Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2402046

Regisztrált felhasználók
száma:
23794

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1634

Utolsó 5 látogatónk:
kizu
2019-10-23 09:21:20
Csabesz
2019-10-23 08:09:16
Gman
2019-10-23 07:59:58
9754086211
2019-10-23 05:07:44
Crisis Scar
2019-10-23 01:07:36
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2019 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

FLCL (OVA)
Fooly Cooly * Furi Kuri * * *
フリクリ

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2017-02-22 16:22:06
Létrehozás időpontja: 2011-07-29 11:45:52
Eddig megtekintve: 2162 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

Típus: OVA
Műfaj: Akció; Komédia; Mecha; Paródia; Pszichológiai; Sci-fi; Shounen;
Epizódok száma:
6
Japán megjelenés éve: 2000

Ismertető:

Mi történik, mikor egy átlagos tizenéves fiút fejbe talál egy elektromos gitárral egy motoron száguldó űrkalóz? A válasz: a fiú fejéből ki fog nőni egy robot. Persze ezek csak a látványosabb részek, valójában itt is a felnövésről, a felelősségvállalásról, önmagunk elfogadásáról, korlátaink felismeréséről van szó, és aki keres tanulságot az talál is, még ha nem is rágják a szánkba. Olyannyira nem, hogy inkább határozottan az az érzésünk lehet a rövid sorozat folyamán, hogy csupán a rendező agymenéseit kell elviselnünk 6 részen keresztül.
Akkor most kifejtve.

Az FLCL egy Gainax produkció, és bátran nevezhetjük kísérleti műnek, mivel nem a jól ismert sémákat követi, és nem is arra tervezték, hogy főműsoridőben sugározzák, és 3 folytatást csináljanak hozzá. Ezen túl viszont nevezhetjük sikeresnek is kategóriáján belül, mivel mégis nagy ismertségre tett szert, a tenger túlsó felén is. Ezt kétségkívül egyedi stílusának köszönheti, ami újdonságként hatott 2000-ben, másrészt a zenéjének is, amit az akkor még amatőr garázszenekarként induló Pillows készített.

Az FLCL története akár paródiája is lehetne a shounen műfajnak: egy átlagos tizenéves kamasz megmenti a világot egy robottal. A készítők bevetették a sémákat, amelyek mégis önmagukat kicsúfolva jelennek meg: a robot a főhős fejéből nő ki, és a feje egy régi tévékészülék. A főszereplő pedig többször is emlékeztet minket – de nem ironikusan -, hogy ebben a városban soha nem történik semmi különös. Nem is nagyon beszélhetünk történetről, csak sok bizarr eseményről, ami a főszereplővel történik, és ezzel ellensúlyban néhány nagyon is életszerű jelenet, mindezt pedig a főszereplő belső monológja tartja össze, ami olyan, mintha egy tizenéves blogját olvasnánk, a kifejezés jobb értelmében. Mindegyik rész jól lekerekített, szinte egy önálló történetet mond el, és néha olyan váratlan dolgok történnek, hogy ha nem ugyanazok a szereplők lennének ugyanazon a helyszínen, talán azt hihetnénk, egy másik animét nézünk, ezért is nehéz összefüggő történetről beszélni, inkább történéseket, vagy epizódokat lehetne jobban leírni, de akkor minden rész külön leírást követelne. Összetartó szál azért van, ami lényegében a főszereplő belső monológja, ez szövi össze a vele történt eseményeket egy olyan élettapasztalattá, ami által a sorozat végén kicsit érettebbnek láthatjuk a kamaszodó fiút.


Történet helyett jobb ötlet a szereplőket leírni:

Nandaba Naota:
A tipikus tizenéves fiú, akinek a szemén keresztül látjuk, vagy inkább halljuk a világot. Apjával él egy kis forgalmú pékségben, bátyja Amerikába utazott baseballozni, a szobáját Naota érintetlenül hagyta.

Samejima Mamimi:
Naota legközelebbi barátja, viszonzatlan szerelmet táplál Naota bátyja iránt, a fiatalabb testvért csak helyettesítésként „használja”, legalábbis kezdetben. Később sokkal árnyaltabbá válik a karaktere, mikor fény derül sötét piromániás múltjára, és rá kell ébrednie, hogy Naota mégsem az az ártalmatlan kisfiú, akinek eddig látta. Ekkor csökken az iránta tanúsított érdeklődése, ezzel felfedve azt a hajlamát, hogy mennyire vonzódik a gyengébbek iránt, akik rá vannak utalva. Mivel saját életét nem igazán tudja irányítani, szüksége van arra az érzésre, hogy legalább másokét igen, így miután Naota kezd a talpára állni, talál magának egy kis robotot, amit elektromos berendezésekkel táplál, hogy nagyobbra nőjön, és végül lerombolhassa az egész várost, beteljesítve Mamimi elfojtott haragját azok iránt, akik mindig magára hagyják. Feliratozott („Never knows best”), kézzel sodort füves cigit szívó alakja az éjszakában, a zenei aláfestéssel együtt meghatározó hangulati eleme a sorozatnak.

Ninamori Eri:
Naota osztálytársa, rendezett külső, fegyelmezett viselkedés. Próbál a koránál érettebben viselkedni, mégis megvannak a kis hibái. Nem meri felvállalni, hogy rossz a látása, ezért kontaktlencsét hord. Valójában neki is érdekes családi háttere van, de ezt eltitkolja mindenki elől, és a tökéletes mintaként akar feltűnni osztálytársai előtt. Csal a számlálásnál, mikor az osztály által játszott színdarab szereplőkiosztásáról szavaznak, hogy ő kapja a főszerepet. Bár a főszereplő jelmeze tartalmaz egy szemüveget, Ninamori ekkor se vesz fel igazi szemüveget. Rövid időre hasonló helyzetbe kerül, mint Naota (neki is kinő valami a fejéből), és ekkor derül ki, hogy titokban vonzódik a fiúhoz, de mivel mindketten a koruknál érettebben akarnak viselkedni, nem lesz belőle semmi.

Amarao:
Titkosügynök, a Földre került idegen lényekkel foglalkozó ügynökség tagja. Bár rusztikus szemöldökeivel érdekes látványt kelt, valójában Naota világában ő a normalitás horizontját testesíti meg. Arra próbálja rábeszélni a fiatal fiút, hogy éljen normális életet, álljon be a sorba, gondoljon a jövőjére, tanuljon szakmát, stb. Naota számára ő a tipikus, normális felnőtt, számunkra inkább valami groteszk karikatúra.

Haruhara Haruko:
Egy életerős, spontán, rocker űrkalóz lány, aki a kalózkirály után kutatva érkezett a Földre, egyenesen Naota hétköznapjaiba, hogy tiszta őrületté változtassa azt. Természetesen Naota rögtön beleszeret, hiszen az unalmas hétköznapoknál sokkal vonzóbb Haruko életszemlélete. A sok bizarr kaland során nem is keveset tanul Harukótól, ugyanakkor rá kell jönnie, hogy ő mégis jobban szereti a normális életet, és nem tudna úgy élni, mint az űrkalóz lány. Persze Haruko számító nő, végig csak kihasználja Naota rajongását, és arra akarja használni a fiút, hogy előcsalogassa a kalózkirályt. Aki látta az Excel Sagát az készüljön fel hasonló szövegekre :)


A legtöbb szereplő akar valamit Naotától, és próbálja a saját befolyása alá hajtani, a saját elvei felé hajlítani. Persze Naota nem tud többfelé szakadni, ezért idővel mindig választania kell, mire végül megtalálja a saját hangját. A legnehezebben Harukótól szakad el, de a sorozat végére már megszületik benne a felismerés, hogy ez a kapcsolat nem működhet.

Bár az anime csak 6 részes, nagyon is érdemes újranézni, lehetőleg többször, lehetőleg a rendezői kommentárral is (az OVA megjelent DVD-n és Blu-rayen is). A poénok nem avulnak el, a zene ugyanolyan hangulatos marad, és minél többször nézzük meg, annál jobban megértjük a szereplőket, és a történetet, mivel elég tömény sorozatról van szó, rengeteg utalással. Kétségkívül a 21. század első évtizedének legegyedibb sorozata, amit azóta se tudtak vagy mertek utánozni.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!Ehhez az ismertetőhöz még nem születtek hozzászólások.