Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2487883

Regisztrált felhasználók
száma:
24638

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1652

Utolsó 5 látogatónk:
vegel2017
2020-09-21 17:38:16
Csabesz
2020-09-21 15:58:05
TimeLord
2020-09-21 15:49:51
rinsama23
2020-09-21 15:22:41
MiyakoTachiba
2020-09-21 11:58:06
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Rayearth (OVA)
Magic Knight Rayearth * * * *
レイアース

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2012-04-16 13:22:22
Létrehozás időpontja: 2012-04-13 16:14:53
Eddig megtekintve: 1994 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Jillian

Típus: OVA
Műfaj: Dráma; Fantasy; Kaland; Mahou Shoujo (Magical Girl); Mecha;
Epizódok száma:
3
Japán megjelenés éve: 1997
Alkotó(k): CLAMP

Ismertető:

Úgy gondolom, hogy a Magic Knight Rayearth-t nyugodtan sorolhatjuk a kultikus magic girlök közé. Nem mondhatjuk azt, hogy óriási igazságokat vagy bölcsességeket tanulhattunk volna meg belőle, de mégis az egész animét átlengi valami pozitív, csajos érzés, ami mellett bármelyik néző csodálni fogja a három lányt, akik számos akadályt legyőznek, hőssé válnak, nő létükre hatalmas robotokat vezetnek, és közben persze a szerelem erejét is megtapasztalják. Tizenéves koromban a kétévados anime a maga 49 epizódjával, és a manga is mind a 6 kötetével együtt nagy kedvencem volt, a történetből készült RPG-t pedig nem egyszer végigjátszottam. Az OVA meglepő módon valahogy mégis kimaradt az életemből, egészen mostanáig, amikor is úgy döntöttem, hogy ideje pótolni a hiányosságokat. Ám az első 10 perc után rá kellett jönnöm, hogy az MKR ezen feldolgozása nem sokban hasonlít az általam megszokott történethez.

A történet 3 főhőse, Hikaru, Umi és Fuu egy iskolába járnak és nagyon jó barátnők. Évekkel ezelőtt egy virágzó cseresznyefa alatt megígérték egymásnak, hogy örökké barátok maradnak, és sohasem válnak el egymástól, ám az élet úgy tűnik, hogy mégis csak közbeszól, hiszen egy hét múlva, amikor befejezik a középiskolát, akkor családi okok miatt kénytelenek lesznek hosszú időre búcsút inteni egymásnak. Ez a tény különösen Hikarut viseli meg, aki újra ellátogat a csodálatos cseresznyefához és abban reménykedik, hogy hátha igaz a legenda, miszerint a fa tündére teljesíti az emberek kívánságát. És igen, úgy tűnik, az álma valóra válik, ugyanis a fáról egy aranyos, nyuszifüles lény (Mokona) pottyan le, akit Hikaru rögtön a fa tündéreként azonosít be. De amilyen gyorsan jött a „tündér”, olyan gyorsan el is tűnik, így a nem sokkal később a fához érkező barátnőinek már nem tudja megmutatni a kis lényt. Hamarosan azonban Hikaru újra találkozik Mokonával, de ez a találkozás már végzetesnek bizonyul, és a leányzó egy meglehetősen képtelen szituációban találja magát: ugyanis a lány a város felett lebeg, a karján egy vörös ékkő izzik, miközben kénytelen egy a Tokió torony tetején álló férfit kémlelni, ráadásul mindeközben egy súlyos döntést is meg kellene hoznia. A helyzet ezután csak percről percre romlik, a három lány pedig úgy tűnik, hogy kénytelen lesz felvenni a harcot, hogyha meg akarja menteni a két világot, a Földet és Cephirót, amik között lassan kitör a háború …

Ahogy az a történet rövid ismertetéséből is látszik, az OVA-nak semmi köze sincs ahhoz, mint amit eddig ismertünk. Kicsit olyan helyzetről beszélhetünk, mint amikor a közel 0%-os tejtartalommal rendelkező reggeli italt tejként azonosítják be. Mi is elmondhatjuk, az OVA nyomokban MKR-t is tartalmazhat, de igazából a legfontosabb szereplők megjelenésének tényén kívül semmi köze sincs ennek a történetnek az eddigiekhez. Csak néhány példa a teljesség igénye és bármiféle spoiler nélkül: a lányok régről ismerik egymást; míg itt Eagle Emeraude öccse, addig Ferio nem az; Clef egy felnőtt férfi, Cephiro lakói pedig eleinte szinte mind gonoszak; az események pedig a Földön játszódnak.

Az idő rövidsége miatt, az eddigi szerelmi szálaknak és kapcsolatoknak sincs idejük rendesen kibontakozniuk. Így a kissé felületesen kialakítható kapcsolatok helyett sokkal inkább a barátság kerül előtérbe. A lányok az OVA nagy része alatt egyedül, egymás nélkül kénytelenek boldogulni, de bebizonyítják, hogy ha az élet egyszer úgy is hozza, hogy el kell válniuk, ők akkor is igaz barátok maradnak. A másik fő téma a hamis illúzióknak és az álmoknak a végtelekig történő fenntartása. Vajon létezik-e olyan szituáció, amikor a kegyes hazugság elfogadható? Vajon ér-e annyit egy ember álma, hogy azokért a mi világunkat is fel kelljen áldozni?


A történet jóval töményebb, sötétebb, elgondolkodtatóbb, mint az anime első évada, aminek a felhőtlensége és vidámsága sajnos most nem köszön vissza. Sokkal feszültebb, torokszorítóbb az egész helyzet, ami talán annak is köszönhető, hogy az anime és a manga lezárása óta eltelt évek alatt az egykori nézők is felnőttek, és az egykori gyermeki, mesés világ már nem lett volna számukra megfelelő lezárás. Ráadásul a történet most több mechás jelenetben is bővelkedik, amik kifejezetten jól lettek elkészítve. Egyedül az zavart engem (bár ennek a fiúk szerintem örülni fognak), hogy a lányok az eddigi klassz páncéljaik helyett egy szál semmiben ülnek a mecha vezetőülésében, és úgy irányítják az istenségeiket.

Az OVA záródala, az All you need is love és a betétdalok is kifejezetten kellemesek, jól illenek a történethez, aki teheti, szerintem hallgassa meg az OST-t, nagyot szerintem nem fog csalódni! A grafika is szép, pedig 1997-ben készült az OVA. A képi világ kicsit módosult, sötétebbek a színek (ez a hajszíneknél különösen szembetűnő), erőteljesebbek a kontúrok, emellettl Hikaru és Fuu megrajzolása különösen szépre sikerült. A történet végére mintha az ábrázolások is egyre szebbek lennének, és az első rész egy-két grafikai gyermekbetegségét is sikerült legyőzniük.

Ha ítéletet kellene mondanom, akkor azt mondanám, hogy jó ez az OVA, csak köze sincs a Magic Knight Rayearth-höz. Körülbelül az a szituáció áll fenn, mint amikor a kedvenc együttesedből kilép az énekes. Hiába találnak a helyére egy ugyanolyan, ha nem jobb kvalitásokkal rendelkező egyént, de már sohasem fogod ugyanolyannak érezni a bandát, és nem is fogod ugyanúgy szeretni. Így az MKR rajongóknak azt javaslom, hogy készüljenek fel erre, hogy a későbbiekben ne csalódjanak!
Az újaknak pedig két dolgot tudok javasolni. Ha a fiatalabb korosztály tagja vagy, és inkább a vidámabb animéket szereted, akkor ülj le és nézd meg az anime sorozatot, mert az inkább neked szól. Viszont, ha idősebb vagy és/vagy inkább a darkos animékért rajongsz, akkor az OVA-t válaszd, mert az talán jobban el fogja nyerni a tetszésed. Még ha eddig nem is vetted rá magad az anime megtekintésére, akkor se aggódj, mert szerintem ez az OVA a történet előzetes, különösebb ismerete nélkül is érthető, és legalább meg fogod ismerni egy klasszikus anime újragondolt verzióját, ami talán már kicsit előre is vetíti az elmúlt 10 év CLAMP műveinek hangulatát és stílusának a világát!

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 2


2.

Jillian

2012-04-16 21:10:07

Nagyon köszi! ^.^ Nagyon sok szép emlékem fűződött az animéhez, és örültem, hogy írhattam az OVA-ról.

1.

Aqualuna

2012-04-16 13:27:13

Remekbeszabott leírás, azt hiszem talán az eddigi legjobbad, mindenesetre nekem nagyon tetszett. Az MKR egyik nagy kedvencem nekem is, ezt is már elég régóta terveztem megnézni, de nem került még rá sor. De lehet hamarosan bepótolom.