Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2495335

Regisztrált felhasználók
száma:
24709

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1655

Utolsó 5 látogatónk:
TimeLord
2020-10-26 16:16:18
Xagoo
2020-10-26 13:28:17
AttilaKovács
2020-10-26 12:46:18
Sylvuh
2020-10-26 01:01:53
ErenJager
2020-10-25 22:25:10
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion (Movie)
Shin Seiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion * Shin Seiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion: Air/Magokoro o, Kimi ni * * *
新世紀エヴァンゲリオン劇場版 THE END OF EVANGELION

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-25 21:45:24
Létrehozás időpontja: 2011-08-19 02:28:33
Eddig megtekintve: 4038 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Jillian

Típus: Movie
Műfaj: Akció; Dráma; Mecha; Pszichológiai; Shounen;
Epizódok száma:
2
Japán megjelenés éve: 1997

Ismertető:

Az End of Evangelion bemutatását már régóta terveztem, hogy megírom, de idáig valahogy egyszer sem éreztem úgy, hogy "megérett volna rá az idő". Ez meglehetősen csöpögősen és/vagy drámaian hangzik, de egy olyan animéről van szó, ami az egyik legnagyobb hatással volt rám, így nem akartam úgy nekikezdeni, hogy előtte nem nézem meg még egyszer, és nem rágom át magam minden apró dolgon újra, mert egy hiteles és őszinte képet akarok bemutatni az anime rajongók körében már-már kultikus műről, az eredeti Neon Genesis Evangelion zárásáról.

Aki látta az animét, az észrevehette, hogy a sorozat zárása meglehetősen furcsára sikeredett, emiatt a rajongók nagy része nem volt túlságosan elégedett a befejezéssel. Ezért is volt szükség arra, hogy készüljön egy rendes lezárás, ami valóban méltó befejezése lesz a sorozatnak. A sorozat szülőatyja, Hideaki Anno és a GAINAX stúdió pedig meg is tett mindent, hogy a lehető legnagyobb csinnadrattával zárják le az animét. Először is megalkották a Death and Rebirth-öt, ami egyfajta összefoglaló és kedvcsináló az End of Evangelionhoz. Természetesen a fent említett történethez hatalmas marketing kampány, rengeteg ereklye, és egy Red Cross Book nevű enciklopédia is társult, amiben számos hasznos és érdekes információt osztottak meg a filmről és a sorozatról. Tehát minden adott volt ahhoz, hogy lezárják a történetet.


Elkezdődik a világvége

Maga a story elég rövid időt ölel fel, és gyakorlatilag nem sokkal a 24. epizód után játszódik. Az emberiség győzelmet aratott az angyalok felett, szóval itt a lehetőség, hogy minden rendbe jöjjön és egy új világ szülessen. Itt az idő, hogy az emberek összefogjanak és ezt az új világot megalkossák. Könnyen rá lehet jönni, hogy ez mégsem következik be, hiszen mindenki csak magának akarja a hatalmat. A SEELE az egész emberiséget akarja tökéletesíteni (isteni erővel felruházni), de ehhez el kell pusztítania a NERV-et. Ezért a NERV dolgozói elsősorban a saját bőrüket akarják menteni, kivéve a NERV parancsnokát, Ikari Gendót, aki nekilát a saját álma megvalósításának. Ami nem más, mint az, hogy ő maga legyen az új isten. (Mivel ha ez bekövetkezik, akkor képes lesz a feleségét, Yuit visszahozni az élők sorába.)
Magyarul elkezdődik egy újabb értelmetlen és erőszakos háború, ahol mindenki csak a saját érdekeit nézi, és épp ezzel teszik a lehető legrosszabbat. Úgy tűnik, igazzá válik a deista filozófiai irányzat, miszerint Isten megteremtette a világot és azt magára hagyta, de most már végérvényesen.

Ebben a világban mi történik a 4 főhőssel? Misato megpróbálja megmenteni a gyerekeket, de nincs könnyű helyzetben. Rei ugyanis Gendóval tart, de vajon most is szolgai módon teljesíti a férfi akaratát? Asuka az utolsó támadással ért sokkból és összeomlásból próbál kilábalni, de vajon képes lesz ezt időben megtenni? És még a sorozat igazi (anti)hőséről, Shinjiről nem is beszéltünk, aki már nem akar harcolni, és egyedül csak Asuka érdekli, pedig hamarosan neki kellene a legnagyobb harcot megvívnia, és a legfontosabb döntéseket meghoznia …

Maga a történet 2 részben lett elkészítve. Az első rész (Love is Destructive) akcióban dúsabb, számos legendássá vált jelenet színtere (pl. Asuka harca), míg a második (ONE MORE FINAL: I need you) egyfajta pszichológiai harcról, és a főhősök elmélkedéséről szól. Az idő rövid, és a karaktereknek ez alatt az idő alatt kell feleszmélniük és megvívniuk a saját démonjaikkal, azokkal a problémákkal, amikkel a sorozat folyamán már számtalanszor szembekerültek. Közben egyre inkább kidomborodik az is, hogy valójában itt 14-15 éves fiatal emberekről beszélünk, akiknek emellett fel is kell nőniük, szembe kell nézniük a saját érzéseikkel és igazi vágyaikkal. Miközben az események borzasztó gyorsan pörögnek, és egyre csak egyre szürreálisabbak.


A vizuális és auditív elemek

Maga a movie grafikája és kivitelezése nagyon jóra sikeredett, sokkal szebb, és kidolgozottabb, mint az anime. Számos látványos csatajelenet tarkítja a sorozatot, amit moziban nagy vásznon biztos jó lehetett nézni. :)

Az aláfestő zenék nagyrészt klasszikus darabok, amik kitűnően illenek a látottakhoz, és ehhez a történethez is készítettek egy kissé sötét szövegű főcímzenét, a Komm süsser Tod-ot. A zene a látott képsorokhoz nagyon illik, de az eddigi NGE dalokhoz képest számomra nem hozta az elvárt színvonalat.

A jelenetek általában lassan telnek, aztán történik valami, amire a néző hirtelen felkapja a fejét egy „te jó ég” kíséretében, majd próbálja felfogni és megemészteni a látottakat. Az animéhez képest is sokkal több a véres, agresszív és zavarba ejtő jelenet, emiatt szívem szerint egy 18 karikát simán tennék a movie-ra.

A movie során is számos kereszténységre utaló és a kabbalából ismert motívumra figyelhetnek fel a nézők. (pl. a kereszt motívum többször is, Lilith, Ádám stb.) Sokan emiatt kicsit neheztelnek is az alkotókra, hogy ezeket minek kellett belekavarni. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy míg számunkra, európai emberek számára egzotikusnak és érdekesnek számít a buddhizmus, hinduizmus vagy a sintoizmus, addig a japánok is hasonlóan érdekesnek és különlegesnek tartják a kereszténységet. Hideaki Anno is leginkább csak emiatt alkalmazta ezeket a jelképet az NGE megalkotása folyamán, nem azért, mert hívő lenne, vagy pont azért mert elítélné ezeket a dolgokat.


Valami lezárult? Ezzel valóban vége? …

De mi a helyzet a rajongókkal? Bennük a befejezésről elég vegyes kép alakult ki. Vannak, akik rajonganak érte, és mesterműnek tartják. Vannak, akik szerint egy borzadály ez a zárás, a legaranyosabb rajongói reakció, amit valaha olvastam az pedig valahogy így hangzott: „tudták, hogy meg kell csinálni, de Hideaki Annónak sem volt semmi igazán jó ötlete, ezért csinált egy kusza storyt, amit talán ő maga sem ért, de arra tökéletes, hogy mi rajongók még most is ezen vitatkozzunk”.

Ha a saját véleményemre vagytok kíváncsiak, akkor nem garantálom, hogy mindenkinek tetszeni fog. Kell hozzá egyfajta érettség, mert teljesen mást fog jelenteni egy fiatalabb és egy kicsit idősebb néző számára. Még egy jó tanács: az anime ismerete nélkül ne ülj le megnézni! Csak magaddal szúrsz ki, ugyanis előzetes ismeretek nélkül nem fogod megérteni sem a szereplők motivációját, sem az alaphelyzetet és azt az állapotot, ahol a movie elkezdődik. Viszont ez a zárás sokkal méltóbb a híres animéhez, mint amilyen az eredeti volt. Tény, hogy véresebb, és megterhelőbb, de pont ezért realisztikusabb és valósághűbb, mint az anime, és a történet is ezzel együtt lett igazán kerek. De szerencsére mindenki megkapja azt a jogot, hogy maga döntse el, hogy két befejezés közül melyiket szeretné elfogadni.

Már sokszor leírtam, és csak ismételni tudom magam, hogy aki igazi anime rajongó és szakértő, annak előbb-utóbb úgyis meg kell ismernie ezt a történetet, nem nagyon lehet megkerülni, mert egy komoly mérföldkő volt az animék történetében, és sok más animére volt nagy hatással. Nem tagadom, nem egy könnyű darab, (különösen igaz erre a filmre), kell hozzá egyfajta lelkierő, és nem is ez lesz az a történet, amit egy kellemes, napsütéses délután szívesen előveszel, vagy egyáltalán csak úgy egykönnyen elő tudsz venni, nem is a véres inkább a pszichés jelenetek miatt. Maga Hideaki Anno is ennek a sorozatnak az elkészítésével dolgozta fel egykori depresszióját. Nem véletlen, hogy könnyű a sorozat hatása alá kerülni, és átérezni a hangulatát, főleg azoknak, akik életük során csak egyszer is tapasztalták már a depressziós tüneteket magukon. De aki kicsit is érdeklődik a pszichológia iránt, az szerintem nagyon nem fogja bánni ezt az utazást. :)

De a kérdésre válaszolva, naivak lennénk, ha azt hinnénk, hogy ezzel az NGE-nek valóban vége. 2001-ben Rei születésnapját megünnepelték, kiadtak jó pár mangát és játékot, amik alternatív világban játszódnak, és főleg a szerelmi szálakkal foglalkoznak. Ami igazán érdekes az az, hogy néhány éve elkezdték piacra dobni (moziban bemutatni) az NGE új, felújított, módosított, új szereplőkkel felturbózott változatát, a Rebuild of Evangeliont. A kérdésre válaszolva: az eredeti, kultikus sorozat lezárult, de Hideaki Anno és a rajongók számára még nagyon is élő maradt a történet, és még ki tudja, hány bőrt fognak lehúzni róla. Hogy ez valóban baj-e, azt viszont már mindenki döntse el maga! ;)

Eddigi hozzászólások száma: 4


4.

Jillian

2011-08-28 20:52:58

Köszi!

Igazából ezt a leírást kissé szokatlan módon készítettem el, ugyanis leültem megnézni, és közvetlenül utána leírtam mindazt, ami hirtelen a fejemben járt és amit éreztem, hátha így pontosabb, másabb képet tudok adni a movieról.

Jelenleg a Rebuild of Evangelionnal vagyok úgy, hogy szeretnék arról is írni, de még kell egy kis idő, ameddig az End of Evangeliont megemésztem. ;) - kacsint

3.

morwen

2011-08-27 11:37:32

Annyira vártam már, hogy felkerüljön ez a leírás :D - nagy mosoly

Nekem kedvencem a sorozat, meg a film is, ezért is nem írok semmit róluk, de nagyon örülök, hogy azért felkerült leírás a mozifilmekről is, és grat hozzá. Ha van film, amiről nehéz írni, akkor ez az (bár lehet csak nekem)

2.

GG

2011-08-26 23:31:59

Láttam az animét, de valahogy sosem tudtam magam rászánni a moziváltozatra. Pedig tényleg elég fontos darabnak tartják...

1.

Aqualuna

2011-08-26 22:11:54

Kicsit talán rendhagyó leírás, de nekem tetszett.