Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2503878

Regisztrált felhasználók
száma:
24798

Online látogatók száma:
2

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1655

Utolsó 5 látogatónk:
sora148
2020-11-23 20:33:51
Grimlock
2020-11-23 18:27:43
Bandi211
2020-11-23 16:35:45
Csabesz
2020-11-23 15:23:20
Sayuki Stella
2020-11-23 14:35:27
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Starship Operators (TV)
* * * *
スターシップ・オペレーターズ

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-25 22:02:36
Létrehozás időpontja: 2011-11-25 15:27:02
Eddig megtekintve: 1945 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

Típus: TV
Műfaj: Akció; Dráma; Sci-fi;
Epizódok száma:
13
Japán megjelenés éve: 2005

Ismertető:

Űrhajós sci-fi egy kicsit másképp.
Mi jut eszünkbe először az űrhajós animékről? A lézerek, a látványos robbanások, fénysebességgel száguldó hatalmas űrhajók, és fura kinézetű overallokba öltözött legénység, esetleg ufók is. Tehát főleg az űrben vívott csatákra összpontosítanak az ilyen animék. A Starship Operators viszont a címéhez híven inkább a legénységet állítja a középpontba. Persze azért a lézerek se maradnak ki.

Az Amaterasu a legmodernebb technikákkal felszerelt űrhajó, egy független, de technikailag fejlett kis bolygó, Kibi dokkjaiból származik. Éppen első útjáról tér vissza, amin a katonai főiskola végzős diákjait vizsgáztatták, mikor befut a hír: Kibit elfoglalták. A legénység a bolygó körüli pályára állva el kell hagyja a hajót, a diákok azonban úgy döntenek, saját kezükbe veszik sorsuk és a hajó irányítását, és megszöknek. A hirtelen jött ötlet elég nehéz helyzetbe kényszeríti őket, ugyanis támogatók nélkül nem képesek örökké futni, sem szembeszállni az üldözőikkel. Ezért két lépéssel próbálják bebiztosítani magukat: egyrészt a fedélzetre hozzák a Kibi kormány miniszterelnökét, akinek a jelenlétével legitimálják az ellenállásukat, és kalózokból terület nélküli állammá válnak. Másrészt szerződést kötnek a galaxis legnagyobb tévécsatornájával egy valóságshow-ra, ami nyomon követi a hajó legénységének hétköznapjait és persze harcait. Az egyhajós hadsereg célja ezek után bolygójuk függetlenségének kivívása lesz, ami a valóságban többnyire menekülésből, diplomáciai csapdák kerülgetéséből és politikai nyomás gyakorlásából áll.

Nehéz megállapítani ki a főszereplő a sorozatban. A diákcsapat megszavazott kapitánya, Kanzaki Cisca, aki bár nyugodt körülmények között jól látja el adminisztratív és diplomáciai feladatait, a csaták nyomása alatt általában megroppan önbizalma, vezetése inkább szimbolikus. Emiatt nagyban támaszkodik a hídon jelenlevő legénységre, főleg Kouzuki Shinonra, az elsőtisztre. Shinon nem a legnépszerűbb, ritkán van a középpontban, és ő támogatta legkevésbé a zendülés ötletét, de a krízishelyzetekben rá lehet a leginkább számítani, és a stratégiák kidolgozásánál is remekel. Shinon legközelebbi barátja Akisato Miyuri, az Amaterasu asztronómusa, a legfejlettebb szenzorok segítségével kutatja fel az űrben rejtőző ellenséget. Satomi Renna is jóban van Shinonnal, de csak sms-eket váltanak elég gyakran. A kapitány tanácsadója diplomáciai ügyekben Mamiya Rio, az Amaterasu vendégszeretetét élvező miniszterelnök, Mamiya Tatsuma unokahúga. A fő tüzértiszt, aki az Amaterasu plazmaágyújának ravaszát meghúzza Kiryuu Takai, a legénység kevés férfitagjának egyike, titkos hódolója a mellette dolgozó Wakana Sanri. Az Amaterasu kormányosa és navigátora Mikami Shinto, aki nem csak jó jegyei miatt került a kormány mögé, hanem azért is, hogy javítsa a férfiak arányát a hídon. Az egyetlen hajón maradt hivatásos tiszt Shimei Yuuki, aki a hajó mesterséges intelligenciájáért felelős, és jó rendszergazdához híven alig mozdul ki a gépteremből. Egy civil is tartózkodik a hajón (már ha nem tekintjük civilnek a diákokat, akik hivatalosan soha nem végeztek), egy riporter a tévétől, Mirkov Dita, aki csaták közben a hídról tudósít, nyugalmasabb időben a legénység tagjaival készít riportokat. Emellett elég sok a mellékszereplő, a tisztek mellett ellátó legénység is van és szerelők, akiknek nemcsak a gépházban akad majd javítanivalójuk.

A Starship Operatorsban a harcok is kicsit mások, mint a többi sci-fiben, sokkal hitelesebbnek tűnnek. Gyakori fizikai képtelenség robbanásokat látni és „hallani” az űrben, mikor egy űrhajó felrobban. Ebben a sorozatban nincs ilyen, mivel az űrben vákuum van, a hang se tud terjedni. A robbanások pedig plazmafelhők, a felgyulladó üzemanyag, a nukleáris reakció, és az olvadó páncélzat forrongó káosza. Egy másik fontos tényező a mozgás. Az Amaterasu 310 méter hosszú, és 105 méter széles a legszélesebb pontján. Mozgatásáról 2 főhajtómű és 6 kisebb fúvóka gondoskodik, amik forró plazmát kilövellve hajtják előre a hajót, legfeljebb 5G-s gyorsulással. Ez egy ekkora test esetében még elképzelhető, tehát ne számítsunk az általában megszokott fürge manőverezésre, gyors fordulásokra stb. Az Amaterasu fő fegyverzete egy 4600 milliméteres plazmaágyú, aminek több ezer kilométer a hatótávolsága. A hajó szilárd töltényeket is ki tud lőni, amiknek lényegében végtelen a hatótávolsága, mivel az űrben nincs súrlódás, a tárgyak nem veszítenek a sebességükből. Emiatt a harcok során az űrhajók csak ritkán közelítik meg egymást pár száz kilométerre. Így hát csak ritkán fogunk olyan képeket látni, amin a két űrhajó egymás mellett repül el, sőt, általában olyan távol vannak, hogy optikai nagyítással is csak kis pöttyökként jelennek meg a kivetítőn. A nagy távolság miatt pedig a manőverezés akár napokat is igénybe vehet, szóval a legtöbb harc több napos manőverezésből, és egy döntő tüzelésből áll, ami általában talál, mivel senki nem szereti pocsékolni a lőszert. A lézerek pedig fénysebességen működnek, nem lehet kitérni előlük, mint egyes animékben. A vágásoknak köszönhetően azért izgalmasak a csaták, de sokkal több stratégia és tervezés van bennük, mint akció. Általában több napos tervezés egy pár órás haditervben valósul meg, ami ha sikeres, akkor egy találattal biztosítja a győzelmet. Ez persze nem annyira látványos, viszont sokkal inkább hihető, és ha azt nézzük, merre fejlődik jelenleg a technika, akkor nem is tűnik olyan hihetetlen jövőképnek. Legalábbis hihetőbb, mint a népszerűbb sci-fi sorozatok, amikben űrharc van.

A sorozat rövidsége miatt soha nem fajul odáig, hogy szappanopera legyen belőle. Ezt persze a háborús helyzet is eléggé megnehezíti, mivel szereplőinknek az idő nagy részében menteniük kell a bőrüket. Ezért nem jut idő rá, hogy bonyolultabb kapcsolatok jöjjenek létre és a szereplők unalmukban elkezdjenek egymás között intrikázni és szerelmi viszonyokba keveredni, ahogy a szappanoperákban lenni szokott. Ugyanígy a viccelődésre is kevés idő jut, ami az iskolás sorozatok gyakori jellemzője, bár tény, hogy szereplőink többsége diák. Igazából az idő nagy részében dolgozni látjuk a legénységet, esetleg munka közbeni csevelybe hallgathatunk bele, vagy ebédidőben láthatjuk őket beszélgetni, de aki nem alapból munkamániás, azt a körülmények kényszerítik rá, hogy ne jártassa fölöslegesen a száját és az agyát, hanem inkább cselekedjen. A sorozat nem csak a fizika terén realista, hanem a történetvezetésben is. Vagyis ne várjunk csodákat. Viszont tragédiának se lehet nevezni a befejezést, legfeljebb kiábrándítónak, mert bár a legénység eléri céljai nagy részét, csak nem éppen úgy, ahogy remélték.

Eddigi hozzászólások száma: 1


1.

Aqualuna

2012-01-13 16:41:27

Remek leírás lett! "unalmukban elkezdjenek egymás között intrikázni és szerelmi viszonyokba keveredni" ez nagyon jó! XD - fetrengo nevetés XD - fetrengo nevetés XD - fetrengo nevetés