A dangók - magyarul talán gombóckáknak nevezhetnénk őket, hisz a mi gombócainkhoz hasonlóan főzést igényelnek - a mochi rokonai, szintén finom, ragacsosságot és rugalmasságot biztosító rizslisztből készülnek. Készülhetnek mochikóból, abból a fajtából, amiből az átlagos mochi, de sokan preferálják - ha hozzájutnak - a shiratamako nevezetű rizsliszt változatot.
Hozzávalók 1 személyre:
Ha mochikót használsz -
⅓ csésze (55 g, 80 ml) mochiko
2½ evőkanál víz
½ evőkanál cukor
Ha shiratamakót használsz (állítólag könnyebb vele dolgozni, és lágyabb tésztát ad) -
⅓ csésze (42 g, 80 ml) shiratamako
3 evőkanál víz
½ evőkanál cukor
Elkészítés:
Öntsd össze a mochikót vagy shiratamakót, a cukrot és 2 ek. vizet egy edényben. Keverd jól össze egy spatulával, majd a kezeiddel alaposan gyúrd össze. Apránként add hozzá a maradék vizet, majd a kész masszából lecsipdesve formálj kb. 2 cm-es kis golyókat. A kezedet kicsit meg is nedvesítheted, ha máshogy nem megy, morzsálódik a tészta. (Akkor jó, ha olyan tapintásra, mint a fülcimpád.)
Nagyjából 16 db golyócska lesz ebből a tésztából. Picit lapítsd el őket és az ujjaddal nyomj egy kis mélyedést a közepükbe. Ez segíteni fog, hogy hamarabb megfőjenek.
Forrásban levő vízben főzd meg a dangókat. Pár perc alatt elkészülnek. Miután feljöttek a víz tetejére, vedd ki és tedd át jeges/hideg vízbe őket, hogy lehűljenek. Készen is vannak!
A Shiratama dango készítése után kb. 30 percig marad lágy és rugalmas. Ha nem használod fel őket azonnal, tartsd benne a hideg vízben és hűtőben tárold. Mivel megkeményednek, tálalás előtt forrásban levő vízben újra kell főznöd egyet rajtuk.
Rendszerint hideg édességeket készítenek belőlük. Gyakran tálalják a tetejükön vörösbabpasztával, de gyümölcsökkel, gyümölcszselével (ld. még az Orange Kanten Jelly receptünket), fagylalttal vagy jégkásával, szirupokkal is fogyaszthatóak.
Ha a nyugati konyhában gondolkodunk, akár megkóstolhatjátok lekvárral, pudinggal vagy csokiöntettel is. ;) Írjátok meg, hogy milyennek találtátok, ha kipróbáljátok a receptet!
A videó pontosan ennek a receptnek az elkészítését mutatja. |