Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2471782

Regisztrált felhasználók
száma:
24473

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1648

Utolsó 5 látogatónk:
Hikari99
2020-07-15 01:46:28
vegel2017
2020-07-15 01:39:40
kratos
2020-07-14 21:54:03
Tron-kun
2020-07-14 21:45:01
Riin
2020-07-14 21:22:35
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Hauru no Ugoku Shiro (Movie)
Howl's Moving Castle * A vándorló palota * * *
ハウルの動く城

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-27 22:44:49
Létrehozás időpontja: 2008-04-11 20:56:59
Eddig megtekintve: 3520 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: Movie
Műfaj: Dráma; Fantasy; Kaland; Mágia; Romantika;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 2004

Ismertető:

Ez az anime Diana Wynne Jones brit írónő Howl’s Moving Castle című fantasy regénye alapján készült a Studio Ghibliben, Miyazaki Hayao rendezésében. Természetesen vannak különbségek, de mint az írónő maga is megjegyezte, Miyazaki alkotása fantasztikus!

A történet egy Ingary nevű fantáziaországban játszódik, ahol a Market Chipping nevű városkában él Sophie, a 18 éves lány, aki legidősebb lányként, arra a sorsra van „ítéltetve”, hogy továbbvigye az apja öreg kalaposüzletét. Sophie maga túl félénk és bizonytalan magában ahhoz, hogysem legyen mersze ezzel a sorssal szembeszállni. Egy napon aztán, amikor zárás után meglátogatni indul pékségben dolgozó húgát, két katona kikezd vele. Egy nagyon csinos és gáláns fiatalember siet a segítségére, akiről rövid úton kiderül, hogy saját üldözői vannak – és hogy varázsló. Légi úton biztonságban eljuttatja Sophie-t a húgához, ám közben az ellenség már figyelmes lett a lányra. Este egy gazdag, kövér nő képében bevonul üzletébe a Puszták Boszorkánya, s látogatása azzal zárul, hogy Sophie-t egy átokkal 90 éves öregasszonnyá változtatja, és megbízza, hogy adja át Howlnak az üdvözletét.

Howl egy roppant rossz hírű varázsló, aki vándorló palotájáról, és arról hírhedt, hogy megeszi a gyönyörű lányok szívét. No de Sophie sosem tartotta magát szépnek, így úgy véli, biztonságban érezheti magát! Mivel nem tudná megmagyarázni a többieknek, mi történt vele, titokban elhagyja otthonát, és vándorútra kel a Puszták felé, ahol állítólag csupán varázslók és boszorkányok élnek. Viszonylag belenyugodva öreg és törődött testébe, egy botot akar szerezni magának, amire támaszkodhat – ehelyett egy fehérrépából készült fejű madárijesztőt talál, amelynek úgy tetszik, megvan a maga „élete”, mindenesetre követni kezdi Sophie-t, és végül eljuttatja a hatalmas mechanikus csirkelábakon mozgó vándorló palotába. Itt Sophie megismeri Calcifert, a tűzdémont, amelynek varázsa mozgatja a kastélyt is, és aki különös szerződésben áll a palota gazdájával, Howllal. Calcifer alkut ajánl neki: ha meg tudja törni a Howllal való szerződését – amelyről sajnos semmi közelebbit nem árulhat el -, és így felszabadítja őt, akkor ő cserébe megtöri a Sophie-t öreggé tevő átkot.

Másnap megérkezik Howl, aki nem más – gondolom, nem lepődtök meg -, mint a kedves szőke varázsló, aki korábban megmentette Sophiet. Sophie „nagyanyóként” önkényesen takarítónőnek alkalmazza magát, merthogy némi pucoválás erősen ráfér a kastélyra, nemkülönben némi nevelés Howl 8 éves tanoncára, Marklra. Bősz takarítás közben elkövet néhány hibát is, például majdnem hagyja kialudni Calcifer lángját – aminek Howlra is végzetes hatása lenne – illetve átrendezi Howl varázsszereit. Ám ezen kalamajkák mellett más nyomós gondjaik is vannak. Az országban ugyanis háború dúl, és Howlt rá akarják venni, hogy beszálljon varázserejével – ám ő mélységesen gyűlöli a háborút. Ráadásul rejtőznie kell a Puszták Boszorkánya elől is, aki vérmesen keresi. A király hívó parancsa alól úgy kíván kibújni, hogy Sophie-t küldi maga helyett, mint a saját anyját (bár valójában kezdettől fogva átlátta igazi személyazonosságát, akárcsak Calcifer), aki ekkor újra találkozik a Puszták Boszorkányával, és egy még veszedelmesebb ellenféllel: Madame Sulimannal, aki a királyi varázslónő, valaha Howl mestere volt. Tőle megtudja, hogy Howl elvesztette a szívét, és ezért Madame Suliman nagyon veszélyesnek minősíti, akit Sophie segítségével akar csapdába csalni és megfosztani varázserejétől. S valóban voltak már arra utalások, hogy Howl kezd átalakulni valamiféle tollakkal borított, madárszerű szörnnyé…


Rám az anime egy csodálatos, elbájoló tündérmese benyomását tette. A varázsvilág az eredeti fantasyhoz képest erős lenyomatát kapta Miyazaki rendezésének, minden jót el lehet mondani róla, amit általában a legjobb Miyazaki művekről. Fantasztikus természeti és háttérrajzok, erős érzelmi benyomást keltő szereplők, köztük tipikus (pl. állati) mellékszereplők – a karakterek kedvesek, és még a gonosztevőkről is mindig kiderül, hogy azért mégsem annyira feketék. Mindezt természetesen nagyszerű zene is megfejeli. Nekem ez tetszik legjobban az általam látott Miyazaki-alkotások közül. Akik szeretik Miyazaki világát, azok semmiképpen ki nem hagyhatják, de mindenkinek melegen ajánlom, mert igazi élmény végignézni!

Némi extra információként elmondanám, hogy az anime eredeti rendezője Hosoda Mamoru lett volna (aki pl. a Digimon sorozat két szezonját és egyik movieját is rendezte), ám váratlanul otthagyta a projektet, így az akkor már nyugdíjba vonult Miyazaki vette át a rendezői szerepet. A film premierje a Velencei Filmfesztiválon volt. Magyarországra egy évvel később, a Walt Disney Pictures forgalmazásában került (jelenleg a Disney által forgalmazott legutolsó, tradicionális animációs technikával készült film).

A mű általánosan igen hízelgő kritikákat kapott, a British Film Institute hivatalos magazinjában az egyik legjobb 2005-ös filmként említik az angol nyelvű változatot – egyetlen animációs filmként szerepelt ezen a listán.

A film által elnyert díjak (a teljesség igénye nélkül):
- 61. Velencei Filmfesztivál, 2004 – Arany Osella a technikai megvalósításért;
- Mainichi Film Awards, 2004 – legjobb japán mozifilm (közönségdíj);
- Japan Media Arts Festival, 2004 – Excellence Prize az animációért;
- Tokyo International Anime Fair, 2005 – az év animációja;
- Tokyo Anime Awards, 2005 – legjobb rendező (Miyazaki Hayao), legjobb szinkronszínész (Baisho Chieko – Sophie hangja), legjobb zene (HIsaishi Joe);
- Maui Film Festival, 2005 – közönségdíj;
- Seattle Nemzetközi Filmfesztivál, 2005 - Golden Space Needle Award;
- Hollywood Film Festival, 2005 – az év animációja;
- Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége, 2005 – legjobb zene;
- New York-i Filmkritikusok Szövetsége, 2005 – legjobb animációs film;
- San Diego-i Filmkritikusok Szövetsége, 2005 - legjobb animációs film;
- Sitges – Katalán Nemzetközi Filmfesztivál – legjobb film (közönségdíj;
- továbbá nevezve volt a 78. Academy Awards-ra a legjobb animációs film kategóriában (2005).

Érdekesség:
- A városkákat az Elzászban található Colmar városa ihlette, számos épület megfelel ott található valódi házaknak.
- Diana Wynne Jones irodalmi tanulmányai során az oxfordi St Anne’s College-ben mind a Gyűrűk Ura alkotójának, J. R. R. Tolkiennak, mint a Narnia krónikái írójának, C. S. Lewisnak hallgatója volt. ;)


Szereplők:

Sophie Hatter:
Az animéből nemigen derül ki, de voltaképpen mostohaanyja van, valamint egy édeshúga, az egy évvel fiatalabb Lettie, és egy féltestvére, Martha. Miközben mindenki éli az életét, úgy tűnik, Sophie a kalapok között tengeti a magáét. Elátkozása után első reakciója az, hogy nem hisz a szemének, ám később viszonylag „sportosan” elfogadja öreganyó önmagát, s mint nem egyszer meg is jegyzi: az öregségnek megvan az az előnye, hogy az embernek nincs többé vesztenivalója. Hovatovább, ahogy előrehaladnak az események, úgy tűnik, az átkot leginkább saját maga lenne képes megtörni, hozzáállásával, viselkedésével kapcsolatosan. Elképzelhető, hogy neki is vannak varázsos képességei?
Howllal való első találkozása lenyűgöző benyomást tesz rá, s nemsokára nyilvánvalóvá válik, hogy neki adja a szívét.

Howl:
Minthogy elvesztette a szívét, igencsak gyerekes, és sok tekintetben önző maradt. Nagyon hiú, túlságosan sokra értékeli a szépségét. Van egy vidám, lelkesedő, ám egy könnyen elkeseredő oldala is. Alapjában olyan valaki, aki mindig kivonja magát a nehéz helyzetekből, ennek az oka az, hogy fél. Dacára a róla terjedő rémhíreknek – amik segítenek neki privát élete fenntartásában – egy igen kedves, Sophie-val gondoskodó, sármos és lovagias férfi.

A Puszták Boszorkánya:
Valaha gyönyörű fiatal nő formájában találkozott Howllal, és beleszeretett – ám a varázsló szív nélkül viszonozni képtelen érzéseit, megvált tőle. Azóta bosszú- és birtoklásvágyón üldözi. Miután látta, amint Howl megmenti Sophie-t és továbbsétál vele, a lányon keresztül akarván megfogni Howlt, megátkozta, ám mint kiderül, az átkot ha akarná, sem lenne képes megtörni.

Calcifer:
A vándorló palota tűzhelyében élő tűzdémon, akit Howllal való szerződése annak szolgálatára kötelez – de valójában több is van emögött. Kicsit komisz, szeret lamentálni és nyavalyogni, és büszke is – elvben csak Howlnak engedelmeskedik. Ám aztán Sophie mégis rászorítja – némi zsarolással -, hogy vele is közreműködjön. Általában helyes kis vörös lángnyelvként van ábrázolva, ő tartja össze és működteti az egész palotát varázserejével, amivel meglehetősen lenyűgözi Sophie-t.

Markl:
Howl famulusa, aki főleg távollétében üzenetek átvételében, és varázsszerek eladásában jeleskedik. Ilyenkor szakállas öregemberkének álcázza magát.

Répafej:
Elvarázsolt madárijesztő, aki Sophie nyomába szegődik. Végül kiderül, mi köze is lehet a háború kitöréséhez.

Heen:
Egy nem közönséges kutyus, akiről Sophie kezdetben azt gondolja, Howl átváltozott formában. (Egy valóban is létező, francia kutyafajtáról lett megmintázva.)

Spoiler veszély!

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 6
Korábbi hozzászólások:
1. 2.

1.

Barbara-chan

2008-04-20 21:02:12

Nekem is nagyon elnyertem tetszésemet ez az anime mikor megnéztem!^^