A Shogayaki egyszerű, de Japánban igen népszerű étel. Shoga gyömbért jelent, a yaki pedig grillezést/serpenyőben való kisütést. Pork Shogayaki tehát serpenyőben hirtelen kisütött, gyömbéres disznóhús. (A shogayakit még marhahúsból szokták készíteni, de a sertéshúsos változata a népszerűbb.)
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 vékony szelet kicsontozott sertéskaraj
- bors
- liszt
- 1 ek. szójaszósz
- 1 ek. szaké
- 1 ek. mirin
- ½ ek. cukor
- ½ ek. reszelt gyömbér
- ½ ek. zúzott fokhagyma
- 10 dkg kínai kel v. káposzta
- 4 db okra (a videón látható receptben szerepel, nyugodtan elhagyható :))
Elkészítés:
A gyömbérszószhoz keverd össze jól a szójaszószt, szakét, mirint, a cukrot, a fokhagymát és a gyömbért. A karajok széléről vágd le a fehér részt (különben sütéskor összerántja a húst), vagdosd be picit a belső fehér részeket is. (Érdekességként: a videón 5 mm vastagok a hússzeletek, szóval nem árt klopfolni. :)) Szórd be a szeletek egyik oldalát borssal, majd hintsd meg kicsit lisztttel, utóbbit ismételd a szeletek másik oldalán is. Kevés olajon (a videón szezámolajat használnak) serpenyőben süsd ki a szeletek egyik, majd másik oldalát. Mikor már majdnem kész, öntsd rá a gyömbérszószt, és ezzel rottyantsd össze.
Vékonyra szeletelt kellel/káposztával (és ha véletlen sikerült beszerezned, a főtt okrákkal, elkészítését ld. a videón) tálald, köretként rizst lehet hozzá fogyasztani.
Érdekesség:
- Az okra/bámia/gombó magyar neveken „ismert” növény a mályvafélék családjába tartozik. Latin neve Abelmoschus/Hibiscus esculentus. A trópusi, szubtrópusi országokban terjedt el. Indiától Ausztráliáig, a csendes-óceáni szigetvilágban szinte mindenütt megtalálható. Indiában, a Maláj-félszigeten viszonylag nagy területen termesztik, de Amerikában is megtaláljuk. A mérsékelt égövön kísérleteznek a meghonosításával. Magyarországon is megkísérelték már a termesztését. A fiatal termését fogyasztják, de magjából pl. pótkávé is készíthető.
- Ezt a receptet a gyömbérszósz miatt különösen ajánlják meleg napokra. A gyömbérnek ugyanis étvágyserkentő hatása (is) van. :) |