A daikon oroshi nem más, mint reszelt daikon retek, amit óriás fehérreteknek, japán reteknek is hívnak - lényegében jégcsapretek. Ennek a reteknek az íze enyhén fűszeres mellett kicsit édeskés is. Gyakran adják kísérőként grillezett halételekhez vagy tempurához, viszont fűszerként és az íz erősítésére más ételekhez is használják. Előszeretettel kombinálják szójaszósszal. Mivel a nyers retek gazdag enzimekben, ezért a zsírosabb ételekkel együtt fogyasztva azok emésztését is segíti.
Ragukban és a mizorének nevezett "hotpot" ételekben is előszeretettel használják. (A hotpot jelentése "forró fazék", kínából származó étkezési szokás, mikor az asztal közepén rotyogó alaplében mindenki maga főzi meg majd szedi ki az ennivalóját.) A daikonnal készült ragut mizore ni, a hotpotot mizore nabe néven emlegetik. Zöldségekhez való dresszinget is készítenek vele, ennek neve mizore ae.
A tésztafélék emésztését is könnyíti, ezért a soba és udon tálak tetejébe gyakran bőséggel halmoznak (oroshi soba ill. oroshi udon). Ha grillezett halhoz adják "fűszerként", egy falat hallal kell enni, mert annak ízével harmonizál. Ha viszont tempurához adták, akkor a kapott szósszal érdemes keverni, mert annak ízét emeli ki. Hasonló módon fűszerezésként adják a japán stílusú hamburgerekbe, sztékekhez és a sashimihoz is.
Nehéz elképzelni, de még mochihoz is eszik, ez az oroshi mochi.
Otthon is nagyon könnyen elkészíthető. Akár sima sajtreszelő is viszi, de aprítógépbe is tehető. A végeredmény íze változni fog aszerint, hogy a retek melyik részét, hogyan reszeled le és mennyi vizet vonsz ki belőle. Akik fűszeresebben, csípősebben szeretnék, azoknak 90 fokban, azaz a reszelőre merőlegesen tartva, erősen kell reszelni - a mondás szerint, "ha dühös vagy a daikon reszelésekor, csípős lesz az oroshi". Akik ellenben enyhébb ízvilágot kedvelnek, azok laposan helyezzék a retket a reszelőre és körkörös mozdulatokkal reszeljék. (Ha kipróbáljátok, reméljük megírjátok, bejött-e a módszer és olyan lett-e, amilyennek ígérték! ;) ) Reszelés után szűrőbe téve kézháttal nyomkodd meg, hogy a felesleges nedvesség kicsorogjon, de ha túl szárazra csinálod, nem lesz finom. Akkor jó, ha az ujjaid közé véve egy csipetnyit, még mindig szivárog belőle pár csepp lé.
Ha finomabb lyukú reszelőt használsz, lágyabb lesz az oroshi íze, ezt ajánlják tamagoyakihoz és somen tésztához. A durvábban reszelt oroshi megőrzi a retek ropogósságát, ezt adják halhoz, vagy akár salátába. Elkészítés után érdemes minél előbb elfogyasztani a daikon oroshit, mert ha áll, veszít ízéből és aromájából.
Az alábbi videón ízelítőt kaphattok a daikon oroshi artból, mert persze ismerve a japánokat, nem mindegy, hogyan van tálalva az étel. Halhoz például jó ötlet cicává formázni az oroshit, ahogy azt itt is láthatjátok. ;) |