Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2518993

Regisztrált felhasználók
száma:
25037

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1660

Utolsó 5 látogatónk:
Minjimin
2021-01-17 00:19:47
brako999
2021-01-16 23:13:03
Takács Edina
2021-01-16 22:02:32
dozso007
2021-01-16 21:09:01
Siomindia
2021-01-16 20:16:17
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2021 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Byousoku 5 Centimeter (Movie)
5 Centimeters Per Second * * * *
秒速5センチメートル

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2011-09-28 16:30:26
Létrehozás időpontja: 2011-07-29 01:14:43
Eddig megtekintve: 3917 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Milcsa

Típus: Movie
Műfaj: Dráma; Életkép; Romantika;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 2007

Ismertető:

Annyi mindent mond, annyi mindent mondanék, és annyi mindent nem tudok elmondani - fogalmazódott meg bennem a gondolat, mikor kb. 3 éve megnéztem ezt az animét.
Annyi mindent akar mondani, de annyira nem mond semmit sem - fogalmazódott meg bennem a gondolat, mikor nemrég újból megnéztem az animét.

Történet
Tulajdonképpen a movie 3 részből áll. 2007 novemberében, a megjelenésekor, ezek a részek egyenként jöttek ki (ha minden igaz), és csak később vette fel végleges formáját a film. A legtöbb helyen már csak egyben érhető el a mű, amely így egy 1 órás movie-t ad.
Toono Takaki és Shinohara Akari már 14 éves koruk óta nagyon jó barátok, és nyilvánvalóan kicsit több is van köztük egyszerű barátságnál. Sok minden fűzi össze őket, többek között az is, hogy nagyon betegesek. Emiatt például gyakran míg a többi gyerek a játszótéren vagy kint a szabadban tölti idejét, ők a könyvtárban a könyveket bújják. Rengeteg időt töltenek együtt, így ahogyan a gyerekeknél lenni szokott, sokszor kigúnyolják és kiközösítetik őket, persze ezzel csak még jobban összekovácsolódnak. Barátságuk gyönyörűen bimbózik, addig a pontig, amíg Akari szülei váratlanul be nem jelentik, hogy elköltöznek, így a lány is egy sokkal messzebb lévő iskolába fog járni.
Történetünk itt kezdődik el valójában. A 3 rész más-más időszakot mutat be a két fiatal életéből:

Oukashou
Az első részben a nagy elszakadás utáni első találkozást láthatjuk és annak a nehézségeit. Átélhetjük az izgatottságot, szinte érezhetjük a két fiatal szívverését. Ezt mondanám a legcsöpögősebb résznek. Az ártatlan gyermekkor jelenik meg előttünk, az első szerelem.

Űrhajós
Bármennyire is gondoljuk azt, hogy a két fiatal még sokat találkozik ezután, a második részben Akari nem is szerepel. A történet olyan időszakban játszódik, amikor a lány már másik iskolába jár, de Takaki még mindig oda. Újabb szereplő tűnik fel, a neve pedig Sumida Kanae. Sumida a fiú osztálytársa és már jó ideje szerelmes belé, viszont nem elég erős ahhoz, hogy elmondja ezt neki, az ő "gyötrődését” láthatjuk ebben a részben.

Másodpercenként 5 cm
A harmadik rész talán a legösszetettebb. Aki itt nem figyel, az nagy hibát követ el, hiszen ezáltal az egész történet egy nagy homályos folttá válhat. Ebben a részben a jövő tárul szemünk elé, bár ennek ellenére kulcsfontosságú benne a múlt. A fiatalok már önálló életét láthatjuk, a múlt hatását a jelenre, a múltra való emlékezést és annak elengedését. Érdekes megfigyelni, hogyan kapcsolódik össze a jövő a múlttal, egy vasútállomás által.

Többet a történetről nem is írnék. Nehéz róla úgy írni, hogy ne spoilerezzek, mivel végtelenül egyszerű, illetve mindenkinek mást jelenthetnek a történések, ez által sok értelme sem lenne különösebben kifejteni őket.

Mit is üzen az anime?
Erről oldalakat lehetne írni:
"…hogy nem tudunk változtatni azokon a dolgokon, amik megtörténtek, de ha elég erős két ember között az összetartó kapocs, bármennyire is messze legyenek egymástól, a kapcsolatukból erőt meríthetnek a folytatáshoz. "- forrás: AnimGO
"…nagyon is realista a tanulság, hogy a szerelem nem örök, és bár megígérték, hogy leveleznek meg tartják a kapcsolatot, idővel kihűltek az érzelmek. Nem érzem, hogy ez annyira ki lenne hangsúlyozva, hogy depisnek kellene lenni miatta, és Takaki sem siratja a múltját, ami sokkal jobb volt. "- Morwen
Ez csak két vélemény a sok közül.
Bármennyire is furcsa, azt kell mondanom, hogy az anime nem hordoz üzenetet. Az üzenet valójában bennünk van és annak csupán felszínre hozatalában segít a mű, ezért van annyi féle értelmezése és ezért nem lehet a történetről sem sokat írni. Az üzenet feltárása tehát véleményem szerint lehetetlen, pontosabban nem az, csupán nagyon kicsi az esély rá, hogy két ember ugyanazt gondolja róla, mivel az üzenet mi vagyunk (pontosabban lelki állapotunk kivetítése).

Összegzés
Az anime azoknak, akik tapasztalták már az igaz szerelmet/benőtt már a fejük lágya, véleményem szerint nem valami nagy durranás.
Három év sok idő, rengeteg dolgon mentem keresztül, és jelenleg is sok dolog zajlik le bennem, nekem talán ezért nem tetszett a mű, amikor újból megnéztem.
Összességében azért ajánlom mindenkinek. A rajzolása csodálatos (sőt ez nem elég jó szó rá, több mint csodálatos) és a szövegek is, ezek miatt már önmagában érdemes megnézni. Hogy milyen korosztálynak ajánlom? Nos, ez az a kérdés, amire nem találtam választ. A nagyon fiatalok nem teljesen értik meg, az idősebbeknek meg a fentebb említett problémáik lehetnek vele.

Persze ez csak magánvélemény, mind az anime jelentéséről, mind arról, hogy kiknek ajánlom. Ettől még bárki megnézheti az animét, szóval ne sajnáljátok rá az időt, hiszen egy csodálatos mű véleményem ellenére is.

Tipp: Aki teheti, télen nézze meg egyedül, hidegben egy jó forró teával takaróba bugyolálva, úgy az igazi ;)

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 6
Korábbi hozzászólások:
1. 2.

6.

Milcsa

2011-08-19 19:04:00

Hát azért jó pár mondatot átfogalmaztam ^_^ - izzadság

5.

morwen

2011-08-19 17:02:41

Azért olyan nagyon nem írtad át

4.

Aqualuna

2011-08-19 12:27:06

Nem lenne itt. :P - nyelvel

3.

Milcsa

2011-08-17 14:22:53

Külön szeretnék köszöntet mondani Morwennek, mert ha az ő hatására nem nézem át még egyszer miután ráírtam, hogy kész, szóval ha ő nem szól, akkor egy összecsapott ......... lenne itt most lehet ^_^ - izzadság"

2.

Jillian

2011-08-16 16:41:30

Tényleg nagyon jó leírás, külön tetszik a mit is üzen az anime rész és a személyes hangvétel! Gratula! ^.^