Az amanattou egy tradicionális édesség, amelyet különböző babokból készítenek (lehet használni edamame, adzuki, lima babot, fekete babot etc.), lényegében kandírozott bab. Mondhatni, ez a hagyományos japán cukorka! Tudjuk róla, hogy az Edo periódus Bunkyuu korszakában (1861–1863) egy Hosoda Yasubei nevű wagashi cukrász hozta létre. Az akkoriban gyerekkori beceneve - Eitaro - alatt alapított tokiói cukrászdája mai napig is működik.
Az édességet eredetileg amananattou-nak hívták, neve a második világháború után rövidült le. A névhasonlóság ellenére semmi köze a nattou-hoz, ami erjesztett bab. Érdekesség, hogy Hokkaidóban amanattou-t használnak a sekihan, az ünnepi vörös rizs elkészítéséhez, amelyet tehát ott édesen fogyasztanak, ellentétben Japán többi részével.
Hozzávalók:
- 4 csésze megfőzött bab, ne legyenek túl puhák és legyenek szép egész szemek, rajta a héjukkal
- 3 csésze víz
- 4 csésze cukor
- 1 teáskanál só
- 1 csésze szuperfinomra őrölt cukor
Elkészítés:
Egy nehezebb lábosban melegítsd gyöngyözésig a víz, cukor és só elegyét. Add hozzá a főtt babot és alacsony hőfokon főzd 1,5 órán át. Ezután szűrd le a babot és hempergesd meg a finomcukorban jó vastagon beburkolva. Terítsd el őket lapos serpenyőn, majd sütőben 180 fokon süsd 10-12 percig, félidőben átkeverve őket. Ezután kapcsold le a sütőt, nyisd ki résnyire az ajtaját, és a teljes kihűlésig tartsd benne a babokat. Az elkészült amanattou-t légmentesen zárható dobozban tárolhatod. |