A warabi mochi egy behűtött, a mochihoz hasonlóan rugalmas, zselészerű mochi, amit édes, pirított szójababliszttel (ún. kinako) szórnak be és kuromitsu sziruppal (sötétbarna cukorszirup, szó szerint "fekete méz" a jelentése) csorgatnak meg.
Ha még sosem hallottatok ilyen mochiról, hát nem vagytok vele egyedül. :) Ezt a típust Japánon kívül nem igazán ismerik, amihez hozzájárulhat, hogy az elkészítéséhez szükséges hozzávalók máshol nehezen fellelhetők.
A mochi tipikusan egy ragadós, nyúlós állagú tésztát adó lisztből (ún. mochiko) készül, nem úgy a warabi mochi! A warabi nem más mint a saspáfrányként ismert növény, aminek a rizómájából (gyöktörzséből) nyerik ki a keményítőt, amely a warabi mochi alapját adja. Külön íze nemigen van, csak az édesítéshez használt cukor érezhető, viszont mivel áttetsző zselészerű golyókat/kockákat alkot, a meleg nyárban talán jégkocka képzetét kelti, ezért is kedvelt hűsítő édességként. Néha az igazi mochihoz hasonlóan még töltik is édes vörösbabpasztával.
Mi kell hozzá?
Először is kell a warabi keményítő. Ez sima ázsiai üzletekben nem nagyon beszerezhető, általában kifejezetten japán üzleteket kell keresni. Két fajtája létezik. A Hon Warabiko 100% warabi keményítő, és nagyon, de nagyon drága. A Warabi Mochiko ezzel szemben másfajta keményítőből áll, általában burgonya- vagy tápióka-keményítőből. Nem fogtok meglepődni, de leginkább ezt használják. :D
Hozzávalók:
3/4 csésze (100 g) keményítő
1/3 vagy 1/2 csésze (80-100 g) cukor
1 és 3/4 csésze (4 dl) víz
1/4 csésze kinako, azaz szójababliszt
kuromitsu (barna cukorszirup)
Elkészítése:
Egy közepes lábasban keverd össze jól a vizet, cukrot és a keményítőt. Közepes hőfokon melegítsd, míg forrni nem kezd. Ezután vedd le a hőfokot és egy fa spatulával (vagy fakanállal) kb. 10 percig folyamatosan és erőteljesen kevergesd, mintha égetett tésztát készítenél. Akkor jó, miután áttetszővé változott, amihez kell némi türelem és kitartás.
Ezután vedd le a tűzről és öntsd át egy kinakóval beszórt lemezre/tepsire a masszát. A tetejére is szórj kinakót és 20 percig hagyd hűtőben hűlni. (Más receptek szerint nyugodtan öntheted simán egy tepsire, mert a kinako nélkül sem fog odatapadni. Megint más recept szerint, ne tedd hűtőbe, hanem szaggass a masszából kis darabokat (mintha nokedlit szaggatnál) jeges vízbe.)
Ha kihűlt, vedd ki, és vágd kis kockákra. Tedd tányérra, szórj még hozzá kinakót és kedved szerint csorgass rá cukorszirupot, aztán itadakimasu! Ha cukorszirup nélkül ennéd, keverhetsz akár a kinakóhoz is cukrot, hogy édesebb legyen a "bunda".
Ha nem fogyasztod el mindjárt, szobahőmérsékleten 1-2 napig eláll. Ha a hűtőben tartod, megkeményedik és kifehéredik, csak fogyasztás előtt 20-30 perccel érdemes ezért hűtőbe tenni. Ha véletlenül valódi warabikóból készült mochihoz jutsz, az csupán egy napig tárolható. Online pl. Amazonon kínálnak megvételre "Hon Warabikót", de attól, hogy ez van ráírva, még nem biztos, hogy tényleg nem kevertek bele más keményítőt, szóval a vásárláskor légy körültekintő.
Tipp: ha cukorsziruppal akarod fogyasztani, a mochihoz használt cukor mennyiségét érdemes szűkebbre venni (80 g max), hogy ne legyen túl édes a végén.
Ha még kalandosabb az ízlésed, próbáld ki matchával, azaz zöldtea porral is! Használhatod a "bundázáshoz", vagy hozzáteheted a mochi masszájához is, mint a lenti videóban. Sőt, akár víz helyett is használhatsz előzőleg elkészített zöld teát. ;) |