- Listázás időrendben - - Listázás ABC sorrendben -
Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 
Recept - Gyudon
Utolsó módosítás időpontja:
2009-03-23 05:15:27
Létrehozás időpontja:
2009-03-23 00:00:00
Eddig megtekintve:
6818 alkalommal
További találatok
| Az ismertető szerkesztője:
Echan
|
Igen népszerű étel japánban, mivel viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Vannak gyorsétterem láncok, akik erre az ételre szakosodtak A marhahúst lehet helyettesíteni sertéshússal is, ahogyan a japánok is tették a kerge-marha kór idején 2004-ben. Aki a félig nyers tojást nem szereti ki is hagyhatja belőle.
Hozzávalók 2 személyre:
- 20dkg vékony csíkokra vágott marhahús
- 1 kisebb vagy 1/2 nagyobb hagyma
- 1 tk. reszelt gyömbér
- 2 ek. szója szósz
- 1 ek. szaké
- 1 ek. cukor
- 1 ek. mirin
- 1 dl víz
- ½ ek. dashi por (én vegetával helyettesítettem)
- 2 tojás
- Beni shoga (savanyított gyömbér)
- Shichimi (Hét fűszer csili– keleti fűszerkeverék, elhagyható)
- Mogyoróhagyma (snidlinggel helyettesíthető)
- 2 csésze főtt rizs
Elkészítés:
A hozzávalókat előkészítjük. A hagymát felszeleteljük és rétegeire szedjük, a gyömbért lereszeljük, a mogyoróhagymát apróra vágjuk. A két tojást egy edénybe tesszük és forrásban lévő vízzel leforrázzuk úgy hogy ellepje a víz, majd 20 percre lefedve hagyjuk párolódni (nem a tűzhelyen!). Húsz perc után hideg vízzel leöblítjük a tojásokat és feltörve egy tálkába tesszük a félig nyers alkotóelemet. A vékony csíkokra vágott marhahúst forrásban lévő vízbe tesszük, majd ha megfőtt, leszűrjük. Egy serpenyőbe beleöntjük a szakét, a mirint, a szójaszószt és a cukrot, majd az egészet közepes hőfokon felforraljuk. A főtt húst hozzáadjuk a mártáshoz, és összekeverve tovább sütjük. Pár perc után a húst kiszedjük. Egy serpenyőbe 1 deci vizet öntünk, beletesszük a dashi port és a reszelt gyömbért, majd a hagymát. Összekeverjük, és addig pároljuk lefedve, amíg a hagyma megfő. Ha kész a hagyma, belekeverjük a húst, pár percig együtt sütjük. Két tálba rizst szedünk, ráhalmozzuk a hagymás húst, megszórjuk mogyoróhagymával, rácsúsztatunk egy-egy tojást és savanyú gyömbérrel, shichimivel díszítve tálaljuk. |
Videó bemutató:
A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned! Eddigi hozzászólások száma: 2
2.
Echan
|
2009-03-26 09:56:26
Gyakorlatilag lágytojásról van szó, csak nem a héjjából kell kikanalazni.
|
1.
Keiko
|
2009-03-24 17:30:31
Ááá... ennek én is tanultam az elkészítését japánul az egyik leckémben, viszont a tojást akkor is nehéz elképzelni rajta, félig főve... egy próbát azért biztos megér, csak jussak el a főzésig!
|
|
|