Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2794049

Regisztrált felhasználók
száma:
26921

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1687

Utolsó 5 látogatónk:
MrBollokHost
2024-04-24 17:11:45
vakama08
2024-04-23 19:57:23
tamcsi17
2024-04-23 16:37:09
XXSephirothXX
2024-04-21 16:42:10
markoG
2024-04-21 11:41:14
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2024 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Recept - Yakitori



Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-28 18:42:18
Létrehozás időpontja: 2008-12-07 00:00:00
Eddig megtekintve: 6537 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

A yakitori gyakorlatilag csirkenyárs, amelyet alapban csirkehúsdarabokból és póréhagymából készítenek, amelyeket bambusznyársra húznak és sóval/citrommal vagy szójaszószos páccal (ún. tare szósszal) ízesítenek, majd grillen megsütnek. Természetesen számos variációja létezik, a csirkének nem csak húsát, hanem például máját is felhasználhatják, és különböző egyéb dolgokkal pl. más zöldségfélékkel variálhatják meg, valamint a szósznak is különböző változatai léteznek.

Ezt az ételt ugyanúgy készítik bentóban és lehet hozzájutni étteremben, népszerű például amikor a kollégák munka után együtt mennek valahova étkezni - állítólag némi forró szakéval különösen finom! :)

Némi ízelítő aszerint, hogy mi mindenből készíthetik:
- hatsu (ハツ) or kokoro (こころ): csirkeszív
- rebā (レバー): csirkemáj
- sunagimo (砂肝), or zuri (ずり) csirkezúza
- tsukune (つくね): csirke húsgolyók
- (tori)kawa ((とり)かわ): csirkebőr, amit addig grilleznek, míg ropogós nem lesz
- tebasaki (手羽先): csirkeszárny
- bonjiri(ぼんじり): csirke püspökfalat
- shiro (シロ): kis csirkebéldarabok
- ikada (筏) : japán zöldhagyma
- gyutan (牛タン): vékonyra szelt ökör-nyelv
- nankotsu: csirke porcogó

A tare szósz pedig lényegében édesített és sűrített szójaszósz: a szójaszószhoz mirint, szakét, cukrot, olykor mézet vagy juharszirupot adnak. A szószt nem csak a nyársakra kenik és meggrillezik vele, hanem dipként a kész yakitori mellé is adják.

És akkor most következzék két yakitori recept:

1.
Hozzávalók:
- 35 dkg csirkemellfilé,
- 25 dkg csirkemáj,
- 4 db gomba,
- 2 db zöldpaprika,
- 1 db póréhagyma,
- 1 db citrom,
- 1 evőkanál cukor,
- 3 evőkanál mirin,
- 6 evőkanál fehérbor (száraz),
- 6 evőkanál szójaszósz.

A mirint, a fehérbort, a szójaszószt és a cukrot keverd össze. Forrald fel és alacsony hőfokon főzd 15-20 percig, ameddig kb. 2,5 dl-re sűrűsödik.
Előtte/közben vágd falatnyi darabokra a csirkehúst, a májakat 3-4 részre. A gombafejeket szeleteld fel, a paprika húsát vágd kb. a húsfalatok méretére, a pórét 2-3 cm hosszú darabokra.
Tűzd a pálcikákra a húsokat és a zöldségeket váltakozó sorrendben (a pórét keresztben szúrd át).
Kend meg a kész szósszal, majd süsd meg grillen vagy roston, közben kenegetve és forgatva.
Figyelem: Ne süsd túl, mert kiszárad!
Tálald rizzsel, citromszeletekkel.

2.
Hozzávalók:
- kicsontozott és lebőrözött csirkecombok,
- póréhagyma vagy zöldhagyma (újhagyma),
- 4 evőkanál szójaszósz,
- 3 evőkanál cukor,
- mirin vagy szaké,
- méz vagy juharszirup.

Keverd össze a szójaszószt, a cukrot, egy kevés mézet vagy juharszirupot, egy kevés mirint (vagy szakét) és vizet, és forrósítsd addig, amíg homogén nem lesz.
Vágd a csirkecombokat falatnyi darabokra, és rakd bele pácolni egy időre a kész szószba. A hagymát vágd kb. 3 cm-es darabokra.
Húzz fel a nyársra 3-4 húsdarabot hagymával váltakozva, és grillen vagy 200 fokra előmelegített sütőben süsd ki.

Egy tipp, hogy a pálcikák ne égjenek meg: áztasd őket előzőleg fél órára vízbe,
vagy tekerd be a végüket aluminium fóliába.


Eddigi hozzászólások száma: 1


1.

Echan

2008-12-10 08:59:03

Nagyon jól néznek ki. :D - nagy mosoly Nem gondoltam volna hogy ilyen egyszerű. Ki is fogom próbálni. XD - fetrengo nevetés