A mame daifuku a daifukumochi egy fajtája. Ezek töltött mochik, a mame daifuku esetében a töltelék tradicionálisan anko, azaz édes vörösbabpaszta, de a mochi tésztájába is szoktak tenni vörösbabot. A 18. századtól változatlan népszerűségnek örvendenek.
Noha a mochi tésztáját hagyományosan döngöléssel készítik, házi viszonyok között gőzöléssel vagy mikrohullámú sütőben is elkészíthető, mint a lenti videón megnézhető receptben.
Hozzávalók:
- 3/4 csésze (100 g) shiratamako vagy 3/4 csésze (115 g) mochiko (attól függően, melyik mochiliszthez tudsz hozzájutni)
- 3/4 csésze (180 ml) víz
- 1/4 csésze cukor
- 1/2 csésze (100 g) burgonya- vagy kukoricakeményítő
- 1 és 1/2 csésze anko (édes vörösbabpüré - elkészítését ld. az oldalon szereplő receptjében)
Elkészítés:
Keverd össze a mochilisztet a cukorral, majd öntsd hozzá a vizet lassan és közben keverd el jól. Ezután gőzöld 15 percig, félidőben alaposan átkevergetve egy spatulával. (Mikróban való készítést ld. a videóban.)
Ha készen van a tészta, egy sütőpapírra szórj keményítőt, erre borítsd rá a tésztát, erre is szórj keményítőt bőven, majd nyújtsd ki vékonyra. Sütőpapírostul csúsztasd át egy tálcára és tedd hűtőbe 15 percre. Ezután szaggasd ki a tésztát 9 cm átmérőjű kerek tésztakiszúróval (kb. fánkszaggató). Az egyes darabokról söprögesd le konyhai ecsettel a keményítőt, és töltésig folpackkal felváltva egymásra rétegezve tárolhatod őket. A kimaradó tésztát nyújtsd újra, és folytasd a kiszúrást, amíg futja a tésztából.
A kiszúrt kerek lapot vedd kézbe, közepére tégy kb. egy fagylaltoskanálnyi ankót, majd hajtsd össze négy oldalról a sarkokat. Csípd össze őket jól, ezután a többi sarkot is hajtsd fel, és csípd össze alaposan az egészet. A "zárást" mártsd keményítőbe és ezzel a résszel lefelé helyezd a daifukut pl. muffinpapírba. Aztán már csak a fogyasztásuk marad hátra. :) |