A yakiniku lényegében egy japán stílusú barbecue, vagyis főleg a nyári sütögetések hangulatát idézi. A most következő recept 2 személyre szól.
Hozzávalók:
200g marhaszelet, vékonyra szeletelve, oldalas vagy comb
120g vékonyra szeletelt sütőtök
2 kis kaliforniai paprika
1 cső kukorica, megfőzve és 4 cm-es darabokra vágva
1 hagyma
4 darab Okra vagy spárga
baconszalonna szeletek
A szószhoz:
1 ek. szaké
1 ek. mirin vagy helyettesíthető 1 ek. forró vízzel felhigított 1 ek. mézzel
1½ ek. szójaszósz
ízlés szerint finomra vágott fokhagymagerezdek
Ichimi (vörös chilipor)
Egyéb:
só
citromgerezdek
Elkészítés:
Öntsd egy fazékba össze a szakét és a mirint, majd forrald fel egészen addig, míg az alkohol elpárolog és már nem érzed a szagát. Add hozzá a szójaszószhoz, keverd össze. Add hozzá a finomra vágott fokhagymát és a vörös chiliport, keverd össze.
Tisztítsd meg az okrákat, ami helyett használhatsz spárgát vagy tojásgyümölcsöt, de kaliforniai paprikát is. Tekerd be baconszalonnába az egyes darabokat. Tisztítsd meg a paprikákat, készíts lapos szeleteket. A hagymába fogpiszkálókat tűzve vágd szeletekre, a fapálcikák egyben fogják tartani sütéskor a hagymaszeleteket. Az összes zöldséget (kukorica, sütőrök, paprikaszeletek, hagyma) vond be olívaolajjal.
Kezdheted a sütést: helyezd a grillserpenyőbe a hozzávalókat, süsd meg mindkét oldalukat. Ha elkészültek, a szósszal vagy sóval-citrommal már fogyaszthatók is frissiben! |