Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2495340

Regisztrált felhasználók
száma:
24709

Online látogatók száma:
2

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1655

Utolsó 5 látogatónk:
TimeLord
2020-10-26 16:16:18
Xagoo
2020-10-26 13:28:17
AttilaKovács
2020-10-26 12:46:18
Sylvuh
2020-10-26 01:01:53
ErenJager
2020-10-25 22:25:10
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Taiyou no Ouji: Horusu no Daibouken (Movie)
Horus, Prince of the Sun * Prince of the Sun: The Great Adventure of Horus * Little Norse Prince * Little Norse Prince Valiant * The Adventures of Hols, Prince of the Sun
太陽の王子 ホルスの大冒険

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-25 22:04:31
Létrehozás időpontja: 2009-06-04 16:40:16
Eddig megtekintve: 1878 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: Movie
Műfaj: Dráma; Fantasy; Kaland;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 1968

Ismertető:

Ez a movie tulajdonképpen egy mese, amely Skandináviában, a Vaskorszakban játszódik. (Érdekes módon ez számomra nem derült ki rögtön, én inkább valahogy oroszosnak éreztem :) Mint minden mesében, itt is kell legyen egy hős: Ez nem más, mint egy kisfiú, Horus, aki az anime legelején egy falka farkassal harcol egyetlen baltával. Mikor azt is elveszíti, szorult helyzetében felmászik egy szikladombra, ám mikor a farkasok körülveszik, a szikladomb megelevenedik, és kiderül, hogy egy sziklaóriás keze. Az óriást Maugnak hívják, és elűzi a farkasokat. Ezután Horus megpróbál kihúzni Maug vállából egy tüskét, ami egy kardnak bizonyul, méghozzá nem is akármilyen kard, hanem a Nap Kardja. Maug azt mondja Horusnak, ha sikerül újrakovácsolnia az életlen kardot, akkor ő lesz a Nap Hercege, aki előtt meghajol, és akinek engedelmeskedik.

Alig jut túl a fiú ezen a kalandon, amikor kis barátja, Koro, egy medvebocs rohanva jön, mert Horus öreg apja a halálán van. Mielőtt meghal, az öreg elmeséli Horusnak, hogy valaha nem magányosan éltek a hegyekben, hanem egy faluban. Egy napon jött egy démon, amely viszályt szított és megosztotta a falu lakóit, azután pedig megtámadta és elpusztította a falut. Csak ők ketten tudtak elmenekülni, de Horusnak most azt tanácsolja, térjen vissza az emberekhez. A fiú el is indul, ám támadás éri, és egy hatalmas varjú a havas hegycsúcsokra ragadja, ahol már várja Grunwald, aki nem más mint a démon. Lehetőségeket lát a fiúban, és felajánlja, hogy csatlakozzon hozzá az öccseként, mert övé lesz az egész világ. Természetesen egy rendes hős az ilyen ajánlatot felháborodva visszautasítja, márpedig aki Grunwald útjába áll, annak pusztulnia kell, így Horus lezuhan a hegyoromról. A Nap Kardja által azonban megmenekül, végül egy kisfiú megtalálja és Horus az ő falujában tér legközelebb magához.
Megtudja, hogy a halászfalu életét egy vízi szörny keseríti, aki miatt nem jönnek többé a halak, és senki sem tudta eddig megölni. No persze Horus próbát tesz, és bár jórészt a szerencse segítségével, de meg is öli a szörnyet: egy óriáshalat, amely Grunwald egyik teremtménye, akárcsak a Horust megtámadott ezüst farkasok.

Horust ünneplik a faluban, ámde akadnak olyanok is, akiknek nem tetszik a fiú nagy népszerűsége, és szeretnék eltávolítani. Horus nemsokára egy különös lányt hoz a faluba, Hildát, aki elbűvölően tud énekelni, és állítólag ő az egyetlen túlélője egy Grunwald támadása alatt elpusztult falunak. Hamarosan kiderül azonban, hogy a kissé furcsán viselkedő lány Grunwald húga. Feladata, hogy viszályt szítson, és elpusztítsa Horust, aki egyelőre még nem jött rá, hogyan lehet újrakovácsolni a Nap Kardját.


Ez az anime kora ellenére meglepően jó minőségű animációval büszkélkedhet, és végig dalok kísérik a történetet. Aki megnézi, azt kissé fogja emlékeztetni a Ghibli Stúdió műveire, ami nem véletlen, bár a Toei égisze alatt készült. Ám ez volt Takahata Isao első rendezőként jegyzett movie-ja, és az elkészítésben a fiatal Miyazaki Hayao, valamint Otsuka Yasuo, Kotabe Yoichi és Mori Yasuji is közreműködött animátorként. A movie-t amolyan mérföldkőként tekintik az anime világában. Ez volt az első, amelyben a Toei szakítani igyekezett a Disney-szerű animációval (bár azért nyomokban fellelhető, például a szereplők kis állat-társainak jelenlétében és a dalok nagy szerepében), egyesek szerint ez az első movie a modern anime stílusában. Ez a rendezőnek köszönhető, a Toei fejesei ugyanis inkább húztak a régi, jól bevált, Disney-féle minta felé.

Az alkotása körül nem ment minden simán: Takahatának még elkészülte előtt ki kellett vágnia 30 percnyi anyagot (ez a történetvezetésen kissé érezhető is, néhol elég hirtelenek az átmenetek), a film túl sokba került, túl sok időt vett igénybe a készítése (a tervbe vett 8 hónap helyett 3 év!), és két kulcsfontosságú jelenetét nem fejezték be. Takahata eredetileg az ainuk világába (akiket a japánok őseinek tartanak) akarta helyezni a történetet, ám a Toei kívánsága miatt rákényszerült, hogy más nemzetet válasszon, ez után esett a választás az északi viking-skandináv-germán világra.

A filmet sokszor a későbbi újítások, a progresszív anime stílus előfutárának tekintik. Az animációt elmozdította egy komolyabb, komplexebb, felnőtteknek valóbb stílus felé, ami bizony a politikától sem volt mentes: felismerhetők benne a szocializmust, az akkori diákegyesületi megmozdulásokat célzó motívumok (a témája ugyanis légyegében az „emberi egység fontossága” körül mozog). Mind vizuális, mind technikai újításokat bevetettek, például olyan hirtelen kameramozgásokat, amelyet még a számítógépes animáció korában is másolnak. Hilda személyében pedig az első, pszichológiailag igazán komplex karaktert tisztelhetjük az animék történelmében. (Ő és Horus egyébként a Miyazaki-hősnők és hősök archetípusának is tekinthetők számos tekintetben. Horus például nagyon emlékeztet a Laputa-beli Pazura. :))

A Horus debütálásakor nem volt kasszasiker, 10 nappal premierje után levették a mozik műsoráról (ezért aztán a valaha volt legkisebb bevételű Toei film lett). A kritikusok ugyanakkor dicsérték és ajánlották, a diák-korosztályban pedig számos hívére talált (ez azért nagy szó, mert akkoriban még az ilyen rajzfilmeket általában gyerekeknek valónak tartották). A Toei bukásnak tekintette, és ezután a készítőstáb legtöbb tagját lefokozta, Takahata pedig nem rendezhetett többé a stúdió számára. Röviddel ezután ő, Miyazaki és Otsuka el is hagyta a Toeit az A Pro stúdió kedvéért, ahol az első két Lupin III TV sorozaton dolgoztak együtt.


Megjegyzés: A főhős, Horus neve az egyiptomi istenségre utalónak tűnik, bár sokszor Holsnak is írják. Az egyik készítő, Otsuka nyilatkozata szerint azonban nem az egyiptomi isten után lett elnevezve, hanem olyan észak-európai nevek alapján, mint Holhel, Holhes vagy Holt.
Ehhez az ismertetőhöz még nem születtek hozzászólások.