A yakitori gyakorlatilag csirkenyárs, amelyet alapban csirkehúsdarabokból és póréhagymából készítenek, amelyeket bambusznyársra húznak és sóval/citrommal vagy szójaszószos páccal (ún. tare szósszal) ízesítenek, majd grillen megsütnek. Természetesen számos variációja létezik, a csirkének nem csak húsát, hanem például máját is felhasználhatják, és különböző egyéb dolgokkal pl. más zöldségfélékkel variálhatják meg, valamint a szósznak is különböző változatai léteznek.
Ezt az ételt ugyanúgy készítik bentóban és lehet hozzájutni étteremben, népszerű például amikor a kollégák munka után együtt mennek valahova étkezni - állítólag némi forró szakéval különösen finom! :)
Némi ízelítő aszerint, hogy mi mindenből készíthetik:
- hatsu (ハツ) or kokoro (こころ): csirkeszív
- rebā (レバー): csirkemáj
- sunagimo (砂肝), or zuri (ずり) csirkezúza
- tsukune (つくね): csirke húsgolyók
- (tori)kawa ((とり)かわ): csirkebőr, amit addig grilleznek, míg ropogós nem lesz
- tebasaki (手羽先): csirkeszárny
- bonjiri(ぼんじり): csirke püspökfalat
- shiro (シロ): kis csirkebéldarabok
- ikada (筏) : japán zöldhagyma
- gyutan (牛タン): vékonyra szelt ökör-nyelv
- nankotsu: csirke porcogó
A tare szósz pedig lényegében édesített és sűrített szójaszósz: a szójaszószhoz mirint, szakét, cukrot, olykor mézet vagy juharszirupot adnak. A szószt nem csak a nyársakra kenik és meggrillezik vele, hanem dipként a kész yakitori mellé is adják.
És akkor most következzék két yakitori recept:
1.
Hozzávalók:
- 35 dkg csirkemellfilé,
- 25 dkg csirkemáj,
- 4 db gomba,
- 2 db zöldpaprika,
- 1 db póréhagyma,
- 1 db citrom,
- 1 evőkanál cukor,
- 3 evőkanál mirin,
- 6 evőkanál fehérbor (száraz),
- 6 evőkanál szójaszósz.
A mirint, a fehérbort, a szójaszószt és a cukrot keverd össze. Forrald fel és alacsony hőfokon főzd 15-20 percig, ameddig kb. 2,5 dl-re sűrűsödik.
Előtte/közben vágd falatnyi darabokra a csirkehúst, a májakat 3-4 részre. A gombafejeket szeleteld fel, a paprika húsát vágd kb. a húsfalatok méretére, a pórét 2-3 cm hosszú darabokra.
Tűzd a pálcikákra a húsokat és a zöldségeket váltakozó sorrendben (a pórét keresztben szúrd át).
Kend meg a kész szósszal, majd süsd meg grillen vagy roston, közben kenegetve és forgatva.
Figyelem: Ne süsd túl, mert kiszárad!
Tálald rizzsel, citromszeletekkel.
2.
Hozzávalók:
- kicsontozott és lebőrözött csirkecombok,
- póréhagyma vagy zöldhagyma (újhagyma),
- 4 evőkanál szójaszósz,
- 3 evőkanál cukor,
- mirin vagy szaké,
- méz vagy juharszirup.
Keverd össze a szójaszószt, a cukrot, egy kevés mézet vagy juharszirupot, egy kevés mirint (vagy szakét) és vizet, és forrósítsd addig, amíg homogén nem lesz.
Vágd a csirkecombokat falatnyi darabokra, és rakd bele pácolni egy időre a kész szószba. A hagymát vágd kb. 3 cm-es darabokra.
Húzz fel a nyársra 3-4 húsdarabot hagymával váltakozva, és grillen vagy 200 fokra előmelegített sütőben süsd ki.
Egy tipp, hogy a pálcikák ne égjenek meg: áztasd őket előzőleg fél órára vízbe,
vagy tekerd be a végüket aluminium fóliába. |