Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2520054

Regisztrált felhasználók
száma:
25060

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1660

Utolsó 5 látogatónk:
Eniko_04
2021-01-20 06:57:31
berfore
2021-01-20 05:44:49
kawaiioller
2021-01-20 02:13:05
Balog Peti
2021-01-19 22:05:34
Gerigo
2021-01-19 22:05:26
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2021 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Genshi Shounen Ryuu (TV)
Ryu the Primitive Boy * Rai, a dzsungel fia * * *
原始少年リュウ

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-25 21:12:57
Létrehozás időpontja: 2009-05-31 15:06:11
Eddig megtekintve: 4033 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: TV
Műfaj: Akció; Kaland; Shounen;
Epizódok száma:
22
Japán megjelenés éve: 1971

Ismertető:

Ez a prehisztorikus történet úgy kezdődik, hogy egy asszonytól elveszik a kisfiát. A csecsemőt fel akarják áldozni Tirannusznak, a gyilkos Tyrannosaurusnak, mert fehér a bőre, és ehhez a bőrszínhez ördögi, démoni tulajdonságokat kötnek a babonás törzsbéliek. A kis Ryuu-t azonban még Tirannusz előtt megtalálja egy nőstény majom, akinek megölték a kicsinyét, és magához veszi, felneveli.
A történet számos évvel később folytatódik, amikor is Ryuu már felnőtt fiatalember. Ekkor újra találkozik az emberekkel, ám ellenségességet kell tapasztalnia. Majom nevelőanyját megsebzik, ezután ismerkedik meg Ryuu egy fiatal, a gyógyfüvekhez igen értő lánnyal, Rannal, aki a törzs rabszolgája – még gyermekként adta el saját törzse. Ran az egyetlen, aki barátságos vele, a törzsbeliek azonban megtámadják és el is fogják. Meg akarják ölni, ám ekkor megérkezik Tirannusz, és mindenki menekül – Ryuu-nak is sikerül elszabadulnia. Megtudja, hogy az igazi édesanyja él (majom anyját megöli a dinoszaurusz), és mivel sosem hitte el, hogy fia elpusztult, elindult a keresésére. Ryuu-nak ettől kezdve két célja van: megtalálni édesanyját és megbosszulni Tirannuszon majom anyja vesztét. Ezért aztán vándorútnak indul, útjára Ran is vele tart, aki kisöccsét, Dont próbálja megkeresni.

Nemsokára ismét ellenséges törzsbe botlanak, akik Ryuu-val végeznének fehér bőre miatt, Rant viszont megtartanák maguknak. Ryuu azonban mindent túlél, ezért alkalmat adnak neki, hogy egy kemény próbával bebizonyítsa, hasznos tagja lehetne a törzsnek. Ezt nem nézi jó szemmel Taka, akinek jó esélye van a következő törzsfőnök címére, továbbá magának akarja Rant, ezen felül pedig gyűlöli a fehér bőrűeket, mert azok ölték meg eredeti törzsének tagjait és szüleit is. Ryuu-nak ugyan sikerül elfogadtatnia magát, ám ha a törzsben marad, nem találhat rá édesanyjára, ezért aztán Rannal együtt megszöknek. A törzset megtámadja Tirannusz is, ám Taka és két társa ezek után is engesztelhetetlenül követik a szökevényeket, hogy végezzenek Ryuu-val és elragadják Rant.

Sok kaland vár az utazókra. Menet közben megismerkednek Kibával, a magányos harcossal, aki egész törzsét, családját elvesztette Tirannusz miatt, és most egyetlen életcélja hogy végezzen a szörnyeteggel. Mellesleg pedig régen elveszett – egy másik törzsnek adott – öccsét keresi. Később kiderül, hogy ez az öcs nem más, mint Taka. Ran kisöccse is előkerül, a mindenlébenkanál kisfiú, Don, aki szintén csatlakozik a vándorokhoz. De vajon sikerül elérni a kitűzött célokat? Ryuu egyesülhet-e újra édesanyjával? Sikerül-e elpusztítani Tirannuszt? Ki lesz a győztes Ryuu és Taka harcában?


Erről szól tehát a történet, no és akkor most következzék a kritika. Nem csak a címbe illik a primitív jelző: sajnálattal azt kell mondanom, hogy ez az egyik legrosszabb anime, amit láttam. Történetszövésről nemigen lehet beszélni, mivel az egész arról szól, hogy mennek, harcolnak, menekülnek, persze különböző emberekkel és vadállatokkal találkoznak közben. Van itt kérem minden, mi szem-szájnak ingere: dinoszaurusz, mamut, farkas, kardfogú tigris, még jeti is! Sivatag, paradicsomi sziget, jeges-havas hegylánc, tűzhányó… Semmilyen olcsó hatásvadász elemet ki nem hagytak volna (ebben eléggé emlékeztet a 80-as évek amerikai rajzfilmjeire). Noha az alaptörténetből egy érdekes sztorit lehetett volna készíteni, nem ez történt: a hatásvadászat és a realitás teljes nélkülözése teljesen tönkreteszi a szórakozást. Kezdjük ott, hogy eleve, nagytestű emlősök – pláne ősemberek! – és dinoszauruszok egy korban?! Ám ez lenne még a legkevesebb, ezt még meg lehetne bocsátani, ha a többi jó lenne. Ám az ember nem tudja, sírjon vagy nevessen, amikor például növényevő dinoszaurusz támad hőseinkre (és előtte békésen legelészett!), vagy más szarvashibákat követnek el. A nevetségesség teteje, amikor 1) Ryuu-t a fehér bőréért üldözik, miközben mindenféle színű, pl. kék meg lila (!) bőrű embereket ábrázolnak 2) ugyanazon szereplő bőrszíne érdekes módon megváltozik a későbbi epizódokban (így lesz Ryuu eredetileg sötétebb bőrű anyjából fehérbőrű asszony). Mindemellett nincsen semmi következetesség az egymásra következő eseményekben és a karakterek ábrázolásában sem, ezért az ember vagy bosszankodik, vagy az egész nevetségbe fullad a számára.
A képi ábrázolásról jobb nem is beszélni, bár ez részben az anime korának köszönhető, de így is feltűnően sokszor durva és elnagyolt a rajzolás, tisztán kivehetően használják agyon ugyanazokat a klipeket és állóképeket. (Érdekes egyébként, hogy két különböző művész, két különböző stílusban készített rajzait használták hozzá: Komatsubara Kazuo drámaibb, kidolgozottabb, és Urata Mataharu sarkítottabb, primitívebb, ecset helyett késsel festett munkáit.)

Nos jó, az anime hibáinak egy részét rá lehet fogni régi mivoltára, illetve arra, hogy egy shounenről van szó, amelyekben általában túltengenek a kalandok és harcok a történet rovására (bár azt is meg lehet –lehetett volna – csinálni sokkal jobban). Valamicskét az is biztosan lehúzza – legalábbis a számomra – hogy az animét magyar szinkronnal láttam, ami a korabeli magyar szinkronok színvonaltalanságát tükrözi (vetekszik ama „elhíresült” Sailor Moon – Holdtündér – szinkronnal).

Az anime a hírneves Ishinomori Shotaro Ryuu no Michi (Ryuu útja) című mangáján alapul, amelyben azonban nem tisztán őskori alakokról van szó, hanem belekeveredik az időutazás is. (Ishinomori egyébként Guinness rekorder is: ő a legtermékenyebb mangaka, azaz a legtöbb kiadott mangával dicsekedhetett.) Még egy híresség neve fűződik a történethez, Mizuki Ichiróé, aki korának nagy japán popénekese, konkrétan úgy híresült el, mint „Az anime-dalok királya”. A Genshi Shounen Ryuu opening dala (Genshi Shounen Ryuu ga Iku) volt az első anime dal, amelyet elénekelt.

Az anime számos európai országban került vetítésre – természetesen a szereplők neve ezért számos változtatáson ment keresztül. Magyarországon valamikor a 90-es évek közepén vetítette a TV4 csatorna (már ha jól emlékszem; a Hello, Sandybell! után volt ez a műsoron, és akkor csak egy-két epizódba kukkantottam bele). A magyar változatban használt Rai név (a Ryuu helyett) a svéd változatban bukkant fel először, hozzánk viszont az olaszoktól került.

Őszintén szólva nem igazán tudom, kinek ajánljam ezt az animét. A tartalom és a színvonal alapján úgy vélem, a kisebb-nagyobb fiúk élvezhetnék legjobban, no persze figyelembe kell venni, hogy igen sok az erőszakos jelenet benne – ezzel szemben viszont például főszereplőnk nemigen öli meg emberi ellenségeit, tehát itt szelídítve van. Érdekesség gyanánt – vagy nosztalgiából, mint én tettem – persze bárki belekukkanthat, aztán majd maga eldönti, mit tartson róla, érdemes-e tovább néznie.


A nevek jelentése:

Ryuu - sárkány
Ran - orchidea
Taka - héja, sólyom
Kiba - agyar
Don - bumm

Eddigi hozzászólások száma: 3


3.

Aqualuna

2013-07-30 12:18:10

Én az AA-ról szedtem le annak idején a részeket, bár ha jól emlékszem, talán egy-két epizód ott is hiányzott. Azokat meg a youtube-on kerestem, de azt hiszem, csak töredékeket találtam anno, de ennek 4 éve volt.

2.

Kiwi

2013-07-29 23:27:42

Nem lehetne valahogy megszerezni az összes részét ? Ha valakinek meg van vagy tudna mondani oldalt ahonnan letudnám szedni hálás lennék

1.

Androsama

2011-08-26 09:19:36

Ennek minden részét láttam anno a magyar tévében. Jó lenne újra látni.