Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2654363

Regisztrált felhasználók
száma:
26359

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1682

Utolsó 5 látogatónk:
gaalpeter
2022-05-17 22:40:57
Muaddib6
2022-05-17 14:44:46
Nemtudom01
2022-05-17 08:38:27
Grimlock
2022-05-17 06:31:30
katona
2022-05-16 19:43:23
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2022 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Gasztronómia - ObentouUtolsó módosítás időpontja: 2008-12-11 04:21:57
Létrehozás időpontja: 2008-12-11 00:00:00
Eddig megtekintve: 4197 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Echan

Az obentou (vagy bentou) tulajdonképpen egy előre csomagolt uzsonna egy személyre, de mégis hihetetlenül változatosan. Egy hagyományos bentou alapvetően rizsből, halból vagy húsból áll és köretként párolt zöldségek illetve savanyúságfélék is társulnak hozzá. Az edény maga rendkívül kifinomult és praktikus. Több kis rekeszből áll hogy az ételek ne keveredjenek egymással. Vannak eldobható változatai, de vannak egészen mesterien kialakított és díszített fajták, amik hosszú távú használatra szolgálnak és az áruk is borsosabb. Manapság bentou-t már mindenhol lehet kapni előre elkészítve, de természetesen a házias ízeket nem tudják helyettesíteni, így nem meglepő, hogy még ma is rengeteg időt szánnak a háziasszonyok a bentou elkészítésére. A kinézet mint minden japán ételnél itt is kiemelkedően fontos, hiszen nem csak a testet, de a lelket is táplálni kell. Gyakran tartanak bentou készítő versenyeket is, ahol mind az íz összeállításokat mind pedig az elrendezést díszítést pontozzák. A különféle virág, állat és más formákkal díszített bentoukat hívják kyarabennek.

Történelem:
A bentou eredetét a késői Kamakura korhoz vezetik vissza (1185-1333), amikor kitalálták a főzött, szárított rizst a hoshii-t. A hoshiit lehetett enni önmagában is, vagy forró vízben áztatva és főtt rizsként kis zsákokba csomagolva. Az Azuchi-Momoyama korszakban (1568-1600) fából készült kis dobozokba kezdték az ételeket hordani magukkal az emberek, ami már nagyon hasonlított a mai bentou dobozokra.
Az Edo korszak békés idejében (1603-1867) a bentou kultúra egyre inkább elterjedt és egyre kifinomultabbá vált. Az utazók kis bambuszból készült csomagokat vittek magukkal, amiben különféle onigirik voltak legtöbbször. Ezt hívták akkor még koshibentounak. Ebben a korszakban kezdtek el írni különféle szakács könyveket arról, hogy hogyan lehet elkészíteni a különféle bentoukat különféle alkalmakra.
A Meiji korszakban (1868-1912) jelentek meg a vasútállomások környékén az első ekiben-ek, amik előre elkészített ételcsomagokat árusítottak a fáradt utazóknak. Ugyanakkor az iskolákban is egyre elterjedtebbé vált a bentou, ugyanis az iskola nem gondoskodott a diákok és az alkalmazottak ebédeltetéséről, így azt maguknak kellett megoldani.
A Taishou korszakban (1912-1926) az ipari forradalom vívmányaként került elő az alumínium bentous doboz, amely igen drága volt, így luxusnak számított ám mindenképpen hasznos, hiszen könnyen tisztítható edény volt. Az I. világháború idején a különféle társadalmi rétegek közötti különbségek egyre inkább kirajzolódtak és ez a bentouban is meglátszott. Gyakran került egy diák hátrányos megkülönböztetésben az által, hogy milyen volt a banetouja így szükségszerűvé vált az iskolákban a bentou betiltása. A II. világháború idején már egyre inkább az iskola gondoskodott az étkeztetésről így a bentou kiszorult.
Népszerűségét csak 1980 környékén nyerte vissza, amikor elterjedt a mikrohullámú sütő és a boltokban kapható bentou csomagok felmelegítése egyszerűvé vált. Az drága fából és fémből készült dobozokat felváltotta az olcsó műanyag. Az iskolákban pedig ismét megjelentek a házilag készített bentouk, sőt egyre inkább nőt a népszerűsége, ami a mai napig megmaradt. A bentou dobozt általában becsomagolják egy furoshiki ruhával, amit aztán terítőként lehet használni az étkezés során.

Hogy pontosan mi kerül egy bentouba, az mindig a szakács fantáziáján és ízlésén múlik. Nincs előre maghatározott recept. Ami fontos, hogy az ételféleségek ne keveredjenek egymással és kövessük a mindenből egy picit elvet. Általános irányelvként le lehet írni, hogy tartalmazhat rizst, halat, sülteket, tojás ételeket, sushit, szószos ételeket, gyümölcsféléket, savanyúságokat, de mindenki a saját ízlése szerint, akár a saját hazájának ételeit is beleteheti. Arra azonban vigyázni kell, hogy folyékony ételeket, mint pl. leves, vagy mártogatóst, ne nagyon tegyünk bele, hiszen könnyen kifolyhat, még a legnagyobb elővigyázat ellenére is. Magyarországon bentou dobozt nem egyszerű beszerezni, de egy üres fagyis doboz, vagy ételhordó dobozt is könnyen átalakíthatunk. Elválasztásként lehet használni mignon papírt, túrókrémes poharat, esetleg alufóliából hajtogatott lemezkéket, amit az ételek közé teszünk.


Eddigi hozzászólások száma: 2


2.

TheNoraNeko

2018-04-05 17:42:50

Ez nagyon jó cikk lett! Most olyan éhes lettem. :D - nagy mosoly

1.

Milcsa

2008-12-11 20:58:25

XD - fetrengo nevetés ilyet ell egyszer vinnem a suliba :P - nyelvel ^^ amúgy elehet választani az ételeket salátalevélel is XD - fetrengo nevetés a képen is úgy van ^^