Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2416101

Regisztrált felhasználók
száma:
23876

Online látogatók száma:
2

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1634

Utolsó 5 látogatónk:
Warhammer
2019-12-13 03:06:17
9754086211
2019-12-13 00:25:23
gyusza123
2019-12-12 23:24:36
Shinji
2019-12-12 23:16:42
Senju
2019-12-12 22:09:26
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2019 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Laputa: Castle in the Sky (Movie)
Tenku no Shiro Ryaputa * Laputa - Az égi palota * * *
天空の城ラピュタ

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-25 21:37:23
Létrehozás időpontja: 2008-04-25 11:33:35
Eddig megtekintve: 2089 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: Movie
Műfaj: Dráma; Fantasy; Kaland; Romantika; Sci-fi;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 1986

Ismertető:

A legenda szerint sok száz évvel ezelőtt az emberek egy technikailag magasan fejlett társadalma élt, amelyet annyira lenyűgözött az égbolt, hogy végül a levegőbe költöztek: hatalmas repülő városok és kastélyok lebegtek az égen, és a föld elnéptelenedett. Egy idő után azonban ez a civilizáció elpusztította önmagát, és az emberiség visszakényszerült a talajra: a repülő erődítmények sorra összeomlottak és a földre zuhantak. Ámbár egy mítosz szerint egyetlen egy továbbra is fönnmaradt, és vad viharfelhőkkel övezve kering az égben: ez a város Laputa. Vannak néhányan, akik még hisznek a létezésében, ám az emberek többsége számára mindez csupán gyermekeknek való mese.

Pazu, az árva fiú apja valamikor készített egy fényképet a lebegő városról, ám senki nem hitt annak valódiságában, a férfit kigúnyolták és megvetették. Pazu arra tette fel életét, hogy saját maga barkácsolta repülőgépével egyszer majd megtalálja Laputát és bebizonyítsa apja igazát. Egy estén különös fényre lesz figyelmes, és megment egy az égből aláhulló kislányt, akinek a nyakában egy kék kristályfüggő világít. A kislányt, Sheetát, Muska ezredes rabolta el otthonából, ám léghajójukat megtámadta Dola kalózbandája, és menekülés közben Sheeta kiesett a gépből. Zuhanását a kék kristály állította meg. Megmenekülése azonban nem végleges, mert hamarosan a földön is megjelennek az őt üldöző kalózok, és a Muska parancsa alatt álló kormányzati csapatok. Pazu próbál segíteni neki: menekülés közben lezuhannak egy bánya tárnájába, – ismét a kék kő menti meg őket - ahol találkoznak az öreg bányásszal, Pom apóval. Az apó mesél nekik Sheeta kristályától, amely úgy tűnik, pontosan olyan, mint ami annak idején a repülő várakat a levegőben tartotta. Sajnos a két gyereket a bányából kijövet elfogják Muska emberei. Muska elmondja Sheetának, hogy a lány titkolt, valódi neve – Lusheeta Toelle Ul Laputa – laputai származására és arra utal, hogy ő lenne Laputa igazi uralkodója. Sheeta a nagymamájától tudja ezt a nevet, aki különböző igéket is tanított neki, bár a lány többnyire nem tudja, ezek mire jók. Muska azt akarja, hogy valamelyik igével ébressze fel a függő kristályát, amely fényével képes pontosan megmutatni Laputa lebegő városának helyét. Pazu épségével fenyegeti meg a lányt, aki kénytelen engedni a zsarolásnak, és elküldi magától a fiút.

Pazut nem sokkal később elfogja Dola kalózbandája, és mikor megtudja, hogy Sheeta veszélyben van, szövetséget köt a kalózokkal. Dola és bandája nyilvánvalóan Laputa mesés kincseit akarják, Pazu Sheetát biztonságban tudni és apja miatt megtalálni a repülő kastélyt, de vajon mit akar Muska, és honnan tud egyáltalán annyi mindent Laputával meg Sheetával kapcsolatosan? Ki fogja előbb meglelni Laputát, és vajon mi fogadja ott majd? Mi lesz hőseink, és a repülő város sorsa?


Az anime, amelynek történetét Miyazaki Hayao írta és light novelként kiadásra is került, az első valódi Ghibli film (bár néha tévesen a Kaze no Tani no Naushika-t mondják annak, amely két évvel korábban, a Ghibli alapítótagjai által készült). Maga a történet valamikor az 1800-as évek végefelé játszódik, azonban egy alternatív Földön. Az inspirációt Jonathan Swift: Gulliver utazásai, Robert Louis Stevenson: A kincses sziget című művei, valamint Jules Verne munkássága nyújtotta, de némi motívum felismerhető a hindu Ramayanából (pl. Sheeta neve is innen eredeztethető), a Bibliából (Bábel tornya), illetve a rajzokon Leonardo da Vinci néhány munkájának befolyása. Pazu bányászvároskájának kreálásában nagy szerepet játszottak Miyazaki wales-i bányászvárosokban szerzett benyomásai.

A film megnyerte 1986-ban az Animage Grand Prix díját. Egyéb díjazásai:
- Ofuji Award; Mainichi Movie Competition
- Pia Ten (Az év legjobb filmjei) első helyezés
- Japanese Movies; City Road első helyezés
- Japanese Movies; Eiga Geijyutsu (Movie Art) első helyezés – filmművészeti díj
- Japanese Films Best 10; Osaka Film Festival első helyezés
- Japanese Films; Kinema Junpo Best 10 – 8. helyezés
- Readers' Choice; Kinema Junpo Best 10 – második helyezés
- 9th Anime Grand Prix – legjobb anime
- The Central Committee for Children's Welfare (Központi Gyermekjóléti Bizottság) különleges ajánlása
- Különdíj Miyazaki & Takahata számára a japán mozifilmek újraélesztéséért
- Legjobb dizájn díja anime kategóriában
- 10. Japanese Media Arts Festival – 3. legjobb anime (a 2. a Nauszika volt ugyanitt)


Érdekességek:

- Japánban egy rockbandát és egy Mazda autót is elneveztek a film után Laputának.
- A történet újragondolása a Nadia: The Secret of Blue Water című 1990-91-es TV anime a Gainax készítésében (Anno Hideaki és Higuchi Shinji, A Neon Genesis Evangelion készítőinek rendezésével).
- A zene kétféle változatban létezik, az eredeti egy kevésbé komplex hangzású szintetizátoros zene, amelyet szerzője, Hisaishi Joe. A Disney Súdió kérésére átírta egy több mint kétszer olyan hosszúságú, szimfonikus zenekari változatra.
- Kétféle angol nyelvű változata is van, az elsőt a 80-as évek végén a Stzreamline Pictures adta ki (bár az angol szinkront nem ők készítették), míg a másodikat sok késlekedés után 2003-ban a Disney Stúdió, más Miyazaki filmek társaságában.
- A címet többféle módon átalakították, általában a Laputa szót kihagyták az amerikai és sok európai változatból, mert a spanyol és rokon nyelveken ez egy nagyon durva kifejezés. Swift ennek tudatában használta művében, azt azonban nem lehet tudni, Miyazaki is tisztában volt-e ezzel (eredetileg Raputának akarta betűzni, ám ez aztán megváltozott – a japán nyelvben ez semmi különbséget nem jelent).

Eddigi hozzászólások száma: 3


3.

Napsugar

2009-08-13 18:13:48

en is lattam mar es egybol megszerettem!!!! hihetetlenul jooo
a tortenet, a szereplok minden!

2.

Milcsa

2008-05-03 14:20:19

a 86-os a legjobb!!

1.

Milcsa

2008-05-03 13:54:42

nagyon jó anime