Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2676539

Regisztrált felhasználók
száma:
26455

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1683

Utolsó 5 látogatónk:
Floraaa
2022-08-13 20:29:44
danitigi
2022-08-13 14:30:36
Grimlock
2022-08-13 09:09:30
vajonki
2022-08-12 10:54:35
Brigico
2022-08-11 21:23:08
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2022 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Japán Valentin-nap és Fehér NapUtolsó módosítás időpontja: 2011-02-09 19:53:44
Létrehozás időpontja: 2011-02-09 00:00:00
Eddig megtekintve: 5368 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Ki ne tudná, hogy Japánban Valentin-napkor a lányok csokoládét (vagy pl. csokis sütit) adnak a fiúknak? Animékben gyakran felbukkan a Valentin-nap, és aki látott már pár ilyet, az azt is tudhatja, hogy egy hónappal később, azaz március 14-én a fiúk ajándékozzák meg a lányokat. Utóbbit White Day-nek, azaz Fehér Napnak hívják.

De hogyan is kezdődött ez a Valentinnel kapcsolatos tradíció? Nos, illúzióromboló vagy sem, a helyzet az, hogy ez a szokás marketing eszközként indult a japán csokoládégyártó társaságok részéről. 1958-ban importálták a Valentin-nap koncepcióját a nyugatról, és arra buzdították a japán hölgyeket, akik általában szégyenlősek illetve nagyon illedelmesek voltak, hogy érzelmeiket csokoládé ajándékozásával fejezzék ki február 14-én.

A csokoládét meg lehet venni vagy házilag is el lehet készíteni. A japán lányok/hölgyek csokoládét adnak kollégáiknak, főnöküknek, hímnemű barátaiknak, fivéreiknek, apjuknak, férjüknek, kedvesüknek és így tovább. Az egy évben eladott csokoládémennyiségnek Japánban több mint a felét (!) Valentin-nap környékén értékesítik.

Azt a csokoládét, amelyet olyanoknak adnak, akik iránt nem éreznek romantikus érzelmeket, giri-choco néven emlegetik. Angolra ez obligation chocolate-nak, azaz „kötelességszerű” csokinak fordítható. (Aki látta pl. a Lovely Complex animét, az jól ismerheti a különbséget. :)) A „giri” szó körülbelül morális kötelességet jelent, ami a japán kölcsönös udvariasság része. Ha valaki tesz valamit érted, kötelességednek kell érezned azt viszonozni valamilyen formában. Ez a koncepció még a japán feudális időkben alakult ki. Giri-choco például a főnöknek és kollégáknak adott csokoládé. Sok japán férfi ugyanis szégyenli, ha nem kap Valentinkor csokoládét, ezért a nőknek biztosítaniuk kell, hogy a körülöttük lévő, életükben bármilyen szerepet játszó férfiak egyike se érezze „kihagyva” magát. Ezt érik el a giri-chocoval, amit így akár udvariasságból adott csokoládénak is lehetne nevezni. Barátságból, hálából is giri-chocot adnak.

Azt a csokit, amit igazán szívből, őszinte érzelemből adnak, egy számukra speciális illetőnek, honmei-choconak nevezik. Ezzel gyakran más ajándékot is adnak (pl. nyakkendőt, vagy egyéb ruhadarabot,). A honmei-choco drágább, mint a giri-choco, és gyakrabban házilag készített. Az az igazán szerencsés férfi, aki honmei-chocot kap Valentinkor.

Az iskolás lányok és fiúk esetében még különlegesebb ez a nap, minthogy a lányoknak tradicionálisan ez az alkalma arra, hogy tudomására hozzák érzéseiket annak a személynek, aki tetszik nekik vagy akibe szerelmesek. A fiúk pedig ezen a napon megtudhatják, milyen népszerűek az iskolában a lányok között, úgyhogy ez a nap pokol vagy mennyország is lehet a számukra.

Érdekességek:
• Újabban kialakult egy olyan szokás is a fiatal japán nők/lányok között, hogy barátnőikkel kölcsönösen csokit adnak egymásnak. Ezt tomo choconak, azaz barátság-csokinak hívják.
• A Nyugattal ellentétben, a japánok nem kívánnak „Boldog Valentin-napot!” és nem küldenek Valentinkor üdvözlő kártyát.


Különleges japán szokás a március 14-én lévő Fehér Nap. Egy hónappal Valentin-nap után, ezen a napon azok a fiúk/férfiak, akik Valentinkor csokoládét (vagy egyéb ajándékot) kaptak egy lánytól/nőtől, megajándékozzák az illetőt viszonzásul. Ennek a napnak a létrejötte tipikusan japán ötlet, a giri koncepcióból származik, és persze a japán kereskedelem is pártolta :). Állítólag az ötlet a mályvacukor-gyártóktól származik az 1977-ben ezen a napon elsőként megtartott Mályvacukor Nap révén, és minthogy a mályvacukor fehér, innen jött az ezt követő Fehér Nap elnevezés. A Fehér Nap 1978-tól létezik, hogy segítsen levezekelni a „bűntudatos” érzéseit azoknak a szegény, kötelességtudó japán hímneműeknek, akik Valentinkor csokit kaptak. :) És hogy mi igazán jó ajándék egy japán lánynak/nőnek? A legnépszerűbb ajándék, amit Fehér Napon lehet adni, egy nyaklánc, ami mellett a gyűrű, a zsebkendő, egy csokor virág és egy plüssfigura alkotja a Top 5-öt. (A zsebkendő azért népszerű, mert Japánban rengeteg szép zsebkendőt árulnak, és a japán hölgyek szeretik gyűjteni őket. :)) Természetesen a fiúk/férfiak is gyakran adnak csokoládét vagy más édességet, ezek a Fehér Nap miatt fehér dobozban vannak. Érdekes módon ezek a viszontajándékok rendszerint egy picivel mindig drágábbak, mint amit a nők Valentinkor adtak. :) A boltok pedig ismét jó alaposan felhívják a figyelmet a Fehér Nap közeledtére, hogy még a legfeledékenyebb férfiember se mulassza el. :)
Az is érdekes, hogy ezen a napon akár fehérneműt is lehet ajándékozni a hölgyeknek, méghozzá minden személyeskedés nélkül. Például egy nő kaphat ilyen ajándékot főnökétől vagy férfi kollégájától, és ez nem jelent semmi komolyat. (Más kérdés, hogy mit szól ehhez az a bizonyos honmei-személy az életében, de erről nem találtam adalékokat. :))

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!

Eddigi hozzászólások száma: 5


5.

Aqualuna

2015-12-13 22:59:27

Köszi szépen.

4.

Akashi

2015-12-12 21:12:46

Nagyon jó kis leírás

3.

rencsicsi

2012-03-16 16:25:53

Nagyon jó volt

2.

Aqualuna

2011-03-04 20:25:31

Szívesen.

1.

Usako

2011-03-03 13:04:44

Nekem nagyon érdekes volt elolvasni ezt a leírást... és nagyon tetszett... hálás vagyok érte... szeretek ilyesmikről olvasgatni... köszönöm.