A teriyaki egy igen népszerű és változatos ételféleség japánban, ami nem kifejezetten egy ételt jelent, hanem inkább egy elkészítési módot, ami más nemzetek konyháiban is megtalálható így a nyugatiban is. Egyfajta grillezésről van szó, amit szerintem sokan szeretnek. A teriyaki ételek alapvető és elengedhetetlen mozzanata, hogy a hozzávalókat bepácoljuk, méghozzá teriyaki szószban. Ma már nálunk is könnyen beszerezhető a teriyaki szósz nagyobb hipermarketekben, így nem kell az elkészítésével sem bíbelődni, de ezek nagy része nem eredeti japán. Viszont aki akarja, az otthon is elkészítheti, hiszen nem kell hozzá más, csupán, 1/2 csésze mirin, 2 ek. cukor és 1/2 csésze szójaszósz. A teriyaki szósz fényes bevonatot képez majd az ételen amitől a nevét is kapta, ugyanis a teriyaki azt jelenti, fényes grill.
Teriyaki Chicken
Hozzávalók:
45 dkg csirkemell, vagy comb filé
2 ek. saké
4 ek. teriyaki szósz
reszelt gyömbér
rizs
Elkészítés:
A csirkehúst pácoljuk be a saké és a teriyaki szósz keverékébe és tegyük hűtőbe 15 percre. Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben. Ha van a csirkehúson bőr, akkor először azt az oldalát kezdjük el sütni, egészen addig, míg meg nem pirul. Utána megfordítjuk a húst és a tűzhelyet takarékra vesszük. A visszamaradt szószt öntsük rá a húsra és fedjük be az edényt, hogy átfőljön a csirke. vegyük le a fedőt és addig pároljuk tovább, amíg a szósz besűrűsödik, majd kapcsoljuk le a tűzhelyet. Csíkokra szeleteljük, mellé reszelt gyömbért és rizst lehet tálalni.
A videón egy halas teriyaki, és a mellé tálalt savanyított fehérrépa elkészítését láthatjátok. |