Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2488380

Regisztrált felhasználók
száma:
24647

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1652

Utolsó 5 látogatónk:
Ichigo89
2020-09-23 22:39:23
pfff
2020-09-23 22:08:01
Grimlock
2020-09-23 19:00:23
Anna1921
2020-09-23 16:12:01
TimeLord
2020-09-23 16:08:23
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Mobile Suit Gundam 00 (TV)
Kidou Senshi Gundam Double O * Gundam 00 * * *
機動戦士ガンダム00 <ダブルオー>

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2011-12-28 18:16:30
Létrehozás időpontja: 2011-11-15 20:27:57
Eddig megtekintve: 2140 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

Típus: TV
Műfaj: Akció; Dráma; Mecha; Pszichológiai; Sci-fi;
Epizódok száma:
25
Japán megjelenés éve: 2007

Ismertető:

A Gundam saga 2007-es sorozata, mely két évaddal járult hozzá a 1979 óta megjelenő Gundam animék sorához. Sok újra most sem kell számítanunk, az anime ugyanazokat a már bevált megoldásokat hozza, mint elődei. Emellett viszont ez az első olyan Gundam sorozat, amely az Anno Domini idővonalon játszódik, azaz a mi világunk jövőjében, egészen pontosan 2307-ben. Emiatt sokkal közvetlenebbül reagál a jelenkori politikára és nemzetközi konfliktusokra, de a háborúval kapcsolatos filozófiai gondolatmenetek sem maradnak ki, ahogy azt az elődöknél már megszokhattuk.

2307-ben a mai országok helyett három nagyobb hatalmi blokk alakult ki. Ez az energiaválságnak köszönhető, ugyanis a fosszilis üzemanyagok eltűnésével a Föld energiaszükségletét szinte teljes mértékben a Nap látja el. A napenergiát az űrben levő hatalmas napelemekkel nyerik ki, melyeket három űrállomás felügyel, és mindegyik űrállomást egy orbitális felvonó köti össze a földfelszínnel. Ezen a teher- és utasszállításon kívül az összegyűjtött napenergiát is leküldik. Az űrállomások, az orbitális felvonók és a napelemek építése nem volt olcsó mulatság, ezért több ország fogott össze a megépítésükhöz, így jött létre a Union (a volt USA és Kanada), az AEU (Európa nagy része, kb. a mai EU utóda) és a Human Reform League (a volt Oroszország, Kína és India összeolvadásával, vagyis egész Ázsia). Természetesen maradtak semleges országok is, amik nem csatlakoztak az űrállomások és a napelemek építéséhez, ezért most energiájuk nagy részét pénzért kell megvenniük a három nagyhatalomtól, akik között törékeny egyensúly alakult ki. Ezt az egyensúlyt borítja fel egy terrorista szervezet, a Celestial Being, akik a semmiből előbukkanva, technikailag sokkal fejlettebb robotjaikkal felvállalják, hogy megszüntetik a háborúkat a világon. Ezt úgy próbálják elérni, hogy minden fegyveres konfliktusnál beavatkoznak és harcképtelenné teszik mindkét felet.

A Gundam 00 központi témája a háború mellett a terrorizmus, és a főszereplők is egy terrorista szervezet tagjai. A Celestial Being szinte mindenben eltér a mai terrorszervezetektől. Nincs etnikai vagy vallási alapja a tetteiknek, csak filozófiai. Még a módszereikben is mások, mint a mai terroristák, szabotázs helyett a fegyveres konfliktusokba avatkoznak bele, és civil áldozatok kerülésével csak katonai célpontokat támadnak. Abból a szempontból viszont tényleg terrorizmus, amit tesznek, hogy erőszak alkalmazásával próbálnak erőltetni politikai változásokat, de ezeket az eszközöket nem egy adott állam ellen vetik be, hanem az összes állam ellen. Emellett fontos különbség még az is, hogy pontosan kidolgozott tervük van a cselekvésre, alternatívákkal és opciókkal együtt, nem impulzívan cselekszenek.

A kis terrorista szervezetnek mindössze négy „katonája” van, akik az akciókat végrehajtják. Ők a Gundam Meisterek (a robotjaikat Gundamnak hívják, mert teljesen más technológiát használnak, mint a mindenki által ismert robotok, a Mobile Suitok), akiket direkt erre a feladatra választottak ki tehetség és motiváció alapján.

Setsuna F. Seiei a legfiatalabb közülük, egy közel-keleti országban felnőve gyermekkatonaként közelről is megtapasztalhatta az etnikai és vallási konfliktusok természetét, és arra a következtetésre jutott, hogy a világban valami nagyon nincs rendben. Lockon Stratos szülei a terrorizmus áldozatai lettek, ezért úgy akar bosszút állni, hogy a Celestial Beinghez csatlakozva megszünteti a háborúkat és így a terrorizmust is. Alleluja Haptism egy kísérletsorozat félresikerült eredménye, melynek célja egy genetikailag felsőbbrendű szuperkatona kifejlesztése volt. Tieria Erde a leghiggadtabb négyük közül, és a leginkább érzelemmentes, de szigorúan tartja magát a Celestial Being tervéhez. A négy Gundam Meister akcióit Sumeragi Lee Noriega tervezi meg a Celestial Being főhadiszállásáról, a Ptolemaiosz nevű űrhajóról. Noriega kitűnő tanulóként végzett a tiszti akadémián stratégaként, de egy valós helyzetben hozott döntései egy barátja halálához vezettek, ezért döntött úgy, hogy csatlakozik a Celestial Beinghez.


A sorozat realisztikusabb vagy talán inkább aktuálisabb legtöbb elődjénél olyan szempontból, hogy lényegében az eddigiektől eltérően a mi világunkban játszódik, egy nem is olyan távoli és egyáltalán nem furcsa jövőben. Nagy hangsúlyt kapnak a sorozatban a nemzetközi hatalmi harcok és az intrikák. Emellett viszont általában az egyik Gundam Meisteren keresztül a háborúval kapcsolatos erkölcsi kérdések is tárgyalásra kerülnek, nem is beszélve a Celestial Being tervéről, aminek a hátterében nyilván sokkal több van naiv idealizmusnál. A cselekmény lassan bontakozik ki, de minden részben akad elég akció, ami miatt nem is annyira zavaró, hogy sokáig a sötétben tapogatózunk, és a lényeges dolgok csak később derülnek ki.

A Gundam ma már inkább márkanév. Nem egy animét jelöl, nem egy világot, amiben több anime játszódik. Inkább egy ábrázolási stílust, ami '79 óta hasonló jellegű robotokat alkotott meg az animékben. És persze egyfajta narratívát, amiben benne van a történelemfilozófia a háborúkkal kapcsolatban, egyrészt nemzetek szintéjn, másrészt a háborút megélő egyének szintjén, akik nemcsak a háborúra reagálnak világnézetükhöz híven, hanem egymással szembekerülve ütköztetik is a nézeteiket. A sorsszerű riválisok is védjegyévé váltak a sorozatoknak, csakúgy mint a titokzatos, maszkos ellenfél, vagy a rózsaszínű lézerkardok. Ezek már részeivé váltak a márkának, és a Gundam 00 ilyen szempontból egy márkahű anime, hozza a már bejött formulákat, de emellett aktuális és képileg is megfelel a kor mércéjének.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 5


5.

Aqualuna

2011-12-30 11:26:55

Az rendben, hogy nem ott játszódik, de azért Japán ma elég számottevő ország technika területén, ezért hiányoltam, hogy ilyen napelem, meg űrbéli cuccok építésénél említés sem esik róla, hogy mit csinált. Plusz ugye japánok csinálták a történetet, bár lehet szándékosan hagyták ki az országukat?... :P - nyelvel

4.

Keiko

2011-12-29 12:25:50

Mármint párszor mutatják, hogy két mellékszereplő ott tanul, de semmi egyéb.

3.

morwen

2011-12-28 23:05:33

Most lehet meg fogsz lepődni de ez az anime nem Japánban játszódik :O

2.

Keiko

2011-12-28 18:45:17

Én épp pár napja fejeztem be az első évadot és Japánról nincs szó, se rossz, se jó.

1.

Aqualuna

2011-12-28 18:19:17

Megfogalmazódott bennem egy kérdés, amire nem derült fény: Japán hol áll az animében szereplő hatalmi rendben?