Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2470250

Regisztrált felhasználók
száma:
24462

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1648

Utolsó 5 látogatónk:
RKO12
2020-07-09 23:49:30
gwsgwegw
2020-07-09 22:41:16
ThisMatthew
2020-07-09 21:45:48
Tron-kun
2020-07-09 20:44:05
zoliman4
2020-07-09 20:36:59
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Tonari no Totoro (Movie)
My Neighbour Totoro; My Friend Totoro * Totoro - A varázserdõ titka * * *

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-27 22:57:46
Létrehozás időpontja: 2008-05-07 14:28:26
Eddig megtekintve: 2053 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: Movie
Műfaj: Kaland; Komédia; Természetfeletti;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 1988

Ismertető:

A Kusakabe család vidékre költözik, hogy a családapa és a gyerekek közelebb lehessenek a kórházban fekvő édesanyához. Új házuk elég rozoga, és állítólag kísértetek is lakják. A két kislány – a tíz éves Satsuki és a négy éves Mei – látnak is furcsa, apró, fekete lényecskéket, amikor felfedezik új otthonukat. Apjuk szerint csupán érzékcsalódás áldozatául estek, míg a szomszédjukban lakó idős néni „koromgolyócskáknak” nevezi őket, és azt állítja, ő is látta őket gyerekkorában. A koromgolyócskák elhagyatott házakba költöznek be, de ha új lakók, jó emberek érkeznek oda, akkor elhagyják a házat.
A ház körül hatalmas kert, megművelt földek terülnek el, és egy kis erdő, a közepén egy óriás kámforfával. Amikor apja elfoglalt és Satsuki iskolában van, Mei a kertben játszadozva figyelmes lesz egy furcsa kis lényre, aminek fehér, hosszú fülecskéi vannak, és láthatatlanná tud válni. Üldözőbe veszi, és egy bozótszövedéken keresztül vezető alagúton át eljut a nagy kámforfa belsejébe, ahol találkozik egy hatalmas, szőrös lénnyel, akit Totorónak nevez el. Később viszont nem tudja elvezetni ide apját és nővérét, akik azt mondják, vagy csak álmodott, vagy biztos az erdő őrző szellemével találkozott.

Pár nap múlva Satsukinak is van szerencséje megismerkedni Totoróval, amikor a kislányok zuhogó esőben a buszmegállóban várják késve hazaérkező édesapjukat. Odaadja neki az eredetileg apjuknak szánt esernyőt, kedvessége pedig hamarosan viszonzásra is talál. De Totoro barátságára akkor lesz csak igazán szüksége, amikor nem sokkal ezután Mei megszökik hazulról, hogy eljusson a kórházban rosszabbul levő édesanyjukhoz, és sehogy sem tudják megtalálni…


Ez az anime egy kedves, könnyed, bájos kis mű, amely jó kikapcsolódást ígér kicsiknek és nagyoknak is. Nincsenek benne mélyen elgondolkodtató elemek, viszont kiválóan ábrázolja a hétköznapokat gyermeki látószögből, némi mesével-varázslattal fűszerezve. Nem véletlenül emlékeztet számos vonásában az Alice Csodaországban-ra, nyilvánvalóak az onnan átvett elemek. Ugyanakkor Totoro figurája is nagy pályafutást járt be, számos animében, de még nyugati rajzfilmekben is fellelhető inspirációja, és a Ghibli Stúdió kabalájaként logójukba is ő került be.

A film (Miyazaki korábbi moviejaihoz hasonlóan) megnyerte az Animage Anime Grand Prix díját, 1988-ban. Két angol nyelvű változata is készült, 1993-ban a Troma Films, 2005-ben a Disney Stúdió által, amely az azonos évi Hollywoodi Filmfesztiválon jelent meg. 2004-ben animanga változata is elkészült. 2006-ban a 10. jubileumi Japán Media Arts Fesztiválon a rajongók szavazatai alapján (több, mint 80 000 szavazatból!) a 8. legjobb anime helyezést nyerte el.


Érdekességek:

• Satsuki és Mei neve is májust jelent. Satsuki a tradicionális japán naptár ötödik hónapjának neve, húgának neve pedig az angol May hónapnév kiejtés szerint átírt változata. Eredetileg a történetben csupán egyetlen kislány szerepelt volna, a filmet beharangozó reklámplakáton például csak egy kislány áll a buszmegállóban Totoro mellett.
• A történet 1958-ban játszódik. Az édesanya betegsége nem derül ki a filmből, de később Miyazaki tuberkulózisként azonosította (kisfiú korában az ő édesanyja is ebben a betegségben szenvedett).
• A Totoro név, az angol troll szóból ered, amelyet a japán torourónak ejt, csak a kis Mei rosszul mondja ki. Ebben a filmben ez „óriást” jelent.
• A filmben megjelenő Cicabusz (azon kívül, hogy eléggé hasonlít az Alice vigyorgó macskájára) azon a japán babonán alapul, mely szerint egy macska bizonyos körülmények között, pl. ha elég hosszú ideig él, vagy elég nagyra nő, mágikus alakváltó képességekre tesz szert. Ezt bake nekonak hívják. Ennek egyik formája a kétfarkú nekomata. Rengeteg animében megjelennek ezen a babonán alapuló figurák.
• Sokak szerint – noha Miyazaki ezt tagadja – a Totoro és más Miyazaki filmek is sintoista elemeket tartalmaznak. Totoro „erdőszellem” imázsa például jól megfelel a Shinto vallásban szereplő természetszellemeknek.
• A Totoro nem önállóan debütált, hanem a Grave of the Fireflies című, Takahata Isao által rendezett Ghibli animével együtt. Erre két elmélet született, az egyik szerint az ok abban keresendő, hogy önmagában nem lett volna sikeres, a másik szerint pedig az igencsak tragikus másik movie mellé ellenpontnak szánták.
• 2003-ban született egy rövid folytatás az animéhez, Mei to Konekobasu (Mei and the Kittenbus) címmel. Mindössze 13 perces, special hosszúságú. Miyazaki írta és rendezte, ám sem nyilvános vetítésre, sem kiadásra nem került. Egyedül a japán Ghibli Múzeumban vetítik le időközönként, ezen kívül összesen két alkalommal, a Chihiro Szellemországban USA-megjelenése kapcsán, illetve az Ifjúsági Diabétesz Kutatói Alapítvány jótékony rendezvényén került Japánon kívüli vetítésre. Miyazaki maga alakítja benne a Cicabusz, valamint Totoro hangját.
• A 10160-as számú aszteroida hivatalos neve: Totoro. :D (Elnevezője Kobayashi Takao.)

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!Ehhez az ismertetőhöz még nem születtek hozzászólások.