Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2503944

Regisztrált felhasználók
száma:
24798

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1655

Utolsó 5 látogatónk:
Lavina
2020-11-24 03:16:00
sora148
2020-11-23 20:33:51
Grimlock
2020-11-23 18:27:43
Bandi211
2020-11-23 16:35:45
Csabesz
2020-11-23 15:23:20
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Zegapain (TV)
* * * *
ゼーガペイン

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2011-05-11 15:43:58
Létrehozás időpontja: 2011-05-04 19:58:20
Eddig megtekintve: 2876 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

Típus: TV
Műfaj: Akció; Dráma; Mecha; Pszichológiai; Sci-fi;
Epizódok száma:
26
Japán megjelenés éve: 2006

Ismertető:

Elég sok fordulat van az animében, ígérem nem fogom mindet lelőni, csak egyet :) Az ilyen fordulatos animékkel amúgy az a baj, hogy nehéz többször megnézni őket, úgy már nem érdekes ha tudjuk mi fog történni.

Első pillantásra egy szokásos iskolai életről szóló könnyen sorozatnak tűnik az anime, mikor elkezdjük nézni, és már szinte várjuk, mikor fog megjelenni az openingben látott robot, hogy a főszereplő, Sogoru Kyo megmentse vele a világot. Ha csak erről lenne szó, akkor újabb óriásrobotos-világmegmentős shounen animével lenne dolgunk, DE lesz egy csavar, és kiderül, hogy mégsem. Aztán már csavar nélkül, de kiderül, hogy mégis.

A történet mint mondtam kezdetben az iskolai élet köré fonódik, a kizökkentő tényező az lesz, mikor főhősünk, Sogoru Kyo egy ismeretlen, apokalipszis utáni világban találja magát egy nagy robotban, és további nagy robotokat kell legyőzzön foton alapú fegyverek segítségével. Segítségére van ebben egy rejtélyes lány, Misaki Shizuno, aki láthatóan jobban otthon van ebben a tevékenységben, és a segédpilóta szerepét játssza. Később az ő szerepét egy gyerekkori barát Kaminagi Ryoko veszi át. Talán zavaró lehet, hogy főhősünk nem igazán akad ki a tapasztaltakon, eleinte azért, mert azt hiszi, egy számítógépes játékba csöppent. Aztán az anime első fele során folyamatosan leépül ez az illúziója, minden más illúziójával együtt, és ami jó ebben az animében az az, hogy a néző nem sokkal tud többet, mint a főszereplő. Tehát mi is jól be vagyunk etetve az első pár részben, de persze a néző nem fogadja el olyan könnyen a dolgokat, szóval tényleg meglepő a főszereplő érdektelensége, és az, hogy milyen könnyen feldolgozza a tapasztaltakat. Lényegében csak megy és csinálja amit kell, mert más úgyse teszi meg helyette. Nyilvánvalóan nem értelmiségi karakterrel van dolgunk, de az el is rontotta volna a sorozatot tíz perces belső monológokkal.

Az első csavar (és az egyetlen amit elárulok) a 6. rész vége körül derül ki, mikor főhősünk rádöbben, hogy nem egy humoros iskolás sorozat főszereplője. Ugyanis kiderül, hogy az iskola, a város, és minden helyszín amit eddig valóságosnak gondoltunk, valójában egy számítógépen futó szimuláció, a valóság pedig az a lepusztult világ, amiben robotokkal harcolnak. Ehhez hozzátartozik az is, hogy minden egyes személy is, akivel eddig találkoztunk, szintén csak a számítógép világában létezik, tehát programok. Hosszú idő kell még elteljen, mire a teljes háttértörténet világossá válik, de röviden a lényeg az, hogy az emberiség kipusztult egy vírus miatt, és hogy túléljenek, kvantumszámítógépekre töltötték fel magukat. Ezek a gépek futtatnak egy szimulációt, ami az a valóság, amit a sorozat elején láttunk. Azonban az ilyen gépeknek is korlátozott a számítókapacitása és a tárhelye, ezért csak pár hónapnyi szimulációt tud futtatni, aztán elölről kezdi az egészet. Tehát a gép világában minden ismétlődik pár havonta, de ezt az átlagos „lakosok” nem veszik észre. Nem úgy a „Celebrant”-ok, akik rájöttek, hogy valójában programok, és felvették a harcot a fizikai valóságban a gonosz megszállókkal, akikről eleinte nem tudhatunk sokat, de pár csavar után róluk is kiderül, hogy micsodák. Ettől a ponttól pedig szokásos óriásrobotos világmegmentős shounen akció lesz az egész.

Pozitív tapasztalataim a sorozattal kapcsolatban:
A kibontása a filozófiai kérdéseknek kellemesen könnyed volt. Nem voltak elvont monológok, nem kellett semmi utalásnak utánanéznem, mint például az Ergo Proxyban, ami szintén filozófiai tartalmaktól terhes. Kicsit idegesítő a főhős hozzáállása időnként, ezt valamennyire magyarázza az a tény, hogy valójában semmi újjal nem találkozik, csak a cselekmény kezdete előtt mindent elfelejtett, mert egyszer már majdnem kitörölték. Azért felteszi az alapkérdéseket, de nem gondolkozik rajtuk egész részeken keresztül. A dramaturgiát is jól eltaláltnak éreztem a kulcsfontosságú részeknél, és elég sok lehetőség is volt a csavarok miatt ezt az oldalt kidomborítani, mintha az egész sorozat abból állna, hogy a főhős rádöbben valamire, vagy újabb tragédiák történnek vele. A sorozat érezhetően cselekményközpontú, nem a jellemek kibontására összpontosít, jellemfejlődést se lehet megfigyelni. És szerencsére a sok szenvedés meg panaszkodás ellenére, nem az jön le tanulságképpen, hogy mindent lehet csak akarni kell, vagy hogy a szeretet ereje mindent legyőz, meg ilyen közhelyek. Csak van egy alapszituáció, hogy a szereplők tudják, hogy valójában programok egy számítógépen, és innentől ki hogy birkózik meg vele. Azt pedig nem árulom el, hogy happy end lesz-e a vége, igazából még vitatkozni is lehetne rajta.

Negatív tapasztalatok:
Az akciójelenetek unalmasak, a legtöbb robotos csihi-puhiba beletekertem. A főhős személyiségét én elég laposnak és tipikusnak éreztem, kb ki tudtam találni, hogy hogyan fog viselkedni. Az első csavar még érdekes volt, és nagy lendületet adott a sorozat nézésében, de ezután bár vannak újabb csavarok és nagy „kiderülések”, egyre jobban belesüllyed a shounen műfaj sémájába a sorozat. Újranézni már nem olyan jó a sorozatot, mivel a csavarok hatása elvész, marad a beleélés lehetősége a drámai részeknél.


Az indítás sok reményt ébreszthet az emberben, és leginkább emiatt érdemes megnézni a sorozatot. Természetesen a cyberpunk rajongóknak is be fog jönni a háttértörténet, a drámai részek pedig könnyed szórakozást nyújthatnak másoknak is. De azért ne reménykedjünk maradandóbb hatásban.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 3


3.

Aqualuna

2011-05-12 14:17:44

Azért csak nem hazudtolhatod meg magad.

2.

morwen

2011-05-11 18:23:24

Szerintem is, de csak ezt találtam előzetesnek. Pedig direkt nem mentem bele mélyebben, nehogy elemzés legyen belőle

1.

Aqualuna

2011-05-11 15:45:11

Ezt jól kielemezted. Amúgy a videó alapján, az angol szinkron szerintem borzalmas.