Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2542594

Regisztrált felhasználók
száma:
25485

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1670

Utolsó 5 látogatónk:
littlepetra
2021-04-14 21:17:52
ginax
2021-04-14 20:25:05
Lilian-san
2021-04-14 18:08:08
Minonna
2021-04-14 17:39:28
Grimlock
2021-04-14 15:39:47
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2021 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Mimi wo Sumaseba (Movie)
Whisper of the Heart * A könyvek hercege * * *
耳をすませば

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-25 21:41:04
Létrehozás időpontja: 2011-08-22 18:15:55
Eddig megtekintve: 3554 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: Movie
Műfaj: Dráma; Életkép; Romantika;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 1995

Ismertető:

Az anime címe kb. annyit tesz, mint „ha jól figyelsz”. Ha jól figyelsz, megérted, mit súg a szíved. Márpedig szívünk iránytűjére bizony sokszor van szükségünk útmutatóul, ha nem tudjuk, merre folytatódik az utunk.

Az anime főhősnője, a 14 éves Tsukishima Shizuku valamikor jó jegyeket szerző, jól tanuló kislány volt, ám újabban már nem köti le a tanulás. Olvasni viszont továbbra is nagyon szeret, elhatározza tehát, hogy a nyári szünet alatt 20 könyvet fog kiolvasni. Szorgalmasan jár is a könyvtárba, és meglepetésére azt tapasztalja, hogy minden általa kivett könyvet egy Awasama Seiji nevű fiú már kivett előtte. Az élénk képzelőerővel megáldott kislány gondolatait megfogja ez a rejtvény, ki lehet ez a Seiji, és hogyhogy minden könyvet olvasott már előtte?

Shizuku nemcsak olvasni szeret, de éppen a „Country road” című dalnak ír japán szöveget az iskolai ballagójukra, ám az első változatot túl konvencionálisnak tartja, a második változatot pedig paródiának írta… Éppen ezeket mutogatja barátnőjének, Yukónak, amikor a másik lány elmondja, hogy szerelmes levelet kapott egy fiútól, csakhogy neki valaki más tetszik. Ebben a témában elmélyedve, Shizuku ottfelejti a padon a frissiben kivett könyvet, amelyet egy Amasawa nevű illető adományozott az iskola könyvtárának, benne a szövegeket… Amikor eszébe jut és visszaszalad érte, egy fiú kezében látja őket viszont, akit nem túl kedves kommentje miatt mindjárt meg is utál. Csakhogy nem utoljára látja, és bár eleinte még a lehetőséget is tagadja, hogy ez a fiú lenne Seiji, akihez képzeletben már vonzódni kezdett, mégis ez a helyzet. Ámde kisül, hogy a fiú nem is olyan utálatos, viszont nagyon céltudatosan követi egy álmát: hegedűkészítő mester szeretne lenni. Ehhez azonban Olaszországba kellene mennie tanulni, és kihagyni a gimnáziumot, amit szülei érthető módon nem pártolnak. Mégis kap egy lehetőséget, amolyan próbaidőt, két hónap alatt be kell bizonyítania, hogy van tehetsége választott hivatásához. Shizukut lenyűgözi, de egyben kétségbe is ejti Seiji „nagyszerűsége”, akihez nem érzi méltónak magát, hisz ő csak teng-leng, olvassa könyveit, és fogalma sincs róla, hogy mi akar majd lenni…
Elhatározza, hogy próbára teszi hát magát. Shizuku írásba kezd, írni akar egy történetet, hogy kiderüljön, van-e tehetsége egy saját álomhoz…


Ebben az animében a fiatalok útkereséséről láthatunk egy történetet, mely során képbe lép az első ifjonti szerelem is. Van, amikor viszonzott, van, amikor nem, van, amikor nem éppen a legjobb az időzítés, vagy csalókák a benyomások. Ilyeneket mindannyian átélünk/átéltünk életünk során. Az anime nagysága abban rejlik, hogy egy egyszerű, hétköznapi történetet mond el a fantáziadús főszereplő szemszögén keresztül, olyan párbeszédekkel, melyek nem szólnak világmegváltásról, de amelyeket bármelyikünk szájába lehetne adni. Mint ahogy mindegyikünknek megvannak a maga álmai, amiket valóra szeretne váltani, és olykor ezek az álmok a jövő alappillérei.

Az anime Hiiragi Aoi egykötetes mangája alapján készült a Ghibli stúdióban, bár szokás szerint a mangához képest vannak markáns átköltések. A történet alapjait a producer Miyazaki Hayao tette le, a rendező ezúttal Kondou Yoshifumi volt, nekem stílusában valahol félúton volt Miyazaki és Takahata stílusa között. Ez az első, nem utóbbiak által rendezett Ghibli film, Kondou első és utolsó rendezése, és egyben az első Dolby Digital hangformát használó japán film is. Kiemelendő a stúdiótól már megszokott, és itt is csodálatos, néhol már-már teljesen realisztikus háttérrajzolás. A zenéjét a „Country road” újra és újra megjelenése fémjelzi, ám ez is egyfajta fejlődést tükröz, szerves része van a történetben. A vége igazán cselesen zárja le a történet még elvarratlan szálait, hátha valaki a mellékszereplőkért is izgul, itt is megvan a happy ending. Az anime érdekessége, hogy bármennyire is hétköznapi dolgokról szól hétköznapi nyelvezettel, mégsem klisés egy szemernyit sem. A kissé lassú indítás és az itt-ott egyfajta „családi társadalom-karcolat” jelleg miatt a legkisebbeknek még nem ajánlom, de a tizenéveseknek már igen, és ettől fölfelé bárkinek, aki nem akciójelenetekre meg fantáziavilágra vágyik, hanem beéri egy nosztalgikus-romantikus, el-elgondolkodtató „mindennapi történettel”.

Érdekesség, hogy a filmben több Ghibli movie motívuma (Porco Rosso, Tonari no Totoro) felfedezhető, a leglátványosabb azonban egy Báró nevű macskaszobor azoknak, akik ismerik a stúdió későbbi filmjét, a Neko no Ongaeshit. A Shizuku fantáziájában Báróval lejátszódó jelenetek hátterét egy szürrealista művész, Naohisa Inoue készítette, aki Miyazaki-rajongóként meghívta a Ghibli atyját egy kiállítására, aztán felkérték a közreműködésre, mi több, még szinkronszínészként is beugrott egy mellékszereplő hangjaként. :)

Eddigi hozzászólások száma: 1


1.

GG

2011-08-30 20:16:02

Az egyik kedvenc Movie animém. Szeretem a maga báját és a daljelenetek hangzás és képvilága is magával ragadó.