| A dangók - magyarul talán gombóckáknak nevezhetnénk őket, hisz a mi gombócainkhoz hasonlóan főzést igényelnek - a mochi rokonai, szintén finom, ragacsosságot és rugalmasságot biztosító rizslisztből készülnek. Készülhetnek mochikóból, abból a fajtából, amiből az átlagos mochi, de sokan preferálják - ha hozzájutnak - a shiratamako nevezetű rizsliszt változatot. 
 Hozzávalók 1 személyre:
 
 Ha mochikót használsz -
 
 ⅓ csésze (55 g, 80 ml) mochiko
 2½  evőkanál víz
 ½ evőkanál cukor
 
 Ha shiratamakót használsz (állítólag könnyebb vele dolgozni, és lágyabb tésztát ad) -
 ⅓ csésze (42 g, 80 ml) shiratamako
 3 evőkanál víz
 ½ evőkanál cukor
 
 Elkészítés:
 Öntsd össze a mochikót vagy shiratamakót, a cukrot és 2 ek. vizet egy edényben. Keverd jól össze egy spatulával, majd a kezeiddel alaposan gyúrd össze. Apránként add hozzá a maradék vizet, majd a kész masszából lecsipdesve formálj kb. 2 cm-es kis golyókat. A kezedet kicsit meg is nedvesítheted, ha máshogy nem megy, morzsálódik a tészta. (Akkor jó, ha olyan tapintásra, mint a fülcimpád.)
 
 Nagyjából 16 db golyócska lesz ebből a tésztából. Picit lapítsd el őket és az ujjaddal nyomj egy kis mélyedést a közepükbe. Ez segíteni fog, hogy hamarabb megfőjenek.
 
 Forrásban levő vízben főzd meg a dangókat. Pár perc alatt elkészülnek. Miután feljöttek a víz tetejére, vedd ki és tedd át jeges/hideg vízbe őket, hogy lehűljenek. Készen is vannak!
 
 A Shiratama dango készítése után kb. 30 percig marad lágy és rugalmas. Ha nem használod fel őket azonnal, tartsd benne a hideg vízben és hűtőben tárold. Mivel megkeményednek, tálalás előtt forrásban levő vízben újra kell főznöd egyet rajtuk.
 
 
 Rendszerint hideg édességeket készítenek belőlük. Gyakran tálalják a tetejükön vörösbabpasztával, de gyümölcsökkel, gyümölcszselével (ld. még az Orange Kanten Jelly receptünket), fagylalttal vagy jégkásával, szirupokkal is fogyaszthatóak.
 
 Ha a nyugati konyhában gondolkodunk, akár megkóstolhatjátok lekvárral, pudinggal vagy csokiöntettel is. ;) Írjátok meg, hogy milyennek találtátok, ha kipróbáljátok a receptet!
 
 
 A videó pontosan ennek a receptnek az elkészítését mutatja.
 |