Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2542606

Regisztrált felhasználók
száma:
25485

Online látogatók száma:
3

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1670

Utolsó 5 látogatónk:
RossDoon
2021-04-14 22:01:05
littlepetra
2021-04-14 21:17:52
ginax
2021-04-14 20:25:05
Lilian-san
2021-04-14 18:08:08
Minonna
2021-04-14 17:39:28
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2021 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Anne no Nikki (Movie)
The Diary of Anne Frank * * * *
アンネの日記

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2016-09-29 14:50:04
Létrehozás időpontja: 2016-09-27 12:32:56
Eddig megtekintve: 2517 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: Movie
Műfaj: Dráma; Történelmi;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 1995

Ismertető:

Az Anne Frank naplója cím talán ismerős lehet néhány olvasónak, hiszen amellett, hogy könyvként is kiadásra került, igen híres filmet is készítettek belőle. A történet a náci zsidóüldözés borzalmainak egy kis szeletét mutatja be egy a naplóírás kezdetekor még csak tizenhárom éves lány tollából. De amellett, hogy nagyon is rávilágít a fajüldözés igazságtalanságára és az ebből fakadó értelmetlen kegyetlenségre, a Madhouse által készített anime változat ugyanakkor egyfajta családregény is, melynek ebben a formában helye van akár az ifjúsági nézőközönség szférájában is. Az anime a történteket a naplóban szereplők alapján, többé vagy kevésbé valósághűen adaptálja, ezért aztán nem várhatunk romantikus happy endet, viszont nagyon sok elgondolkoztató pillanatot és szívbemarkoló érzést. A dráma nagy részben lélektanilag működik, s csak a film végén teljesedik ki igazán. Nem kell különösebben erőszakos jelenetektől tartanunk, az erőszak fogalma ebben az animében főleg nem fizikai síkon teljesedik ki.


Miről is szól a történet? A mesélés 1942. június 12-én kezdődik, egy pénteki napon, amelyen a főhősnő, Anne Frank éppen betölti tizenharmadik életévét. Anne zsidó család lánya, aki a németek által megszállt Hollandiában él, Amszterdamban. A német megszállás óta a zsidókat elkülönítik számos tekintetben, csak külön zsidó iskolába járhatnak és rengeteg mindent nem csinálhatnak, így például nem ülhetnek kerékpárra vagy villamosra sem. Továbbá egy megkülönböztető bélyegként a ruhájukra varrott sárga csillagot kell viselniük.
Számos zsidó család él itt, akik mind tartanak a deportálástól. Egy napon behívó érkezik Margot, Anne nővérének részére "munkatáborba". A család, hogy mentsék idősebb lányukat, megszökik és onnantól kezdve bujkálásban él - apja korábbi munkahelyének épületében egy rejtekajtó mögötti titkos hátsó traktusban - két éven keresztül, barátaik segítik, rejtik és ellátják őket minden nélkülözhetetlennel. A határozott, temperamentumos, locsifecsi Anne számára nem könnyű beilleszkedni a bezártságba, zajtalan életbe, ahol nincsen magánélet, még vécé sem, nincsenek barátok, még a cicáját sem vihette magával - egyetlen barátja a naplója, amelyet Kitty néven megszemélyesít. Nemsokára újabb bujkáló család érkezik hozzájuk, hogy megossza velük száműzetésüket, majd még egy egyedülálló férfi, ám az új lakók eleinte inkább bosszúságot, mintsem kellemes társaságot és változatosságot jelentenek. Rejtőzködésük ideje egyre csak nyúlik, húzódik, miközben mindannyian a háború végét várják és annak befejezésében reménykednek. A körülmények azonban egyre kedvezőtlenebbek...

Anne eredetileg írónő szeretett volna lenni. Ahogy telnek a hónapok, a bezártságban nő föl, miközben lassan megbarátkozik lakótársaikkal, s ahogy jobban megismeri őket, megtanulja, hogy az első, felszínes értékítéletet túllépve mindegyiküknek megvannak a maga jó tulajdonságai. Az egyre inkább fenyegető reménytelenségbe csak barátjuk kívülről érkező látogatásai hoznak fényt, ámde a lelepleztetés veszélye is fejük fölött lebeg.


Az anime nem kapott túlzottan kedvező kritikát (s ne felejtsük el, az is onnan jött, ahol a napló anyaga kötelező olvasmány), viszont a közönség általában minden fórumon átlag 7/10-esre értékelte, szóval nem lehet az olyan rossz, ha a néző szemszögéből nem az. ;) Valóban, egy kellemesen nézhető, nem túl pörgő, de főleg a történetet nem vagy kevéssé ismerőknek eléggé jó szórakozást biztosító anime darab, melynek szép rajzolását, a bele fektetett szeretetet még a negatív kritika is elismeri. Gyönyörű, a valós helyszíneknek megfelelő rajzokat láthatunk azokról a helyekről, ahol a cselekmény játszódik, s amelyek múzeum formájában ma is látogathatók Amszterdamban. A célzottan realisztikus rajzolásmód némileg a karakterdizájnban is visszaköszön, ám ezt már inkább kritizálják, mint dicsérik. Összességében egy számos aspektusában egy Ghibli movie-ra emlékeztető film ez, ami talán nem annyira véletlen, minthogy az utóbbinál is dolgozó Yamamoto Nizo munkája is benne fekszik. Az animáció aprólékosan követi a testbeszéd fordulatait számos jelenetben.

A zenei aláfestésről nem lehet szuperlatívuszokban beszélni, ám ez talán nem is nélkülözhetetlen. Két kellemes, lírai hangzású, figyelemre méltó szövegű dalbetét is szerepel az animében, melyek címe "Ha" és "Miért", a komponistájuk Michael Nyman, az előadójuk pedig Hilary Summers. Érdekes, hogy az előző például megváltoztatott formában a The Libertine (magyarul Rochester grófja - Pokoli kéj) című 2005-ben bemutatott történelmi filmdrámában is szerepel, és ugyancsak 2005-ben mindkét dal zongoraverziója megjelent Nyman azévi zenei albumán.


Mi az én véleményem az animéről? Kritizálják, hogy egy ilyen erőkkel bíró történetet tönkretesz az egyszerű rendezői megközelítés, a "kamerakezelés" szimplasága, de én úgy gondolom, ahogy sok más nézője is világszerte, hogy attól ez még egy nagyon is fogyasztható és élvezhető anime. Már-már olyan, mintha egy shoujo köntösbe bújtatott Szentjánosbogarak sírját vagy más történelmi alapú Ghibli filmet néznénk. Bár a hivatalos besorolása szerint 12 éven felülieknek való, akár pár évvel fiatalabb gyerekkel is le lehet ülni elé és megnézni családi moziként. Mivel tudomásom szerint a napló idehaza továbbra sem szerepel a kötelező vagy ajánlott olvasmányok között, mindenképpen tanulságos és látószög szélesítő élmény, a valós történetek, történelmi események iránt érdeklődőeknek pedig kimeríti a "kellemeset a hasznossal" fogalmát, bár a forrásanyaghoz nem teljesen hű, mondhatni annak idealizált formája. Röviden: én jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki elviseli a mai modern animéktől oly eltérő karakterdizájnt, ha meg egyenesen ezt szeretitek, akkor ki ne hagyjátok! XD

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 3


3.

Aqualuna

2016-10-13 20:25:28

Ééés... elkészült. Érdekes egyébként, az írott forma eléggé más hangulatú volt, nagyobb hangsúlyt kaptak benne az egymás közti és a belső konfliktusok.

2.

Aqualuna

2016-09-29 14:47:36

Hamarosan kihozzuk az oldalon magyar felirattal. Csak előtte elolvasom az eredeti naplót. ;) - kacsint

1.

TheNoraNeko

2016-09-28 20:06:18

Hm, érdekesnek tűnik...Felkerült a ( sajnos/szerencsére hosszú) "megnézendő anime" listámra!