Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2674823

Regisztrált felhasználók
száma:
26449

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1683

Utolsó 5 látogatónk:
Bernadett
2022-08-08 01:02:44
Brigico
2022-08-07 19:07:22
danitigi
2022-08-07 17:22:30
Necryn
2022-08-07 15:42:05
Diofac
2022-08-07 14:15:09
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2022 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Light novelUtolsó módosítás időpontja: 2011-06-15 14:34:22
Létrehozás időpontja: 2011-06-15 00:00:00
Eddig megtekintve: 4629 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

Japánul raito noberu (ライトノベル) vagy rövidítve ranobe. Egy manapság népszerű prózai műfajról van szó, melyek közül több szolgált már animék és mangák alapjául a közelmúltban. Persze a fordítottja is előfordul, hogy animéből vagy mangából lesz light novel. Magyar megfelelője nincs ennek a műfajnak, a legtöbb hasonlóság a fantasy és sci-fi regényekkel figyelhető meg, ezek azonban terjedelmesebbek. A light novel jellemzően rövid, tömör műfaj, sok párbeszéddel, egyszerű történetvezetéssel, és időnként illusztrációkkal, de azért még nem mangák. A célcsoportja a műfajnak a fiatal, 14-18 éves iskolás korosztály, akik mangák helyett, vagy azok mellett szoktak olvasni ligh novelt. Emiatt az ilyen „könnyű regények” nyelvezete is jelentősen egyszerűsödött, például a kanjik helyett inkább az egyszerűbb furiganákat használják az írók. Emellett jellemző még a szóalkotás is, a szerzők új szavakat alkotnak, vagy már létező szavaknak adnak új jelentéseket. Ez valamelyest összetettebbé teszi a művet az egyszerű stílus dacára. Természetesen ezek a nyelvi bravúrok többnyire elvesznek a fordítás során, ami azért fontos, mert sok light novelt Amerikában is kiadnak angol nyelven.

Az ilyen művekre egyfajta irodalmi minimalizmus érvényes, ami nem csak a behatárolt terjedelmet takarja. Sokkal inkább a fogyasztásra termelés az, ami meghatározza ezeknek a könyveknek a stílusát, emiatt hatásvadásznak tűnhetnek. Engem leginkább a tárcákra, karcolatokra és a régebbi novellákra emlékeztet ez a műfaj a 19-20. századi Magyarország idejéből. Akkor még meg lehetett élni abból, ha valaki író volt, csak kellett találni egy újságot, ahol rövidebb elbeszéléseket lehetett publikálni, vagy valami hosszabb művet részletekben, és tulajdonképpen mennyiségre fizették az írókat, akik minden héten írtak, akár több újságba is. Móricz Zsigmond, Mikszáth Kálmán, és Krúdy Gyula is rengeteg ilyen rövidebb elbeszélést írt, amelyek közül a legtöbb ismeretlen a nagyközönség számára, és nem is véletlenül, lényegében azért, mert gyengére sikeredtek. A nagy számok törvénye alapján azért néhány jobban sikerült, és ezek fennmaradtak, tanítják is őket a kisiskolásoknak. Persze nagy írókról van szó, de ők se fordítottak nagy energiát mindenre amit csináltak, és valószínűleg nem minden írásukhoz úgy kezdtek neki, hogy ez lesz életük mesterműve. A light novel műfajával én kb. ugyanezt látom, egyszerű, könnyen írható és olvasható művek, amiket lehet tömegesen gyártani, és olvasni is, és emellett könnyen feldolgozhatóak anime vagy manga formában is. Néhány pedig különösen jól sikerül. Ha hiszünk az intézményességben, akkor az évente kiosztott Dengeki Novel Prize díj kitüntetettjei a jobban sikerült művek közé tartoznak, ezen kívül persze nézhetjük azt is, melyikből készül sikeresebb anime, vagy melyik van előrébb az eladási listákon, ezeken túl viszont mindenki maga döntheti el, szerinte melyik light novel fog még 50-100 év múlva is népszerű lenni.

Megjelenésükben 10,5 x 15 cm méretűek ezek a könyvek, puha borítással, a borítón illusztrációval. Nem túl vastagok, átlagosan 40000-50000 szavasak, ami wordben 20-30 oldalnak felel meg, de persze mivel a könyv kisebb méretű, ezért több oldalas lesz. Ezentúl még előfordul, hogy több light novelt vagy egy sorozat több részét adják ki egy kiadásban, ilyenkor nagyobb könyvméretet választanak. Árukban is elég gazdaságosak ezek a művek, pl a Suzumiya Haruhi no Yuutsu 2007-ben 514 yenbe került (+ 5% Áfa), ami mai árfolyamon 1168 forintnak felel meg.

Végül a teljesség igénye nélkül felsorolnék pár light novelt, melyekből később anime is készült, csak hogy egyértelműbb legyen, milyen népszerű a műfaj.


Kino no Tabi
Suzumiya Haruhi no Yuutsu
Shakugan no Shana
.hack sorozat
Asura Cryin'
Baka to Test to Shoukanjuu
Chrome Shelled Regios
Baccano
Kara no Kyoukai
Scrapped Princess
To Aru Majutsu no Index
Zero no Tsukaima
Infinite Stratos
Denpa Onna to Seishun Otoko
Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora


Eddigi hozzászólások száma: 1


1.

Aqualuna

2011-06-15 14:36:20

Gondolom, mint ahogy vannak populáris mangakák, úgy vannak népszerű light novel írók is. Engem ez is érdekelne egy felsorolás erejéig, ha van ilyen adatod. Egyébként ha jól tudom, a Saiunkoku Monogatari is light novel alapokon kezdődött.