Ezt az ételt olyanok készítsék el, akik nem idegenkednek a kicsit zsírosabb húsoktól, és a hosszú főzési időtől. A recept nem bonyolult, de időigényes, mivel annál finomabb, minél többet fő.
Hozzávalók (3-4 személyre):
• 0,5 kg sertés hasalja (bőrös császárhús jellegű húsról van szó, nem a dagadóról)
• 3 dkg (kb. ujjnyi darab) friss gyömbér
• 1 zöldhagyma (naganegi) zöld része
• 100-150 ml szaké
• 450 ml langyos víz
• egy kb. 5x5 centiméteres Kombu alga darab
• 2 ek. barna cukor
• 2,5 ek. szójaszósz
• 1 ek. mirin
• 2 főtt tojás
• párolt zöldbab
• Karashi (japán mustár)
Elkészítés:
A sertéshúst vágd nagyobb kockákra, majd egy mélyebb tapadásmentes bevonatú serpenyőben vagy lábosban pirítsd aranybarnára a kockák minden oldalát. Nem kell alá zsiradékot adni, a húsból magából fog kisülni ilyen módon a felesleges zsiradék. A gyömbérdarabot vágd félbe, kicsit törd meg vagy vagdosd be a darabokat. Ezután helyezd a húskockákat egy másik mélyebb fazékba, tedd rá az egyik fél gyömbért és a hagyma zöldjét, öntsd fel jól vízzel, majd közepes hőfokon forrald fel, a képződő habot szedd le róla. Ezután állítsd alacsonyra a hőfokot és 2-3 óráig főzd a hozzávalókat, az elfőtt vizet pótolva, hogy a húst mindig ellepje.
Amikor a hús közepe már puha (fapálcikával ellenőrizheted) szedd ki és itasd le róla a felesleges nedvességet és zsiradékot, majd helyezd a húsdarabokat vissza egy kisebb fazék aljába, öntsd hozzá a szakét, tedd rá a másik gyömbérfelet és a kombu darabot, és öntsd rá a langyos vizet. Közepes hőfokon forrásig főzd, majd alacsonyra véve a hőfokot fedő alatt még 20 percig főzd. Ezután add hozzá a cukor és a szójaszósz kb.1/3-át. Ezeket azért nem jó, ha egyszerre adod hozzá az összeset, mert akkor a hús megkeményedhet. Amikor a lé már eléggé lefőtt, tedd hozzá a maradék cukrot és szójaszószt, és főzd tovább, a lével öntözgetve a húst. Vigyázz a hús forgatásával, mert itt már nagyon törékeny és könnyen szétesik.
Végül add hozzá a mirint, és főzd még egy kicsit, öntözgetve a húst. Kapcsold ki a melegítést, és tedd bele a kemény tojásokat a lébe, majd hagyd, hogy a hússal együtt beszívja a levet, míg lehűl. Tálalás előtt közvetlenül melegítsd föl újra, a húst a félbevágott tojásokkal és a zöldbabbal szervírozd, leöntve némi forró szafttal, és ízlés szerint mustárt (karashit) is adhatsz hozzá. |