Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2503928

Regisztrált felhasználók
száma:
24798

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1655

Utolsó 5 látogatónk:
Lavina
2020-11-24 03:16:00
sora148
2020-11-23 20:33:51
Grimlock
2020-11-23 18:27:43
Bandi211
2020-11-23 16:35:45
Csabesz
2020-11-23 15:23:20
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Giant Killing (TV)
* * * *
ジャイアントキリング

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2011-05-13 19:09:39
Létrehozás időpontja: 2011-05-08 17:50:32
Eddig megtekintve: 2507 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

Típus: TV
Műfaj: Akció; Dráma; Életkép; Pszichológiai; Sport;
Epizódok száma:
26
Japán megjelenés éve: 2010

Ismertető:

Bizonyára ti is találkoztatok már focis animékkel, ha nem is az interneten, talán a tévében láttatok ilyen sorozatot, mert nálunk is futott nem is egy. Tematikus animékről lévén szó, ezek eléggé hasonlítanak egymáshoz: a főszereplő és csapata a sorozat elején lelkes, bár nem éppen profik, viszont sok küzdelem árán a sorozat végére elérik a sikert, amire vágytak, például valamilyen sportversenyen helyezést. Közben pedig folyik a dráma a csapat tagjai között, megjelennek riválisok és barátok, a főszereplő és a csapattagok is általában tanulnak valami nagy okosságot a részek végén, például a fair playről, és így tovább. Ez a focis sorozat attól érdekes, hogy nem ilyen.

Persze ez a sorozat is a fociról, a sportról szól, csak éppen nem a játékosok szemszöge kerül előtérbe, hanem az edző nézőpontja, ugyanis az anime főszereplője Tatsumi Takeshi, a külföldről nemrég hazahívott sztáredző. Az East Tokyo United csapatára rájár a rúd mostanában, csak bukdácsolnak a másodosztályban. Hogy véget vessenek a sorozatos vereségeknek, elhatározzák, hogy hazahívják a csapat egykori játékosát, Tatsumi Takeshit, aki a csapattól való távozása után edzőként nagy sikereket ért el Angliában egy kis csapattal. A sorozat címe (Giant Killing = óriás ölés) Tatsumi hitvallására utal, miszerint a foci akkor a legérdekesebb, mikor egy gyengébb csapat le tud győzni egy sokkal erősebbet. Ezt vitte véghez külföldön, és ezt akarja megvalósítani egykori csapatával is, visszajuttatva őket az első osztályba. Kezdetben erős ellenállásba ütközik a játékosok felől, hiszen akik már régóta a csapat tagjai, azok árulónak tartják, amiért otthagyta őket, és őt hibáztatják a csapat rossz eredményeiért. Ezen kívül a játékosok – és valószínűleg a sorozat nézői is - az edző módszerein is megütköznek. Tatsumi edzői stílusára a pszichológiai módszerek széleskörű alkalmazása a jellemző. Először mindig csak megfigyeli a játékosokat, nem szól közbe, megnézi hogyan viselkednek természetesen. Aztán különböző szituációkba hozza őket, hogy lássa, hogyan reagálnak. De még ezek után se megy oda hozzájuk, hogy elmagyarázza az észrevételeit, ehelyett látszólag értelmetlen döntéseket hoz, amiket utólag se mindig indokol meg, hanem csak játék közben vagy után jönnek rá a játékosok, mire is voltak jók az edző döntései. Nehéz megkedvelni egy ilyen edzőt, de miután a játékosok látják, hogy a változtatásoknak vannak eredményei, megtanulnak megbízni vezetőjükben.


A Giant Killing egy egészen életszerű anime, a labda nem szakítja ki a hálót, és nem kezd el meteorként lángolni, a játékosok se ugranak 10 métereset, és nem rohangálnak fénysebességgel. A szubjektív idő elve azonban itt is érvényben van, a játékosok belső monológjai hosszabbak, mint az az idő, ami alatt eljutnak a pálya egyik pontjáról a másikra. Bár a főszereplő az edző, mégis több időt szentel a sorozat a játékosok fejlődésének megmutatására, ami fontosabb a meccseknél, vagy a győzelemnél. Ezek miatt én nem is éreztem annyira sportos animének, inkább drámának, hiszem az akciónál fontosabb volt a csapaton belüli személyi viszonyok, és a játékosok egyedi dilemmáinak kibontása. Ez lehet nem mindenkinek fog bejönni, aki az akciódús, látványos animéket szereti, annak csalódnia kell. Én inkább a seinen kategóriába sorolnám ezt az animét, mert a romantika hiánya arra utal, hogy inkább a férfi nézőközönségnek szánták a sorozatot, különösen a sportrajongóknak, akik már kinőttek a shounen jellegű focis sorozatokból.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 3


3.

Usako

2011-05-14 10:53:58

Imádom a sport-animéket!! yatta - éljen

2.

morwen

2011-05-13 21:41:16

Igazából írtam egyszer egy hosszabb elemzést az ilyen sportos animékről. A legtöbb dolgot (pl a riválisok sémáját, a versenyszellemet) abból vezettem le, hogy a kapitalizmus jól megragadt a japánokban miután kikaptak az amcsiktól, és lényegében átvették a 19-20. századi amerikára jellemző kapitalista eszményeket. A gazdasági fejlődés a háború után, és az újjáépítés fixálta ezeket az erkölcsöket először a gazdasági életben, aztán idővel a pedagógiában is.
Sokszor nem állom meg, hogy ne legyek cinikus, ha valamilyen idealizmussal találkozok Ez azért volt érdekes anime, mert hiányt pótolt, eddig legalábbis nem találkoztam "érettebb" sportrajongóknak szánt animével.

1.

Aqualuna

2011-05-13 19:13:06

Tetszett ez a leírás. Kiválóan jellemezted az általános sportaniméket is... :D - nagy mosoly Jól mulattam rajta.