Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2504775

Regisztrált felhasználók
száma:
24806

Online látogatók száma:
2

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1656

Utolsó 5 látogatónk:
Angel77
2020-11-26 12:52:39
Bandi211
2020-11-26 12:50:08
BandiHTa
2020-11-26 12:11:43
DarkDay
2020-11-26 08:11:58
.T.A.
2020-11-26 01:26:19
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Neon Genesis Evangelion (TV)
Shin Seiki Evangelion * * * *
新世紀エヴァンゲリオン

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-25 21:44:54
Létrehozás időpontja: 2011-02-04 02:03:59
Eddig megtekintve: 4303 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Jillian

Típus: TV
Műfaj: Akció; Dráma; Mecha; Pszichológiai; Sci-fi;
Epizódok száma:
26
Japán megjelenés éve: 1995

Ismertető:

Merem állítani, hogy a diákok nagy része utálja a kötelező olvasmányokat. Nem azért, mert az egyes könyvek rosszak lennének, sőt, sok olyan van, amit idővel még kifejezetten meg is kedvelünk. Bánnám is, ha nem olvastam volna Kosztolányit, Madáchot, Adyt, Radnótit, Stendhalt, Shapekespeare-t és még tudnám folytatni... :) Nekem és szerintem sok más embernek is magával a „kötelező” szóval van baja. Most mégis egy olyan animét fogok ajánlani, amit nem szabad kihagyni, sőt: KÖTELEZŐ megnézni. Ha valóban szereted ezt a műfajt, érdekelnek a klasszikusok és azt mondod, hogy te ízig-vérig animés vagy, akkor ezt muszáj lesz megnézned! ;)
A Neon Genesis Evangelion (ezentúl NGE) ugyanis a világ egyik legismertebb, legnépszerűbb animéje, ami már sok-sok változatot élt meg, a szereplőket még napjainkban is gyakran megválasztják a legnépszerűbb anime karakterek közé. Számos műfaj keveredik benne, így mindenki megtalálhatja benne azt, ami miatt érdekes lesz számára az NGE. Keveredik benne ugyanis a dráma, a vígjáték, az akció, a mecha, a sci-fi, és a pszichológia különböző témái. Fantasztikus jellemrajzok, egy rendkívül kreatív és bonyolult szimbólumrendszerrel megalkotott világ elevenedik meg előttünk, ami előtt igenis le a kalappal! Ezt a világot pedig szerintem az író/rendező, Hideaki Annón kívül tökéletesen soha senki nem fogja teljesen megérteni. Mégis megéri megnézni, mert minden egyes embernek mást fog jelenteni, mást veszünk észre, elgondolkodunk a cselekményen. Kevés olyan sorozat van, ami ilyen pluszt tud adni.
Egy dolgot viszont fontos megjegyeznem: ez az anime nem mindenkinek szól! Nem szabad nekikezdened akkor, ha csak egy kis kellemes délutáni kikapcsolódásra vágysz, mert arra nem alkalmas, nem kifejezetten a könnyebb szórakoztatás a célja. Igenis rá kell szánni az időt. A sorozat első fele még valóban valamivel vidámabb, felszabadultabb, viszont későbbi epizódok és azok eseményei egyre szorosabban összefonódnak. Ezekben a részekben már sokkal gyakrabban megjelenik a durvaság, az erőszak, egyes jelenetek kissé félelmetesek, nehezebben értelmezhetőek, roppant elgondolkodtatóak, és olyan kérdéseket is felvetnek, amiket egy fiatalkorú néző nem érthet meg. Így tényleg csak akkor vágj neki, ha elmúltál min. 14, de én a 16-ot is simán ajánlanám, és ha valóban rászánod az időd.


Történet – A történet, ami ott kezdődik ahol a legtöbb véget érne

Már maga a sztori sem szokványos, hiszen, ahogy azt már a címben is elsütöttem, az NGE egy totális katasztrófával kezdődik, amiben egy olyan világ elevenedik meg a szemeink előtt, ami egy amerikai világvége fílingű katasztrófafilm jeleneteibe tökéletesen beleillene. Mire is célzok?

Az ezredfordulóra, 2000 szeptemberére a tudomány eljutott a csúcsra. Egy olyan szintre, ami ezelőtt elképzelhetetlen volt, és az emberiség egy új tudományág meghódításába kezd bele: a klónozásba. Minden tökéletesnek látszik, megvan a legmegfelelőbb alany is, ám ekkor egy súlyos katasztrófa rázza meg a világot, megtörténik a Second Impact (Második Becsapódás). Ezen a baljós szeptemberi napon egy óriási meteorit csapódott az Antarktiszba, ami teljesen megolvasztotta az ott lévő jégtömeget, és a tengerszint 60 méterrel megemelkedett, ennek következményeképpen az összes tengerparti várost elöntötte a víz. De a becsapódás igazi következményei csak ezután következtek: megváltozott a Föld klímája, a világgazdaság összeomlott, háborúk, éhínségek, járványok törtek ki, aminek eredményeképpen a Föld lakossága a felére csökkent.

Maga a történet mégsem ebben a zűrzavaros időszakban, hanem rá 15 évre, 2015-ben játszódik. Egy olyan világban, ahol mondanom sem kell, de teljesen más erőviszonyok, szervezetek uralkodnak. A helyszín nem más, mint Tokió-3. (Hiszen Tokió elpusztult, Tokió-2 nem felelt meg minden infrastrukturális követelménynek, ezért megépítették Tokió-3-at … másrészt egy valamire való anime sorozat mégis hol máshol játszódna, ha nem Japánban? :D)
Az NGE főhőse, Ikari Shinji apja hívására a városba érkezik. De a találkozás nem indul zökkenőmentesen. Az, hogy az apja nem jön ki elé, még az lenne a legkevesebb. Hiszen aznap megjelenik egy különös teremtmény, amit Angyalnak neveznek. De ez az angyal nem éppen pozitív szándékkal érkezett, és nem is az a szép, fényes, szárnyas lény, hanem egy olyan teremtmény, aminek az a célja, hogy megsemmisítse az emberiséget. Shinji legnagyobb meglepetésére pedig ő az, akinek ezzel a lénnyel szembe kell szállnia, és akinek ettől a lénytől meg kell mentenie az emberiséget. De az átlag anime hősökkel ellentétben ő erre abszolút nem vágyik, hanem sokkal inkább fél ettől a feladattól. Ám úgy tűnik, hogy ebbe neki már nincs beleszólása ...
Hamarosan újabb Angyalok jelennek meg, viszont ezekben a harcokban már társak segítik őt. Shinji életét pedig olyan dolgok nehezítik meg, mint az iskolába való beilleszkedés, a barátokra találás, az apjával való kapcsolata, és önmagának a megismerése…
És valójában ez a sorozat mozgatórugója: Shinji egyre érettebbé válása ezekben a zűrzavaros időkben. Ahogy telnek az epizódok, szép lassan bárki meggyőződhet arról, hogy az akció, a mecha, az Angyalok mind csak a körítés részei, valójában egy nagyon komoly pszichológiai drámával állunk szemben. A szereplők lelki vívódásait és fejlődését ismerhetjük meg, ám ebből a háborúból nem mindenki kerülhet ki győztesen ...


Szereplők:

Minden egyes karakternek megvan a maga különös szerepe, a saját sötét titka és célja, egy-egy karakter egyszerre tud szerethető és szánható is lenni. A történet ismertetésénél nem véletlenül nem tértem ki Shinjin kívül senki másra, mivel a fiú szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. De ahhoz, hogy szerintem egy teljes, jobb, nagyobb összképet kapjunk magáról az NGE világáról, ahhoz jobb megismerni egyesével a legfontosabb karaktereket.

Children: azok a 14 éves gyerekek, akiket a NERV kiválasztott az Evangelionok irányítására, és akik szembeszállnak az Angyalokkal.

Ikari Shinji:
Egy tragikus antihős – ez az a két szó, amivel legjobban lehet jellemezni. Hisz Shinji egy meglehetősen félénk, visszahúzódó fiú, nem kifejezetten hőstípus. Nem az a karakter, aki tele van adrenalinnal, keresi a kihívásokat és a különböző kalandokat, hanem sokkal inkább önmagát keresi, és mások elismerésére és szeretetére vágyik.
A családi háttere meglehetősen bonyolult. Anyja 4 éves korában meghalt, ezután a nagybátyjával élt és annak a családja nevelte, de velük nem alakult ki szorosabb kapcsolat, hisz a sorozat folyamán egyszer sem hiányolja vagy keresi őket. Az apjával, Ikari Gendóval való viszonya sokkal érdekesebb. Igaz, az idő előrehaladtával valamivel közelebb kerülnek egymáshoz, de a hideg viszony mégis megmarad köztük. Mégis Shinji pont az apja miatt vállalja a folyamatos harcokat az Angyalok ellen, mert reméli, hogy ennek segítségével közelebb kerülhetnek egymáshoz.
Shinji vezeti az egyik legerősebb és legfontosabb EVA-t, az EVA-01-et. A sorozat folyamán többször feltűnhet, hogy az ő gépének mintha lelke lenne, mintha védelmezni akarná őt. És ez nem véletlen …

Ayanami Rei:
Jane Doe – a múlt nélküli ember női megfelelője. Rei nem emlékszik semmire sem a múltjából, de furcsa mód az összes nyilvántartásból is törölték az adatait, így nincsenek információk a szüleiről, a születési helyéről, vagy bármi ezzel kapcsolatos dologról. Rei ezért a NERV-nél kezdett egy új életet.
Meglehetősen csendes, nagyon nyugodt, magába forduló lány. A tökéletes harcos, aki teszi a dolgát, akit amire megkérnek, azt hibátlanul teljesíti, nem véletlenül választották ki őt elsőnek. A külvilággal, és más emberrel szinte semmilyen kapcsolata nincs, a NERV-nél sem sokan kedvelik. Egyedül két kivétel létezik. Az egyik Gendo, akivel együtt élnek, és akihez a végletekig ragaszkodik. Nem hagyja, hogy a férfit az ő jelenlétében szidni merjék. A másik Shinji, akivel egy különleges barátságot alakít ki. A sorozat egyik legaranyosabb jelenete, amikor Shinji kedvéért mosolyog.
Viszont, ha jobban megfigyeljük a lányt, akkor feltűnhet, hogy külsőleg nagyon hasonlít Shinji halott anyjára, Yuira. Vagy netán csak a szemünk káprázik?

Soryu Asuka Langley:
Az előbb megismert Rei tökéletes ellentéte. Vidám, cserfes, makacs, csinos, nagyszájú, imád a középpontban lenni, és mindig mindenben a legjobb akar lenni. Rendkívül intelligens, hiszen 14 éves korára már befejezte az egyetemet, de ennek ellenére néha mégis rendkívül gyerekesen, hisztisen tud viselkedni.
Asuka Shinjivel és Misatóval él együtt. A fiút gyakran szereti piszkálni és szívatni a hétköznapokban. De legnagyobb bánatára idővel a harcokban Asuka szinte mindig gyengébb, és emiatt büszkesége elég gyakran csorbát szenved. Ez különösen annak tükrében zavarja, hogy Shinji nem akar harcolni, míg ő igen. Mégis van köztük valami szikra, valami vonzalom, ami a későbbi NGE kiadványok egyik kedvelt témája. :) Asuka kapcsolata a többi karakterrel is meglehetősen felemás. Reit kifejezetten gyűlöli, Misatóval sem alakul ki elég erős kapcsolata, viszont igazi tini módjára rajong Kajiért.
Asuka családi háttere az előző két karakterhez hasonlóan meglehetősen kusza. Az ereiben a japán mellett amerikai és német vér is csörgedezik, utóbbi nyelvet perfektül beszéli. A története viszont meglehetősen tragikus. Gyermekként látta édesanyja idegösszeroppanását, majd a halálát, ezután pedig kénytelen volt elviselni azt is, hogy az apja a tragikus események után szinte rögtön újranősült. Asuka ezeket a múltbéli dolgokat próbálja elfeledni, és mélyen a lelke legmélyére rejteni. De mi történik, ha ezek az emlékek egyszer a felszínre törnek?

Nagisa Kaoru:
Az NGE talán legtitokzatosabb karaktere, akit annak ellenére lehet a legfontosabb karakterek közé sorolni, hogy csak a sorozat vége felé, meglehetősen kevés epizódban szerepel. Kaoru a Second Impact napján született klónozás útján, akiről a lelkét klónozták, az pedig nem más, mint az első Angyal, Adam! Reihez hasonlóan róla sincsenek adatok a NERV nyilvántartásában, ami enyhén szólva is gyanús.
Kaoru rövid története mégis nagyon mély nyomokat hagyott az NGE történetben, és különösen Shinji életében. Azután jelenik meg, hogy Asuka képtelenné válik az EVA-02 irányítására, ezért ő ugrik be tartalékpilótának. (A számára eredetileg épített EVA-04 egy baleset közben megsérült.) Ám a fiú rögtön kimagasló eredményeket ér el ezzel az Evangelionnal is. Shinji ez alatt a rövid idő alatt egy igazi barátra és lelkitársra lel, aki megérteti vele, hogy az élet igenis szép, és Shinji pedig úgy érzi, hogy végre van valaki, aki őt is megérti.
Ám Misato számára hamar gyanússá válnak az események, és ő nem örül a fiú feltűnésének. Elkezd kutatni a fiú után, és megdöbbentő felfedezésre jut. Kaoru nem más, mint a 17. Angyal, Tabris. De mégis mi a valódi szándéka? Mit akar valójában?

NERV: eredetileg német szó, jelentése: ideg. A NERV egy titkos szervezet, ami hivatalosan a Second Impact után jött létre. A célja az Angyalok megsemmisítése és tanulmányozása.

Katsuragi Misato:
A NERV-nél a hadműveleti főnök szerepét tölti be, vagyis a harcok folyamán általában ő dolgozza ki a megfelelő stratégiát. Misato elsőre egy rendetlen, kissé felületes nőnek tűnhet, aki nem sokat ad a nőies viselkedésre, és aki nagyon szeret sörözni. A sorozat elején kinevezi magát Shinji pótmamájának, de gyakran inkább a fiú tölti be a kettejük kapcsolatában a felnőtt szerepét. De azt sem szabad elfelejteni, hogy egy nagyon jószívű, kedves nő, aki a munkájában rendkívül pontos és tehetséges.
Shinji mellett Kajival alakult ki szorosabb kapcsolata. A diákéveik alatt egy pár voltak, ám a férfi túlságosan emlékeztette Misatót a saját apjára, ezért szakítottak. Ezután jórészt csak csipkelődtek egymással, de mégis érezni lehet kettejük között azt a bizonyos vonzalmat. :)
Emellett Misatónak van egy nagyon aranyos háziállata, (aki egyben a nő kabalaállata is) egy pingvin, amit Pen Pennek neveztek el. A kis jószágnak még saját hűtőszekrénye is van. ^.^
Természetesen az eddig megszokottakhoz hasonlóan Misato múltja is kellően sötét. Ő ugyanis az egyetlen túlélője a 2000-ben az Antarktiszon bekövetkezett katasztrófának. Misato édesapja megmentette a lánya életét azzal, hogy az utolsó mentőkapszulát a lányának adta. Misato később emiatt meglehetősen vegyes érzelmeket táplál az apja irányába, és bűnösnek érzi magát …

Dr. Akagi Ritsuko:
A technikai osztály vezetője, Misato tökéletes ellentéte, ugyanis rideg, számító, a spontaneitásra képtelen, mindent szigorú logikai szabályok útján akar megvalósítani. Szakmai ártalomtól vezérelve, számára az Evangelionok gyakran sokkal fontosabbak, mint maguk a pilóták.
Misatóval egész jól megértik egymást, a NERV-nél sokan felnéznek rá. Viszont az anyja, Naoka miatt örökös kisebbségi komplexusban szenved. A másik ok, amiért nem szereti a már halott anyját az az, hogy mindketten ugyanabba a férfiba voltak szerelmesek, aki pedig nem más, mint Ikari Gendo. Ezt a szerelmet pedig Ritsuko évekkel később sem tudja feledni, pedig nagyon jól tudja, hogy nem sok esélye van a férfinál.
Mint már említettem, Reit a NERV alkalmazottak nem kifejezetten kedvelik. Ritsuko pedig különösen ezek közé az emberek közé tartozik. De vajon mi miatt?

Ikari Gendo:
A NERV vezetője, egy kötelességtudó, kimért, hideg, rideg ember, aki remekül el tudja titkolni az érzelmeit. Természetesen ő sem volt mindig ilyen. Az egyetemi évei alatt ismerte meg Ikari Yuit, akibe halálosan beleszeretett, és hamarosan feleségül is vette. Nemsokára megszületett a gyermekük, Shinji. Rá 4 évre viszont Yui tragikus körülmények között elhunyt, amit a férfi sosem tudott feldolgozni. Inkább Shinjit is eltaszította magától, mert még egyszer nem akarta átélni azt a fájdalmat. Shinjivel idővel javul a kapcsolata, de a múltban elkövetett hibákat már képtelenség lenne kijavítani.
Kevés barátja van, és kevés emberrel alakult ki szoros kapcsolata. Ezen kevesek közé tartozik a fő tanácsadója, és Rei, akivel egy házban is él.
Gendo valódi célja azonban nem teljesen egyezik meg a NERV alapelveivel. Gendo ugyanis a kezében lévő hatalom segítségével a saját legnagyobb vágyát akarja valóra váltani, és ennek elérése érdekében bármit és bárkit képes lenne feláldozni. Ez a bizonyos cél pedig nem más, mint az, hogy viszontláthassa Yuit …

Prof. Fuyutsuki Kozo:
Gendóval ellentétben Prof. Fuyutsuki sokkal közvetlenebb, kedvesebb ember. Gendóval az egyetemről ismerik egymást, ahol a férfi professzora volt. Később rokoni kapcsolatba is kerülnek egymással Yui révén, hisz a férfi Yui gyámja volt.
Prof. Fuyutsuki a NERV alparancsnoka, és Gendóhoz hasonlóan ismeri a SEELE nevű szervezet valódi szándékait, és parancsnokához hasonlóan ezek ellen a tervek ellen küzd.

Ikari Yui:
Gendóval az egyetemen találkoztak, és később össze is házasodtak. Házasságkötésük után egy évvel megszületett a fiuk, Shinji, akit a nő rajongásig szeretett. Kiváló tudós volt, akinek az volt az álma, hogy fényes jövőt biztosítson a fia számára. Ezek voltak az utolsó szavai is. Ő volt az, aki elsők közt tesztelte az EVA-01-et, ám a szinkronértékei elérték a 400%-ot, és a teste egyszerűen feloldódott, már nem tudták megmenteni. Viszont a lelke az EVA-01-ben maradt, és őrködik Shinji felett a harcok során …

SEELE: a NERV fölött álló szervezet. A legfontosabb célja az „Emberiség Tökéletesítésének Terve”, ezt pedig úgy akarja elérni, hogy az emberiséget Istennel egy szintre akarja emelni, tökéletessé, hibátlanná akarja tenni. Tagjai magas rangú vezetők, és a kezükben vannak a Holt-tengeri tekercsek, ami azért fontos, mert ezekben a tekercsekben jósolták meg az emberiség jövőjét.

Ryouji Kaji:
Ő volt az egyik olyan karakter, akit nehéz volt elhelyeznem. Hiszen a NERV-nél dolgozik, de valójában egy kém, és a SEELE alkalmazottja. Később viszont a NERV mellett kötelezi el magát, és ez lesz a veszte …
Kaji egy jóképű, kifejezetten szórakoztató karakter, aki után bomlanak a nők. Asuka igazi tiniként rajong érte, és bármit megtenne, hogy felkeltse a férfi érdeklődését. Kaji néha flörtöl Ritsukóval, de valójában még mindig Misato tetszik neki, akivel folyamatosan piszkálják egymást. Kettejük közül a férfi az, aki jobban kifejezi az érzelmeit. Kajit kedveli Shinji is, nem egyszer beszélgetnek, tanácsot ad neki.
Mint mindenkinek, neki is megvan a saját sötét titka, ami a Becsapódás utáni háborúk időszakára vezethető vissza. Egyszer ugyanis árulóvá vált, és ezt később sem tudja feledni, és ez ellen a sötét emlék ellen küzd egész életében.
Az NGE egyik legnagyobb rejtélye, hogy mégis ki ölte meg Kajit? A rajongók körében számos válasz született erre a kérdésre. A feltételezett tettesek: Gendo, Ritsuko vagy Misato. Ez utóbbit Hideaki Anno cáfolta, (megj.: szerintem is logikátlan, gagyi szál lett volna, ha ez valóban igaz :P), és azt nyilatkozta, hogy egy ismeretlen NERV alkalmazott volt a tettes. Viszont Kaji utolsó mondata nem ezt támasztja alá: „már vártalak” …

Lorenz Keel:
A SEELE vezetője. Az összes NERV akciót a háttérből ő irányítja, és ezeket az akciókat politikai lépésekkel is segíti. Döntései alapjául a Holt-tengeri tekercsek szolgálnak, amik az ő birtokában vannak. Gendót is ő nevezte ki parancsnoknak és a lépéseit is folyamatosan figyeli.

Iskolatársak: a történet kimenetele szempontjából általában túl sok szerepük nincs, inkább csak színesítik az eseményeket.

Suzuhara Touji:
Kaji mellett vele voltam problémában, hogy hová is kéne helyeznem. Hiszen Touji a 4. gyermek, de túl hosszú időt nem tölt be ebben a szerepkörben … Nah, de ne rohanjunk ennyire előre! Ha általánosan kéne jellemeznem, akkor azt kéne mondanom, hogy tipikusan ő az osztály nagyszájú hülyegyereke. Nagyon sportos, az osztályban is egyedül csak ő hord sportruházatot az egyenruha helyett.
Shinji osztálytársaként ismerhetjük meg. Eleinte nagyon nem kedvelte Shinjit, mivel amikor Shinji először használta az EVA-01-et, akkor a harc közben egy leomló törmelék súlyosan megsebesítette Touji kishúgát. Ezt a véletlen eseményt pedig Touji természetesen a saját eszközeivel akarta megtorolni. Ám a dühöt hamar tisztelet váltja fel, és a két fiú összebarátkozik. Barátja még Aida Kensuke, örök vitapartnere Asuka, és titkos rajongója az osztálytitkár, Hikari.
Toujit azonban kiválasztják EVA pilótának, ám a NERV-es karrierje nagyon gyorsan véget ér, mivel már tesztelés közben kiderül, hogy egy Angyal szállta meg az Evangelionját …

Aida Kensuke:
Shinji és Touji osztálytársa és barátja. Odavan a háborús játékokért, (gyakran magában is ilyeneket játszik :)) és az Evangelionokért. Nem véletlen, hogy nagy álma, hogy EVA pilóta lehessen. Először ő is a kiválasztottak között szerepel, de később Toujit választják helyette …

Horaki Hikari:
Shinji osztályába jár, és igazi buzgómócsing. Ő az osztálytitkár, és ezt a feladatot nagyon szívesen csinálja. Az egyik legjobb barátnője Asuka, akit próbál támogatni és vigasztalni. Titokban Toujiba szerelmes, de mire végre közelebb kerülnének egymáshoz, akkor választják be Toujit az EVA pilóták közé…


Érdekességek:

- A sorozat címének tükörfordítása körülbelül annyit jelent: „Az új kezdet jó hírei”, ha viszont jobban figyelembe vesszük a sorozatban feltűnő bibliai és kabbalista motívumokat, akkor úgy is lehet fordítani az NGE címét, hogy: „Az új keletkezés evangéliuma”.

- A legtöbb animével ellentétben a sorozat mangája később jelent meg az animénél. A mangában az animével ellentétben sokkal részletesebben kifejtik az egyes eseményeket, jobban megmagyaráznak pár dolgot, viszont egy-két apróbb esemény végkimenetelén is változtattak.

- A NGE-ről számos játék készült. Ezek közül a 3 legismertebbet mutatnám be. Az első a Girlfriend of Steel, ami önálló epizódként is megállja a helyét, a 10-16. részek környékén játszódik. Shinjiék osztályába egy új lány érkezik, akinek rögtön megtetszik Shinji. A másik, ami ismert az a Girlfriend of Steel 2, ami ugyancsak egy különálló rész és Kaoru is nagyobb szerepet kapott benne. Ezekre a játékokra jellemző, hogy nagyon aranyosak, a játék menetébe nem nagyon kell beavatkozni, csak élvezni kell a gyönyörű grafikát. ;) A harmadik játékban pedig Rei kiképzőtisztje lehetünk, és mi dönthetjük el, hogy egy pusztító harcost vagy egy kedves diáklányt nevelünk belőle.

- Speciális mangákat is adtak ki, amik főleg a legismertebb NGE játékok menetét ismertetik. Az egyik a Neon Genesis Evangelion: Shinji Ikari Raising Project, amely egy újabb szerelmi sokszöget örökít meg egy Becsapódás nélküli világban, ahol Yui is él. A másik a Girlfriend of Steel 2, ami ugyancsak egy szerelmi sokszög története Reivel és Shinjivel a központban, ahol Asuka Shinji legjobb gyermekkori barátja. Ebben a világban is ugyanúgy működik a NERV, csak teljesen más a céljuk. Aki még csak ismerkedik az animével, azoknak is nagyon ajánlom ezeket a mangákat, mert nagyon aranyosak. ^.^

- A sorozat főcímdala a "Zankoku-na Tenshi no These", a sorozat záródala pedig a "Fly Me To The Moon", aminek érdekessége, hogy minden egyes epizód végén különböző verzióban csendült fel.

- Léteznek úgynevezett Director Cut elnevezésű epizódok, amelyek a sorozat 21-24 részeit dolgozzák fel újra, szebb grafikával, kibővített jelenetekkel.

- A 18. epizód után a tömeges tiltakozások miatt a sorozat ismétlését csak éjfél után adták le.

- A sorozat karaktereinek a neve jórészt különböző hadi járművekről lett elnevezve. Ez nem véletlen, ugyanis Hideaki Anno nagy rajongója a régi háborús harci eszközöknek.

- Reinek és Kaorunak azért van halvány haja és vörös szeme, mert albínók.

- Rei szobájának a falán kvantummechanikai szavak találhatóak.

- A valóságban Rei születésnapját számos különleges limitált kiadású termékkel ünnepelték.

- Asuka a 23. részben a Girlfriend of Steellel játszik. :)

- Misato kedvenc sörmárkája (Yebishu) és az autója (Renault Alpine A-310) a valóságban is létezik, annyi, hogy ez utóbbi kicsit fel van turbózva az eredetihez képest.

- Gendónak nem az Ikari volt az eredeti vezetékneve, de annyira szerette a feleségét, hogy a szokásokkal ellentétben a házasság után ő vette fel Yui vezetéknevét.

- Hikari két testvérét Nozominak, és és Kodamának nevezték el. Ez csak azért érdekes, mert a világhírű japán vasút, a Shinkanzen 3 fajtáját is így hívják.

Eddigi hozzászólások száma: 2


2.

Jillian

2011-02-18 21:53:41

Köszi! A német sosem volt a kedvencem

1.

Aqualuna

2011-02-15 20:07:59

Kiegészítésként: a "seele" is német szó, jelentése lélek. Hátha valakit érdekel.