelen villámok közepette egy dimenziók közötti hasadék nyílik, amin keresztül felbukkan ugyanaz a harcosruhába öltözött fiú, akit korábban vízióiban látott. A fiú nem más, mint Van Slanzar de Fanel, aki a hasadék másik oldalán található világ, Gaea egyik országának, Faneliának a trónörökös hercege. Ahhoz, hogy király lehessen, meg kell felelnie egy rituálisan megkövetelt próbának, azaz meg kell ölnie egy sárkányt, hogy megszerezze a testéből az energiakristályt. Éppen a sárkánnyal való harc közepette nyílt meg az átjáró, és Van után röviddel megjelenik a sárkány is. Elkeseredett küzdelem kezdődik. Van Fanel a sárkánnyal küzd, megpróbálja elvonni a figyelmét Hitomiról, Amanóról és a szintén befutott Yukariról, de a sárkány valamiért kinézte őket (leginkább Hitomit) magának. Bárhova futnak, követi őket, és Van hasztalan próbál végezni vele. A harc közben Hitominak látomása van, hogyan öli meg a sárkány Vant, de még időben figyelmezteti, és ezzel megmenti az életét és segít legyőzni is a sárkányt, aminek a szívéből Van kivágja az annak kifogyhatatlan életerejét szolgáltató energiakristályt. A kristály aktiválódik, és egy fénysugár felkapja Vant és a mellette álló Hitomit, és átrepíti őket Van hazájába, Gaeába, ahol a Föld (amit itt Misztikus Holdnak vagy az Illúziók Holdjának neveznek) és a Hold ragyog az éjszakai égen.

A későbbiekben megtudjuk, hogy Gaeát az atlantisziak hozták létre. Ebben a mágikus világban, ahol lovagok élnek és hatalmas gépezetekkel, ún. guymelefekkel (ejtsd: gaimílef; óriási mechanikus páncélzatok, robothoz hasonlóan néznek ki) harcolnak, úgy tartják, hogy a Föld egy elátkozott hely, és az ott élők szerencsétlenséget hoznak, jóllehet nem is ismerik őket. Pedig nem Hitomi az első földi látogató itt. Kiderül, hogy Hitomi szerencsefüggője mágikus erőkkel bír, és Gaeáról származik, ahol a nagymamája még fiatal lány korában szintén járt.

Van országa, Fanelia egy kis királyság Gaeán, amelyet sok más királysággal együtt a terjeszkedő Zaibach birodalom fenyeget, illetve hamarosan el is pusztít. Van koronázási ünnepségén láthatatlan guymelefekkel támadnak, és noha Vannak sikerül aktiválnia Escaflowne-t, Fanelia királyi családjának legendás guymelefjét, csak Hitomi segítségével menekül meg, Faneliát pedig porrá és hamuvá égetik.
A Zaibach birodalmat egy géphez kötött öregember, Dornkirk vezeti. Valaha ez a birodalom nagy szegénységet szenvedett, a nép éhezett, betegsé-gek és állandó támadások közepette félelemben élt. Dornkirk, aki eredetileg tudós volt, és az atlantisziak titkait kutatta, építette újjá a birodalmat, és azon elképzelése érdekében, hogy létrehozzon egy új korszakot, ahol majd mindenki boldogan él (de ezt csak a sorozat végén tudjuk meg), most egész Gaeát le akarja igázni. Zaibach mostanra nagyon fejlett technológiával bír.

Később megtudjuk, hogy Dornkirk egy az atlantisziaktól hátramaradt eszközt keres, hogy valóra váltsa jövő-vízióját. Az atlantisziak valaha rájöttek arra, hogyan változtassák át az em-beri gondolatokat energiává. Ezen alapul a guymelefek irányítása is, amikor is a pilóta lénye-gében a masina részévé válik. Atlantiszból azonban még más is hátramaradt. Az atlantisziak nemcsak technikailag voltak igen fejlettek, hanem egyfajta angyalszerű lényekké váltak az idők során. Sajnos, egy idő után isteneknek kezdték képzelni magukat, és végső soron elpusztították a saját civilizációjukat. Azonban Gaeán maradtak még utódaik, akiket drakóniaiaknak (Ryujinbito – sárkány-isten emberek, vagy a sárkányisten népe) hívnak. Ők szárnyakat tudnak növeszteni, de mivel a gaeaiak démoni lényeknek tartják őket (Atlantisz pusztulása miatt), ezeket általában szigorúan elrejtik.
Van is közéjük tartozik (tulajdonképpen félvér). Sőt, van egy bátyja is, a fekete szárnyakat viselő Folken Lacour de Fanel, aki azonban a Zaibach birodalomnak dolgozik.

Hitomi és Van között különös kapcsolat van. Számtalanszor megmentik egymást. Vannak sokat segít Hitomi Gaeán egyre erősebbé váló jövőbelátó képessége, és egyszer, amikor úgy látszik, Hitomi meghal (már a szíve sem dobog), Van az, aki vissza tudja hozni őt az életbe. Ennek ellenére Hitomi úgy hiszi, Allen Schezarba, a hosszú szőke hajú lovagba szerelmes - aki akkor menti meg őt, amikor a Zaibach támadás után Vannal Asturiába menekülnek és rövid időre elszakadnak egymástól -, jóllehet szívében még ott van Amanónak, földi szerelmének a képe is.

Ez az igen szépen megrajzolt anime érdekes történetvezetéssel és eleven karakterekkel bír. Nagyon jónak találom benne a karakterek fejlődését, kapcsolataik alakulását, és sok szempontból elgondolkoztató. Nem igazán megjósolhatók benne a fordulatok, az ember mindig izgul, hogy mi történik. Hitomi előre látja-e a jövőt, vagy éppen az ő jóslatai miatt történnek meg dolgok? Mit keres valójában Dornkirk, lehet, hogy egész Gaeát el akarja pusztítani? Jó-e az, ha az embernek minden kívánsága valóra válik? Hogyan lehet rájönni, mi lakozik igazán valakinek a szívében, és hova is tartozunk valójában?Szereplők:


Kanzaki Hitomi:

Egy tizenöt éves, tipikus középiskolás lány a szokásos középiskolás problémákkal. Tarot kártyákkal jósol mindenkinek, és kislánykora óta vannak víziói is, de mindezt csak jó szórakozásnak tartja, amíg Gaeán nem kezdenek egyre erősebb és szörnyűbb látomásai lenni. Miután Gaeára kerül (megjegyzem, ezt a tényt elég könnyen elfogadja, bár szeretne persze hazatérni), óhatatlanul belekeveredik az országokat leigázó Zaibach birodalom elleni harcba. Különös képességei egyre fontosabb szerepet kapnak az események alakulásában. Nemkülönben a Gaeáról származó bűvös függője, amelynek segítségével többek között embereket és helyeket tud megkeresni. Kérdés még, hogy áldást vagy átkot jelentenek-e ezek a misztikus erők, és voltaképpen milyen módon is válik Hitomi a kulcsává Gaea végzetének?

Hitomi szeretné erőivel megvédeni azokat, akik fontosak számára, ugyanakkor összezavarodik érzelmeiben. Kit is szeressen: Amanót, aki ott maradt a Földön, vagy (az előzőre különben külsőre igen hasonlító) Allent? És akkor ott van még Van, akivel valahogy összekapcsolódik a sorsa. De mi is ez a sors voltaképpen?

Gaeán Hitominak sok fájdalommal kell szembenéznie, míg sikerül megtalálnia útját, és végül dönthet a jövője felől.


„Csak álom volt mindez? Hogyan kerültem ebbe a különös világba? Talán a kártyák az okai… vagy talán a kristályfüggőm. Minden, amit tudok, hogy egyik percben még Amanóval, az első szerelmemmel, és a legjobb barátnőmmel, Yukarival voltam, és a következő percben felrepültem a felhők közé a fiúval, aki megölte azt a szörnyű sárkányt. Egyszerre egy olyan bolygón találtam magam, ahol a Föld és a Hold az égen függ, és ahol túlságosan ijesztő teremtmények élnek, semhogy elképzeljük…”
Hitomi (Escaflowne)


Van Fanel:

Van a kis királyság, Fanelia 15 éves királya. Igazából csak akkor válik királlyá, amikor sikerül megölnie egy sárkányt, és kivenni a szívéből az energiakristályt. Ezután megkoronázzák, de közben megtámadják országát, és Van a legendás Escaflowne pilótájává lesz, hogy megvédhesse Faneliát. Ehhez az energiakristályra csepegtet a véréből, ami aktiválja, „felébreszti” a Fanelia templomában szunnyadó legendás Escaflowne-t, amelyhez ettől kezdve a vér szerződése köti. Ez azt jelenti, hogy Escaflowne-t csak ő tudja irányítani, a gondolatai erejével, de ugyanakkor amilyen sérüléseket szenved a csatapáncél, ő is pontosan ugyanazokat a sebesüléseket szerzi. Ezek a sebek addig nem gyógyulnak meg, amíg az Escaflowne-t nem javítják meg, és ha utóbbi elpusztul, Van is meghal.

Van félig drakóniai, az anyja révén. Ezért gyönyörű fehér szárnyakat tud bontani és repülni. A családja már nem él, kivéve bátyját, Folkent, akit gyűlöl, mert árulónak tart, mivel Fanelia ellen fordult, és úgy gondolja, ő felelős Fanelia felégetéséért is.
Van igen összetett figura. Egyrészről bátor és mindig harcrakész, egy kicsit túl forrófejű és vakmerő is, ugyanakkor a szíve mélyén eredetileg egyáltalán nem is szereti a harcot és nem is akart harcossá lenni, de mint királynak, ez kötelessége. Eleinte csak bosszút akar állni a Zaibach birodalmon, később pedig már annak reményében csatázik, hogy idővel újra felépítheti Faneliát. Nagyon megviseli, amikor kiderül, hogy tíz éve halottnak hitt bátyja az ellenség oldalán áll. Eleinte úgy tűnik, csak kihasználja Hitomit, mert szüksége van a képességeire, de közben beleszeret, bár nehezen tudja kimutatni érzéseit, és ez a szerelem eléggé reménytelennek is látszik.


Allen Schezar:

Allen Asturiának, Gaea egy nagy királyságának gáláns és vonzó lovagja. Asturia lovagjait „Mennyei Lovagoknak” nevezik, Allen a legjobb közöttük, remek vívó, és a Scherazade nevű guymelef tapasztalt pilótája.
Fiatal korában apja titokzatos módon eltűnt, húgát, Serenát elrabolta a Zaibach birodalom, anyja ezután nem sokkal meghalt. Apjára haragszik, mert otthagyta őket (nagy felfedező és utazó volt, később kiderül, hogy a Zaibach birodalom ölte meg Atlantisz titkai miatt), a nőket pedig mindig meg akarja védeni, talán mert családja nőtagjait nem sikerült. Nagy szoknyavadásznak tartják.
Volt egy titkos szerelme, Marlene hercegnő, Asturia királyának legidősebb lánya, aki Freid hercegéhez ment feleségül, de a kisfiának valójában Allen az apja. Marlene hercegnő már nem él, és Allen jelenlegi érzelmeit nehéz kiismerni. A Zaibach mesterkedések révén úgy tűnik, mintha most ő is viszonozná Hitomi érzéseit, sőt, még feleségül is venné a lányt. De vajon szerelmes-e igazán belé, vagy inkább testvéries szeretet az, amit érez? És mit érez Millerna, Asturia legkisebb hercegnője iránt?


Merle:

Egy tizenhárom éves árva macska-lány, akit Fanelia királyi családja magához vett. Vannal együtt nőtt fel, és Van egyedül őt tartja a családjának. Erős birtokló és védelmező érzései vannak Van iránt, ezért kezdetben nagyon féltékeny Hitomira. Sokat bosszantja, de amikor Hitomi bajba kerül, a segítségére siet. A későbbiekben ő biztatja Vant, hogy merjen a szívére hallgatni, és mutassa ki érzéseit.


Millerna Sarah Aston:

Asturia harmadik, legfiatalabb hercegnője, aki Allenbe szerelmes, noha eljegyzési szerződés kötelezi a nemes kereskedő, Dryden Fassa felé. Orvos szeretett volna lenni, de kisebbik nővére, Eries befejezni kényszerítette tanulmányait, hogy a majdani uralkodói kötelességeire koncentrálhasson. Ugyanis valamiért ő a trónörökös (nem derül ki az oka). Eries nem nézi jó szemmel Allen iránti rajongását sem, hiszen ő tisztában van az Allen és Marlene, a legidősebb hercegnő közötti kapcsolattal. Millerna eléggé hasonlít külsőre Marlene-re, és Eries szerint megérdemli, hogy ne ezért, hanem önmagáért szeressék.
Millerna kezdetben eléggé elkényeztetettnek tűnik. Haragos a Drydennel való eljegyzés miatt, amiben persze nem kérték ki a véleményét, ezért nem is ismeri el azt magára kötelezőnek. Ráadásul évek óta nem látta Drydent, aki folyton utazgat (idővel, mikor találkoznak, értékelni kezdi jó tulajdonságait). Miután Zaibach meg akarja támadni Freidet, majd a többi országot, és apja nemhogy nem tesz ez ellen, de még semlegességi szövetséget is köt a birodalommal, Millerna megszökik, hogy a későbbiekben Van és Allen csapatának segítségére legyen.


Dryden Fassa:

Egy nagyon okos és nagyvonalú férfi, sikeres kereskedő - Asturia leggazdagabb emberének mondják - és híres tudós ember is. Rajong a tudományért. Ezen kívül Millerna hercegnő jegyese, minthogy apja Asturia királyának tanácsadója. Önbizalomhiányban éppen nem szenved, és kissé rámenős is. Bár jól látja, hogy Millerna bele van bolondulva Allenbe, mégis szándékában áll maga felé hajlítani a szívét.


Folken Fanel:

Folken a Zaibach birodalom haderejének stratégiai vezetője, ugyanakkor a Zaibach technológiában is nagyon jártas. Ő gondoskodik Dornkirk terveinek keresztülviteléről és új fegyvereket fejleszt a birodalomnak, ugyanakkor szeretné Escaflowne-t is a hatalmába keríteni. Ugyanakkor ő Van bátyja, aki a tulajdonképpeni királya lenne Faneliának, ha nem bukik meg a sárkányölés próbáján, tíz évvel ezelőtt. Ebben a csatában vesztette el egyik karját, és úgy hitte, meg fog halni, de Dornkirk adott neki egy új, mechanikus kart. Azért csatlakozott a Zaibach birodalomhoz, mert elhitte, hogy Dornkirk egy olyan új világot próbál megteremteni, amiben nincsen háború, és Vant is megpróbálja az oldalukra állítani. „Háborút üzentünk a háború ellen!” mondja neki. Később elveszti illúzióit.
Szintén tud szárnyakat növeszteni, de az övéi feketékre színeződtek, ami közelgő halálát jelzi.


Dornkirk:

Zaibach ura, aki egy gépezettel akarja befolyásolni a sorsot, az emberek szerencséjét, és ezáltal egy utópisztikus, a fénykori Atlantiszhoz hasonlatos állapotot vél elérni, ahol nincsenek többé háborúk. Számos kísérletet folytatott, hogy megtalálja a célja elérésében segítő eszközöket, legyenek azok élők vagy élettelenek. Egy kicsit mindenhatónak képzeli magát a viselkedése alapján, részben mintha belebolondult volna álmába, a tökéletes utópia megteremtésébe, de honnan jött és kicsoda is valójában?


Dilandau Albatou:

A Zaibach birodalom 15 éves harcosa, egy elit katonacsapatot, a Sárkánybrigádot vezeti, akiknek feladata többek között az Escaflowne elfogása. Betegesen bolondul a tűzért: szereti nézni, ahogy ég. Guymelefje az Alseides nevet viseli. Noha tehetséges pilóta lenne, de általában nagyon hirtelen, gondolkozás nélkül cselekszik, és a mentális állapota nem stabil. Nagyon könnyen gurul dühbe és erőszakossá válik. Tetteit a vérszomj vezeti. Van halálára vágyik, amióta az harc közben megsebezte, és Hitomiéra azért, mert mindig az útjába állt, amikor Vant megölhette volna.

Dilandau azonban nem csak az, aminek látszik. Hiányoznak az emlékei, minthogy a Zaibach kísérletezgetések alanya volt, beteges személyisége is ennek a következménye. Végül kiderül, mi is a valódi identitása és neve.


Eriya és Naria:

Párduclány ikertestvérek, akiknek az életét egykor Folken mentette meg, ettől kezdve vakon hűek hozzá és egyetlen életcéljuk, hogy szolgálják őt. Szintén egy-egy guymelef pilótái.


Escaflowne:

A guymelef egy gaeai szó: szent páncélt jelent. Ezek közül a legnagyobb hírnévnek az Ispano törzs által az ősi időkben készítettek örvendtek, az Escaflowne ezek közül is különleges: At-lantiszi technológiával, 150 évig készítették. Nevét Fanelia védelmező istenségéről kapta és kizárólag Fanelia királyainak páncélja volt. Különleges tulajdonsága, hogy sárkány móduszba tud váltani és így repülni képes. Van a sárkány szívéből kivett energiakristállyal, saját vérével (Fanelia királyi vére) kötött szerződés által aktiválja, mintegy „életre kelti”. Amikor együtt küzdenek, gyakorlatilag a részévé válik.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 2


2.

Aqualuna

2009-04-21 10:59:35

Nekem is az egyik legfőbb kedvencem és úgy gondolom, benne van abban az öröklistában, amit egy animekedvelőnek mindenképpen látnia kell ;) - kacsint

1.

Barbara-chan

2009-04-17 10:33:10

nem igérkezik rossz animének, lehet megnézem majd