Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2612226

Regisztrált felhasználók
száma:
26053

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1679

Utolsó 5 látogatónk:
Nikokett10
2021-11-28 17:38:34
Grimlock
2021-11-28 12:35:24
danitigi
2021-11-28 12:26:15
Rebce
2021-11-28 02:10:15
Trillian26
2021-11-27 21:31:14
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2021 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

YakuzaUtolsó módosítás időpontja: 2010-12-09 12:22:16
Létrehozás időpontja: 2010-12-09 00:00:00
Eddig megtekintve: 6305 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Milcsa

Megannyi animében hangzik el egy szó: Yakuza (Jakuza). De mégis tudjuk, hogy mit jelent ez a szó? Miért mondják, mi az eredete? Leírásomból ezekre a kérdésekre is választ kaphattok!

Alap ismeretek
A Yakuza egy bűnözői szervezet, amit a világ egyik legrégebbieként tartanak számon. Kialakulása a 17. századra (Edo kor) tehető. Ebben a kezdetleges időszakban a szervezetet nagyrészt roninok (gazdátlanná vált szamurájok), bakutók (szerencsejátékosok) és tekiyák (utcai árusok) alkották, majd később, a 20. század második felétől már az úgynevezett gurentaik (gengszterek) is. Így 3 csoportra oszthatjuk fel a Yakuzát: bakuto, tekiya és gurentai. A három csoport egymástól külön, de mégis együtt működött. Mivel kis területen voltak, így kénytelenek voltak az együttműködésre, de összetűzés a csoportok között nem, vagy csak ritkán akadt, hiszen mindenki a saját körzetében tevékenykedett (pl.: tekiya-piacterek). A Yakuza családdá alakulása csak később indult meg.

Családokról
A Yakuza családjaiban oyabun-kobun (szülő-gyerek, nem feltétlenül vér szerint értendő) kapcsolat áll fent. Több család is van (ezeken belül még klánok is), ezek közül a legnagyobbak a Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-Rengo, Inagawa-kai és a Toua Yuai Jigyo Kumiai. A 2. 3. és a 4. családnak összesen kb. 18400 tagja van. Az első (Yamaguchi-gumi) családról nincs adat, de a Yakuza tagjainak 45%-a ebbe a családba tartozik.

Bekerülés, beavatás, kilépés
A Yakuzába kizárólag csak férfiak kerülhetnek be (még ma is, kivétel az ojabun, más néven ane-san, azaz a vezér felesége), ennek oka valószínűleg az, hogy a nőket Japánban még mindig kicsit alacsonyabb rendűként kezelik, úgy gondolják, hogy egy nő sohasem lesz képes olyan erővel és szenvedéllyel küzdeni, mint egy férfi. A beavatás két nagyobb részből áll: a szaké ivásból, és a felesküdésből. Előbbinél a Yakuza szakés poharakat cserél (oyabun-kobun kapcsolatra utalván), a poharakban lévő szaké menyisége pedig az illető rangjától, státuszától függ (minél több annál nagyobb, magasabb), tulajdonképpen a szaké ivás a vérszerződést jelképezi, csak itt nem vérszerződés van, hanem szaké ivás. A Yakuzából ki is lehet lépni akár az embereknek (bár ez nem tudni milyen következményeket von maga után). A szabályszegéseket az ujjak levágásával büntetik pedig.

Egyéb
A Yakuzát az olasz maffiához lehetetlen hasonlítani. Bár első ránézésre a két szervezet hasonlít egymáshoz, ám valójában a kettő teljesen más. Ugyanis míg az olasz maffia rejtőzködik, a háttérben marad, addig a Yakuza nem, sőt! Tagjai büszkék arra, amit csinálnak, hogy a Yakuzához tartoznak. Ezt a büszkeséget jelzi tulajdonképpen a megkülönböztető jelzésük is, a gyakran egész testüket borító tetoválás. Egységes viseletüknek tekinthető az öltöny-fehér ing-napszemüveg párosítás.

Yakuza ma
A Yakuza mára észrevételeim szerint egyre inkább kezdi elveszíteni elit, és tradicionális szellemét (túl nyilvános működés, egyszerű bejutás). Befolyásosak, és ahol nagy pénz forog, ők ott vannak, befolyásolják a japán politikát, sőt kezük még a tőzsdéhez is elér, hatalmuk ráadásul töretlen is.

Végszó
Japán bármennyire is kedvelt ország, vannak árnyoldalai is, erre is próbáltam rávilágítani ebben a leírásban. Természetesen aki Japánba akar utazni, annak ez ne vegye el a kedvét az utazástól (az országban pl. sok helyen tiltják a tetovált emberek belépését, ezzel is védik az emberek biztonságát).
Aki tetoválást akar magának, az pedig csak olyan dolgot tetováltasson, amelyről tudja, hogy mit jelent, ha nem biztos benne mi az, akkor mutassa meg valamilyen szakértőnek, hiszen az ilyen szalonokban dolgozó emberek csak azt mondják, amit mondtak nekik, hogy mi az, nekik a céljuk az eladás, hogy tetováltass, az ember pedig sohasem tudhatja, hogy nem-e éppen egy Yakuza klán (vagy más szervezet) jelét tetováltatja magára. Későbbi utazásokon pedig ez incidenst is okozhat (pár éve keringett erről egy hír is).
Az interneten fellelhető videók pedig ne tévesszenek meg minket, sok videóban sokszor csak egy békés szervezetnek próbálják feltüntetni őket.

A cikk célja az volt, hogy egy átfogó képet adjak a Yakuzáról. Rengetek mindent kihagytam vele kapcsolatban, de az interneten számos cikk kering még a témáról, amiket el lehet olvasni, nagyon érdekesek.


Eddigi hozzászólások száma: 11
Korábbi hozzászólások:
1. 2. 3.

11.

Dark Arkhon

2018-04-01 14:37:50

Amíg ezt el nem olvastam, a valóságtól elég messzire esett tévképet pátyolgattam a Yakuzáról (bedőltem a gengszter filmeknek XD - fetrengo nevetés ) . Köszönöm Milcsa! : )

10.

Dóri

2011-01-27 14:26:50

Tetszik a leiras. Nagyon jol sikerult, Milcsa.:-))))

9.

Tompi8899

2011-01-14 00:02:42

Szerintem sincs gond azzal ha 1 átdolgozott leírást tesz fel vki .Bár az nem lenne gond ha a forrást megjelölné ez esetben nem vdolhatnák plágiummal a szőröstalpú emberek (nem yashamrura célzok)....

8.

Aqualuna

2010-12-19 22:00:08

yasahmaru: Mivel én vagyok a leírásokért felelős, érdekelne, te hogyan készítesz el egy leírást egy Japánnal kapcsolatos témáról, hogy full eredeti legyen? Mert tegyük fel, nem használsz internetes forrást, de akkor is használsz valamilyen forrást, ugyebár, pl. könyvet. Ha könyvből vett szöveget felhasználsz, az még ráadásul szerzői jogokat is sérthet, de persze ezt is át lehet fogalmazni, satöbbi. Viszont akkor ugyanott tartunk, annyi különbséggel, hogy nem lehet pár billentyű leütésével "rajtakapni". Ezen a témán el lehet vitázgatni, és építeni egymás látókörét, szóval kíváncsian várom, te hogy csinálnál meg egy ilyen leírást. Akár be is mutathatod. Ami a téves információkat illeti, például kedves lenne tőled, ha felvilágosítanál minket, hogy melyek ezek, hogy javítani tudjuk.

7.

Milcsa

2010-12-18 15:55:13

Rajtad kívül 75 ember látta akinek semmi baja sincs, de nem mondok semmit inkább, mindent a vendégért ahogy szokták mondani:
Csinálj nyugodtan egy Yakuza2 leírást. Cím értelemszerűen Yakuza 2 vagy valami hasonló, egy képet tallózz be mert különben nem fogadja el. A leírás helyére írj be valami pl.: készül, vagy hasonlót mert ha nem írsz be semmit akkor sem jó. Utána írd meg valamilyen programban, wordben, vagy olyasmiben amiben van helyesírás ellenőrző is (meg mert ha az oldalon írod és sok idő telik el nem menti). De le van írva a gyikben is mindenféle róla. Ha elkészült törlöm az enyémet (pontosabban töröltetem), így remélem már egy számodra jó leírást olvashatsz majd erről a témáról az oldalon.