Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2496132

Regisztrált felhasználók
száma:
24718

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1655

Utolsó 5 látogatónk:
11kong11
2020-10-30 23:29:07
csviki18
2020-10-30 20:41:37
megan17
2020-10-30 20:36:18
Grimlock
2020-10-30 17:58:56
Rachel719
2020-10-30 14:21:27
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2020 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Sukai kurora (Movie)
The Sky Crawlers * Égenjárók * * *
スカイ・クロラ

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2012-10-25 14:15:50
Létrehozás időpontja: 2012-10-22 21:48:36
Eddig megtekintve: 2529 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Milcsa

Típus: Movie
Műfaj: Akció; Dráma; Pszichológiai; Romantika; Sci-fi;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 2008
Alkotó(k): Mori Hiroshi, Oshii Mamoru

Ismertető:

A movie 2008-ban jelent meg Mori Hiroshi hasonló nevet viselő könyvének adaptációjaként. Magyarországon 2010-ben adták ki, magyar szinkronnal természetesen. A mű nagy visszhangot váltott ki. Számos elismeréssel és díjjal büszkélkedhet, még Oscarra is jelölték.

Történetünk egy alternatív síkon játszódik a Földön. A cselekmény főhősei az úgynevezett kildrenek. Ezek a pilóták valójában gyerekek (17-18 év környékiek lehetnek), akik speciális genetikai módosításoknak köszönhetően nem öregednek meg sohasem, így természetes halált sem halhatnak.

Főszereplőnk Kannami Yuuichi (természetesen ő is kildren), akit áthelyeznek a Rostock Vasművek egyik katonai bázisára, másik 4-5 kildren mellé.
Vasművekhez? Igen. Ebben a világban a háborúk főszereplői ugyanis nem feltétlenül országok, népek, hanem inkább a cégek/vállalatok. Ezen az alternatív Földön bár béke honol, az embereknek szükségük van a feszültségük levezetésére. Mivel az emberek részévé vált a háború, igénylik, hogy harcokról kapjanak híreket, csaták folyjanak, amelyekben emberek halnak meg, ezért magáncégek szerződéseket írnak alá, hogy harcoljanak egymással, harcokat vívjanak életre-halálra.
Kannami és társai is egy ilyen csapat tagjai, a Rostock Vasművek gyakorlatilag ezért alkalmazza őket. A bázison megismerkedhetünk pár társával, akik nem túl jelentősek -erre magunknak kell rájönnünk, hogy miért is nem-, és a történet egyik másik fontos szereplőjével is, Kusanagi Suitóval, a csapat parancsnokával. Napjaikba nyerhetünk betekintést tulajdonképpen, hogy milyen a kildrenek élete ebben a világban. Az unott fiataloknak gyakorlatilag ugyanaz a monoton feladatuk van folyamatosan: harcolni az ellenséges – ez esetben a Lautern- cég pilótái ellen, dohányozni, néha kikapcsolódni és várni, hogy mikor küldik őket ismét harcba, mikor érhet életük váratlanul véget. Feltárul előttünk Kannami és Kusanagi különös kapcsolata és homályos múltjuk egy része.
A történetről nem is beszélnék többet, mivel minden kis részletnek jelentés tulajdonítható, így nem szeretnék spoilerezni.

A movie mint végtelen történet nehezedik ránk. Bár az alap sztori szerint háborúról, harcokról kéne szólnia a dolgoknak, hamar kiderül, hogy természetesen nem ezen van a hangsúly. Senki sem tudja megmondani, hol a háború vége, mióta harcolnak, mikor születtek és honnan is jöttek valójában, hiszen már olyan hosszú ideje élnek, hogy a múlt és a jelen is összefolyik számukra. A movie a karakterek érzéseire fekteti a hangsúlyt, érdemes figyelni és gondolkodni rajtuk.
Az anime mondanivalója rendkívül mély és számtalan kérdést vet fel így bennünk. A végső igazság pedig csupán a stáblista után születik meg teljesen, az utolsó jelenetben, így érdemes kivárni azt is.
Bár a film 2 órás, mégsem érződik túl hosszúnak. Mindent végigkövetünk és bármennyire is lassan csordogál a sztori, nem zavaró, mert tökéletesen időzítve van. Erre a legjobb példa az, hogy több mint egy óra után kezdjük el felfogni csupán csak a történet lényegét. Aki persze addig nem jönne rá, annak is a képébe tolják egy szereplő segítségével. Ekkor világosodunk meg, hogy: „Jézusom! Hiszen egy órán át semmi sem történt!”, és ez így is van rendjén, így tökéletes.

Grafika:
Az anime rettentően sterilnek hat. Szerencsére ez nem zavaró, az első 5 perc után megszokja az ember. Hamar rá is kell jönnünk, hogy a movie hangulata nem születhetne meg egyszerűen, ha máshogy valósították volna meg.
Nagyon idegesítő tud lenni viszont a halott környezet pár alkalommal. „3 másodperc elég ahhoz, hogy a hallgatás kellemetlenné tegyen egy beszélgetést”- írja egy internetes cikk. Ezt ez az anime is alátámasztja, igaz képileg. Sok esetben 3 mp-ig a képen nem látható mozgás, olyan mintha egy egyszerű állóképet néznénk csak. A szereplők persze beszélgetnek, háttérzene megy, viszont a kép halott. A felhők nem mozognak, egy fűszál sem rezzen. Többször is előfordult, hogy meg kellett mozgatnom az egeremet, hogy „na most a gépem vajon meghalt-e és csak a hang megy a kép nem, vagy tényleg ilyen alapból ez?”. És tényleg ilyen. Sajnos ez az 5-6. alkalom után elég idegesítő tud lenni, de nem olyan halálos bűn, hogy emiatt elítéljük az egész animét. Persze érezhető a szándék is, hogy a készítők mit szerettek volna ezzel elérni, de sajna sokszor fordítva sült el a dolog.
Ebben a pontban emelném még ki a repülőket is. Mivel a csaták az égen játszódnak és pilóták vívják, aránylag sokszor látunk repülőket is. Ezzel mindaddig nincsen is gond, amíg fel nem szállnak velük. Borzasztóra sikeredett a szálló repülők megvalósítása, rossz volt ránézni a gépekre sok esetben. Egyszerűen olyan érzés fogja el az embert, hogy brrr mi ez? Persze ez lehet, hogy csak az én „dolgom” és valójában semmi fura sincsen a megvalósításukban.


Fontosabb szereplők:

Teacher:
A Lautern cég egy titokzatos pilótája. Nem sok mindent tudhatunk meg róla, csupán azt, hogy aki találkozik vele a levegőben, az nem tér vissza többet. Fontos kulcsfigura annak ellenére is, hogy nem ismerhetjük meg.

Kannami Yuuichi:
A Rostock Vasművek új, áthelyezett pilótája, gyakorlatilag a főszereplő. Ő az anime lényegtelen lényege. Sokáig nem derül ki, hogy mi történt a pilótával, akinek a helyére érkezik.

Kusanagi Suito:
A sötét múltú parancsnok, akinek nem is kevés köze volt Yuuichi elődjéhez. Ő is egy kildren.

Tokino Naofumi:
Yuuichi szintén kildren szobatársa a bázison. Először fontos szereplőnek tűnhet, de aztán folyamatosan halványul a 2 óra során. Ahhoz viszont, hogy mindent megérthessünk az ő szerepét is fontos megérteni a műben.

Mitsuya Midori:
Szintén kildren. Fontos szereplő, mert segít azoknak, akik nem értik meg teljesen a movie lényegét, rávezeti őket a „megoldásra”.

Érdekességek:
Az újságcikkek kiemelt fontossággal bírnak az animében. Nem véletlenül hajtják össze az újságokat 3 percen át különös gondossággal a szemünk előtt. Érdemes elolvasni őket, a főcímeket. Próbáljunk olyan feliratot szerezni, amiben ezek is le vannak fordítva. Az újságok gyakorlatilag az idő múlását jelképezik, ha nem lennének, a történet talán kicsit össze is folyna.

Az alternatív világ rendkívül érdekes. Néha nem is tudjuk, hogy hol lehetünk most éppen. Japán feliratok csak elvétve jelennek meg 1-2 újságon, de azon kívül szinte mindenhol angolt használnak. Ugyanígy a tudósítások is angol nyelvűek, amelyek a tv-ből hallatszanak. A környezet eléggé európai és a szereplők nagy része sem japán valószínűleg.


Összegzés:
Tízes skálán az anime egy gyenge nyolcast érdemelne szerintem. Szép a rajzolása és a történet is jóra sikeredett. Sokak számára talán kicsit unalmas lehet, de akik szeretik a lassan kibontakozó sztorikat, azoknak semmi bajuk sem lesz. Aki azt várja, hogy egy harcias, csatajelenetekben gazdag animét fog látni, az neki se álljon. Szó sincsen erről. Természetesen olyan jelenetek is vannak, de ezek szimbolikus jelentőségűek inkább, mint ahogyan megannyi más dolog is ebben a movie-ban.
Igazából semmi lényegesebb baj sincsen ezzel a filmmel. Akkor miért is adok neki csak 8 pontot? Azért, mert bármennyire is mély a mondanivaló, már megannyi mű megfogalmazta ezt, így azért annyira nem nagy durranás.

16-os karikát adok neki, mivel van benne 1-2 intimebb és véres jelenet, illetve sokat isznak/dohányoznak a szereplők.

Egy szó, mint száz érdemes volt megnézni, csak ajánlani tudom. Azért nem árt, ha kicsit benőtt már a fejünk lágya is, hogy értékelni tudjuk a művet :).

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!Ehhez az ismertetőhöz még nem születtek hozzászólások.