Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2542597

Regisztrált felhasználók
száma:
25485

Online látogatók száma:
4

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1670

Utolsó 5 látogatónk:
RossDoon
2021-04-14 22:01:05
littlepetra
2021-04-14 21:17:52
ginax
2021-04-14 20:25:05
Lilian-san
2021-04-14 18:08:08
Minonna
2021-04-14 17:39:28
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2021 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Kaze no Tani no Naushika (Movie)
Nausicaä of the Valley of the Wind * Warriors of the Wind * Nauszika - A Szél Harcosai * *
風の谷のナウシカ

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-25 21:28:54
Létrehozás időpontja: 2008-04-20 17:07:11
Eddig megtekintve: 3553 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: Movie
Műfaj: Dráma; Fantasy; Kaland; Sci-fi;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 1984

Ismertető:

Ez az anime leginkább arról szól, hogy mit teszünk a Földdel és egymással.

A történet egy távoli jövőben játszódik. Ezer évvel korábban a „Tűz Hét Napja” során elpusztult az akkori emberi civilizáció és földi ökoszisztéma. A Föld méreggel telt meg, és szinte teljesen meghódította azóta a Pusztulás Tengerének/Mocsarának nevezett toxikus dzsungel, amely telve van mérgező növényekkel (jobban mondva gombákkal), és óriási, veszedelmes ízeltlábúfélékkel. Itt-ott léteznek még kisebb emberi települések, amelyeknek keményen meg kell küzdeniük a dzsungellel, ha életben akarnak maradni, és többnyire erősen vesztésre állnak. Mintha ez nem lenne azonban elég, jellemzően emberi módon a népek egymással is ellenségeskednek. :(

A Szél Völgye viszonylag nyugodt hely, ahol állandóan fúj a szél, s egy ősi erdő védelmezi a Pusztulás Tengerének mérgeitől. Itt sem egyszerű azonban életben maradni. Az itt élő nép hercegnője, Nauszika, egy életteli, határozott, elszánt és vakmerő lány, aki számos alkalommal ellátogat repülő szerkezetével a Pusztulás Mocsarába, tanulmányozza az ott történő dolgokat, és mindennel megpróbál segíteni embereinek. Apja a mérgekkel való sokévi érintkezés miatt mozgásképtelen, ágyban fekvő beteg. Nauszikának különös adottsága van, úgy tűnik, megérti és magát is meg tudja értetni a dzsungelben élő óriásrovarokkal, amelyeket a többi ember csak gyilkos szörnyetegnek tart. A történet ott kezdődik, amikor a lány megmenti Yupa mestert, egy legendás hírű harcos kalandort egy feldühödött ohmutól, ami egy gigászi sokszemű, páncélos ízeltlábúfaj (engem leginkább valami óriási ászkára emlékeztet).
Még aznap éjjel egy tolmékiai repülőgép zuhan le a Szelek Völgyében, amelyet szintén ohmuk támadtak meg. A gépen volt Pajite, egy Tolmékiával ellenséges városállam fogoly hercegnője, aki nem éli túl a gép felrobbanását, túléli viszont a tüzet egy hatalmas valami, ami leginkább egy dobogó szívre emlékeztet – Yupa mester szerint ez egy Óriás Harcos szíve, mely Pajite városa alatt eltemetve túlélte az évszázadokat. Az Óriás Harcosok voltak azok az ember által létrehozott rettenetes, pusztító fegyverek, amelyek a Tűz Hét Napja során mindent felperzseltek. Minthogy előkerült egy ilyen, a róla tudomást szerző népek rettegésükben és hatalomvágyukban – nehogy ellenük használhassák, inkább ők mások ellen – megkezdték a harcot a birtoklásáért. Ezért támadta meg Tolmékia Pajitét, s mindjárt a következő napon lerohanják a Szelek Völgyét is. Megölik Nauszika apját, s bár a lány előbb bosszút áll, utóbb a további vérontás elkerülése érdekében mégiscsak megadja magát népe nevében a tolmék hadakat vezető Kushana hercegnőnek.
Kushana gyűlöli és rettegi a Pusztulás Tengerét, ami nem csoda, hiszen mint kiderül, az ottani rovarok súlyosan megcsonkították. Célja, hogy a feltámasztott Óriás Harcossal megsemmisítse a dzsungelt, ám Nauszika tudja, hogy ezt hatalmas hiba lenne megpróbálni, és pont az lenne a kimenetele, hogy a dzsungel végleg elpusztítja az emberiséget. A lányt és néhány emberét túszként a tolmék repülőkre ültetik, ám utazás közben megtámadja őket egy megmaradt pajitei harci repülő, aminek következménye egy hatalmas zuhanás a dzsungel kellős közepébe. Nauszika sikeresen megmenti a tüzet fogott gépből saját embereit, de még Kushanát is – mivel ő alapvetően békeszerető és az élet barátja, nincs szíve otthagyni. Ugyancsak megmentésére siet a szintén lezuhant pajitei repülő pilótájának, aki nem más, mint Pajite hercegnőjének ikerfivére, Asbel. Ők ketten egyedül maradnak a toxikus dzsungelben, miközben a Szelek Völgyében az ottmaradt tolmékok az Óriás Harcos felélesztésén fáradoznak, Pajite népének megmaradt tagjai pedig a tolmékok megállítására ráuszítják az ohmukat a Völgyre. Kérdés, miben lehet itt még reménykedni? Talán a legendában, mely szerint eljön majd egy hős, aki kék ruhát visel és aranymezőn sétál, s újra megteremti a harmóniát az ember és a Föld között…?


Az anime Miyazaki Hayao rendezésében, saját mangája alapján készült, a forgatókönyvét is ő írta. Ekörül kétféle pletyka kering, az egyik szerint a manga azért íródott, mert a producere, Suzuki Toshio nem tudott szponzorokat szerezni olyan film készítéséhez, aminek nem volt mangája. Más források szerint, éppen ellenkezőleg, Miyazaki úgy kezdett bele a mangába, hogy abból sosem fog film készülni, később beleegyezett egy 15 perces OVA készítésébe, ám végül az Animage magazin szerkesztői meggyőzték, hogy egész estés filmet csináljon belőle. Akármelyik is áll közelebb az igazsághoz, a manga 12 éven keresztül íródott, megszakításokkal – amikor Miyazaki más Ghibli filmeken dolgozott. A Nausicaa movie a manga első két kötetének (a teljes manga kb. egynegyede) alapján készült, mivel akkortájt csupán ennyi volt még meg. Nauszika karakterét a görög mitológiában, az Odüsszeiában szereplő Nauszika, valamint a japán Heian periódusban született „A hercegnő, aki szerette a rovarokat” című történet ihlette.
A movie, amely az environmentalizmus jegyét viseli magán, a WWF (World Wide Fund for Nature) alapítvány égisze alatt került bemutatásra, egy évvel a Studo Ghibli megalapítása előtt, ám gyakorta mégis annak művei között kerül említésre (igazából sikerének nagy szerepe is volt megalakításában). Megnyerte az Animage Anime Grand Prix díját 1984-ben, és az Internet Movie Database máig az 50 legjobb science-fiction mozifilm között tartja számon.


Érdekességek:

- 1985-ben egy durván átszerkesztett angol nyelvű változat került kiadásra Észak-Amerikában „Warriors of the Wind” címen, amelyből mintegy 30 percet kivágtak, és pont a lényeg veszett el. VHS-en ez a változat a New World Pictures & Orion Pictures neve alatt került a boltokba, ám ez alapján más nyelvű változatok is készültek, ahol még a címet is különböző módon megváltoztatták (pl. német Sternenkrieger = Csillagharcosok). Számos karakter, így a főszereplő is át lett nevezve, utóbbi Nauszika helyett Zandra néven szerepel ebben a változatban. 2005-ben a Buena Vista Home Entertainment adta ki DVD-n a vágatlan, és újraszinkronizált angol nyelvű változatot. (A ’85-ös verzió vezetett ahhoz, hogy a Ghibli Stúdió későbbi művei idegen országbeli kiadásainál nem tűri a vágást XD.)

- A film egyik animátora az az Anno Hideaki, aki később a Neon Genesis Evangelion készítésével vált nevessé.

- A movie alapján a 80-as években két videójáték is készült: Nausicaa in the Nick of Time (Nausicaa Kiki Ippatsu), ill. Nausicaa of the Valley of Wind néven.
Ehhez az ismertetőhöz még nem születtek hozzászólások.