Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2542604

Regisztrált felhasználók
száma:
25485

Online látogatók száma:
2

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1670

Utolsó 5 látogatónk:
RossDoon
2021-04-14 22:01:05
littlepetra
2021-04-14 21:17:52
ginax
2021-04-14 20:25:05
Lilian-san
2021-04-14 18:08:08
Minonna
2021-04-14 17:39:28
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2021 AnimeWeb
Anime / Manga ismertetők


#  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 
- A legfrissebb 30 ismertető időrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címekkel ABC sorrendben -
- A teljes lista megjelenítése Alternatív címek nélkül ABC sorrendben -
- Típus szerinti rendezés -

Ismertetők száma: 862 
Szerkesztés alatti ismertetők száma: 22 

Kono Sekai no Katasumi ni (Movie)
In This Corner of the World * A világ innenső végén * * *
この世界の片隅に

Adatok:

Utolsó módosítás időpontja: 2018-04-21 23:06:49
Létrehozás időpontja: 2018-03-17 13:47:50
Eddig megtekintve: 2159 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Típus: Movie
Műfaj: Dráma; Seinen; Történelmi;
Epizódok száma:
1
Japán megjelenés éve: 2016
Alkotó(k): Kouno Fumiyo

Ismertető:

Köszönöm, hogy megtaláltál engem a világnak ezen sarkában.


Bár a hivatalos magyar cím "A világ innenső végén", de valójában a katasumi sarkot, szögletet jelent, és a fenti mondat az anime befejező mondata. A főhősnő, Urano Suzu szájából hangzik el, akit az anime elején kislányként ismerünk meg, a történet legnagyobb részében azonban fiatal felnőttkori életének viszontagságait követhetjük nyomon.

Még soha nem találkoztam A szentjánosbogarak sírjához foghatóan tragikus és szomorú animével... eddig. Pedig mondhatni, a világháborús időszakokról szóló animék (és más filmek is) mindig szomorúak, és tragikusak. Ha elárulom, hogy főhősnőnk szülőhelye Hiroshimában van, akkor úgy nagyjából ki is található, hogy az animében szerepelni fog az 1945-ös atombomba támadás, az érdekes inkább az, hogy egyáltalán nem ez a szál a domináló. Sokkal inkább a háborús időszak mindennapjait mutatja be a mű, és már az első felében megfogalmazódott bennem, hogy ezt és ehhez hasonlóakat kellene levetíteni minden ostoba politikusnak, mielőtt háborús helyzeteket kreálnak. :(((

Urano Suzu egy hétköznapi, bár nem teljesen átlagosnak mondható lány, akinek családja tengeri algák feldolgozásából él: a szülők mellett szigorú bátyja, Yoichi, és "nála szebb" húga, Sumi, akit kicsit közelebbről megismerünk a gyermek Suzu életéből. Suzu egy álmodozó, aki sokszor elbámészkodik és ábrándozás közben megfeledkezik a való világban történő dolgokról. Még egy fontos tulajdonsága, hogy kitalált történeteit rajzokkal illusztrálja, és egyébként is él-hal a rajzolásért, méghozzá nagyon tehetségesen is csinálja.
Amikor 18 éves, megkéri a kezét egy fiú, aki számára szinte teljesen ismeretlen, s hamarosan hozzámegy, és annak családjánál, Kuréban kezd el élni. Ifjú feleségként beilleszkedni egy új családba nem feltétlenül egyszerű, még ha apósa és anyósa kedvesen is fogadják, sógornője annyira nincs elragadtatva tőle. Suzu nagyon igyekszik, és ha lassan is, de úgy néz ki, sikerül összebarátkoznia a helyiekkel, új életével, miközben a mindennapok küzdelmeit vívják: hogy kerüljön elegendő élelem a család asztalára, hogyan maradjanak életben az egyre feszítettebb háborús helyzetben. A bombázások, légiriadók egyre mindennaposabbak, de úgy tűnik, valahol ehhez is "hozzá lehet szokni". Van, aki otthonát, van, aki családtagjait veszíti el, vagy mindezt egyszerre, s eközben az alig felnőtt fiatal lánynak új szerepében is helyt kell állnia. Végig érezzük, hogy le fog csapni a tragédia, de amikor megtörténik, szinte fel sem fogjuk - épp úgy, mint ahogy valószínűleg az ilyesmiket átéltek sem képesek egy ideig felfogni.

Az anime vége bár nem annyira negatív, mint a Hotaru no Hakáé, de valahogy nem is annyira reális. Habár feltehetjük a kérdést: mi irreálisabb egy ilyen esetben, a normális élet, vagy az, ami a háború poklában bizony sokakkal megtörtént?


Kouno Fumiyo a történet alapjául szolgáló mangája 2007. és 2009. között futott, és a Zsűri által Ajánlott Mű címét nyerte el a 2008-as Japan Media Arts fesztiválon, majd 2009-ben Excellence díjat kapott ugyanott. Az anime a 40. Japan Academy Awardon a legjobb animáció díját, a 90. Kinema Junpo (a legrégebbi japán filmmagazin) Legjobb 10 Japán Film díjának első helyét és rendezői díjat, a 71. Mainichi Film Concurs Excellence díját és az Ofuji Nobushiro díjat, az 59. Kék Szalag díjátadón a legjobb rendezés díját, a 3. Nemzetközi Hiroshima Filmfesztiválon a Hiroshima Peace Filmdíjat, a 38. Yokohamai Filmfesztiválon a Legjobb Film díját és a 15. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál különdíját nyerte el. Legalábbis hirtelen ennyit tudtam összeszedni, de elképzelhető, hogy még kimaradt pár díj, nem lennék meglepve. Méltán kapott ennyi elismerést!

A képi világa egészen sajátos, leginkább a Kaguya-himére emlékeztető, de attól kevésbé karikaturikus. A vonalrajz elemei végig nagy hangsúlyt kapnak benne, talán Suzu rajzolási mániája miatt is. Érdekes ellentét feszül az el-elmélázó, kicsit "nem-evilági" fantáziájú, az életben csetlő-botló fiatal lány hétköznapi kalandjainak komikuma, és az egész műben megbújó drámaiság között. nem lehet lazítani, és "élvezni" a hétköznapi éltből vett apróságokat, mert folyton azt várja az ember, hogy mikor történik valami baj. Szinte együtt küszködünk szorgalmasan Suzuval, aki mindent megtesz, hogy túléljenek, de vajon meddig elég ez? A befejezés nem egészen úgy jön el, ahogy várnánk, és azt ne higgyük, hogy elégedettek leszünk vele, de az anime mindenképpen mély és maradandó benyomást fog hagyni abban, aki megnézi. Ahogy a korhatár besorolás is jelzi, nem a legfiatalabbaknak való a mű, kell hozzá bizonyos érettség és türelem is, mert főleg az elején még nagyon ugrálnak a különböző időben történő események.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Eddigi hozzászólások száma: 1


1.

TheNoraNeko

2018-04-23 15:27:37

Az írásod alapján nagyon tetszik!