A tonjiru vagy más néven butajiru a miso leves disznóhússal és zöldséggel készített, gazdag változata.
Hozzávalók:
- 5 csésze dashi alaplé
- ½ tk. szezámolaj
- ½ negyed kiló, kis darabokra felvágott sertés hasalja
- 1 tk. reszelt gyömbér
- 1 tk. olaj
- 1 vöröshagyma
- kb. 6 cm-es daikon retek darab
- ½ gobo (bojtorjángyökér)
- 2 bébi taro gyökér
- ½ - 1 sárgarépa
- ⅓ hasáb konnyaku (konjak-gél)
- 5 tk miso paszta
- ½ hasáb tofu, kis kockákra vágva
- 1 vékonyra szeletelt zöldhagyma (Újhagyma)
Elkészítés:
Készíts 5 csészényi dashi alaplevet (ld. a dashi alaplé receptnél). Közben minden más hozzávalót vágj apróra.
Egy serpenyőben közepes hőmérsékleten melegítsd fel a szezámolajat, add hozzá a húst és a reszelt gyömbért. Addig süsd, míg szépen megbarnul, majd tedd félre.
Egy nagy lábosban melegítsd fel az olajat (napraforgó- vagy olívaolajat is használhatsz) közepes hőfokon, és pirítsd meg benne a hagymát, míg jól átitatódik olajjal. Add hozzá a felszeletelt gobót, daikont, tarót, répát, majd végül a konnyakut, és keverj mindent jól össze.
Öntsd hozzá a dashi alaplevet. Add hozzá a húst és forrald fel a levest. Közvetlenül mielőtt forrni kezdene, szedd le a zsírt és habot a tetejéről. Főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak (15-20 perc).
Egy szűrőn átpasszírozva add hozzá a misót. Fontos, hogy egyenletesen elkeveredjen. Kóstold meg, mielőtt még több misót adsz hozzá, nehogy túl sós legyen. Végén tedd bele a tofu kockákat, és óvatosan keverd meg.
Ha később fogyasztod, közepes hőmérsékleten újramelegítheted. Soha ne hagyd felforrni, ha benne van a miso, mert veszíteni fog az ízéből. Fogyasztás előtt szórd meg zöldhagymával.
A videón egy kicsit eltérő készítésű, gombát és szakét is tartalmazó, csípős fűszerezésű tonjiru receptet nézhettek meg, mely remekül bemutatja a gyökérzöldségek felszeletelését is. |