A recept 12 csokigolyóhoz elég, de akár meg is duplázhatod a mennyiségeket.
Hozzávalók:
• kb. 25 dkg fehér csokoládé, apróra darabolva
• 2 teáskanál Matcha, azaz zöldteapor
• 1 evőkanál tej
• kb. ¼ csészényi heavy cream (36-40 % tejzsír tartalmú tejszín)
• további zöldteapor a dekorációhoz
Elkészítés:
Egy kis edénybe tett bele a zöldteaport, öntsd hozzá a meleg tejet, keverd jól össze, majd hagyd állni kicsit. A tejszínt tedd egy kis serpenyőbe (érdemes előbb kevesebbet használni, nem az egész mennyiséget, és később kipótolni, ha kell), és közepes hőfokon melegítsd fel, de nem szabad forrnia! Mielőtt forrásnak indul hagyd abba a melegítést, majd öntsd a tejszínhez a tejes zöldtea keveréket. Keverd össze, majd öntsd a fehér csokihoz (lehet másik edényben, de a serpenyőben is, ha a csoki belefér). Jól megkevergetve olvaszd fel a csokit benne. Ha egyenletesen sima, akkor beleöntheted abba az edénybe, amiben meg akarod dermeszteni. Az edényt ki kell vajazni, vagy kibélelni pl. fóliával. (Ha nem golyókat akarsz készíteni, akár kis konyhai süteményformák belsejébe is öntheted a csokit dermedni, pl. szív alakú formákba.)
Tedd a csokit a hűtőbe, vagy hagyd szobahőmérsékleten legalább 1 óráig hűlni, ha golyókat akarsz csinálni belőle. Utóbbi esetben ennyi idő után már földarabolhatod 12 golyónyi részre, amiket alufóliára helyezve egyesével, a hűtőben szilárdulásig hagyj. Ezután kezeddel (de vigyázz, könnyen olvad) gyorsan szép golyókká kerekítheted őket, majd szórd meg még némi zöldteaporral díszítésként. Végül ismét hűtsd le, hogy jól megszilárduljanak.
A recept nem csak fehércsokival készíthető, amit a most következő videó is szemléltet. |