Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2794152

Regisztrált felhasználók
száma:
26923

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1687

Utolsó 5 látogatónk:
Faevalentine
2024-04-26 13:27:31
MrBollokHost
2024-04-24 17:11:45
vakama08
2024-04-23 19:57:23
tamcsi17
2024-04-23 16:37:09
XXSephirothXX
2024-04-21 16:42:10
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2024 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Recept - Dashi alaplé



Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-28 18:41:19
Létrehozás időpontja: 2011-03-22 00:00:00
Eddig megtekintve: 6448 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

A Dashi alaplé számos japán étel – levesek, mártogatni való szószok és hosszú főzéssel készült ételek (nimono) – alapjául szolgál, gyakran használt alapanyag a japán konyhában. Különböző fajtái vannak aszerint, hogy miből készül:
• kombu (szárított alga),
• katsuo-bushi (szárított bonito szirmok)
• niboshi (apró szárított szardínia)
• hoshi-shiitake (szárított shiitake gomba)

A dashit legjobb még a készítése napján elhasználni, de lefedve a hűtőszekrényben eláll pár napig. Instant dashi por is kapható, amiből általában 1 evőkanálnyi kell 2,5-3 csésze vízhez, de dashit házilag is könnyen lehet készíteni a hozzávalókból.

Kombu dashi:
4 csésze hideg vízben áztass fél óráig 8, kb. 3 cm-es kombu darabot (félbe vágva), majd alacsony hőfokon melegítsd fel. Forrás előtt távolítsd el a kombut, amit más ételekhez még felhasználhatsz.

Katsuo dashi:
3 és ¼ csészényi vizet melegíts fel mélyebbedényben. Forrás előtt adj hozzá kb. 5,5 dkg szárított bonitót. Forrás közben habozd le, majd zárd el a melegítést. Hagyd állni, míg a bonitó lesüllyed az aljára. Szűrd át.

Niboshi dashi:
4 és ¼ csésze vízben fél-egy óráig áztasd a fejétől megtisztított, kibelezett, félbe tört kb. 5,5 dkg-nyi szárított szardíniákat. Közepes hőfokon melegítsd a levet forrásig, majd alacsony fokozaton 5 percig főzd. Közben habozd le. Vedd le a melegről és szűrd át.

Shiitake dashi:
4 csésze vízben kb. 11,5 dkg shiitake gombát áztass fél óráig. Forrald fel, majd hagyd állni újabb fél órát. Ezután eltávolíthatod a gombát, amit még felhasználhatsz más ételhez.

Ezek voltak az alap dashik, amiket kombinálni is lehet, vagy más hozzávalókkal megbolondítani, mint a következő vegetáriánus dashi receptben: 4 dl vízbe dobj egy kb. 5x5 cm-es darab kombut. Kezdd el melegíteni. Amikor buborékok jelennek meg a kombu felszínén, adj hozzá 1 ek szakét, 2 ek mirint és 2,5 ek szójaszószt. Ezután vedd le a melegről, vedd ki a kombut, és hagyd kihűlni.

A megadott mennyiségek természetesen többszörözhetők attól függően, mennyi dashi alaplére van szükség.


Eddigi hozzászólások száma: 4


4.

morwen

2011-04-07 20:50:00

hoppá ez a komment rossz helyre ment

3.

morwen

2011-04-07 20:48:39

Nem haragszom Én is kerestem videót, de csak rövidebb amatőr felvételeket találtam. Szóval kösz a kiegészítést.

2.

Aqualuna

2011-03-23 15:42:47

Utóbbit ki is próbálhatod, a következő recepthez, a Natto-jiruhoz pont az kell.

1.

Usako

2011-03-22 20:38:14

Nagyon jó leírás... de éhes vagyok... egyébként én a Shiitake Dashi-t próbálnám ki... vagy pedig a Niboshi Dashi-t... ízlésem szerint.