Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2740385

Regisztrált felhasználók
száma:
26736

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1686

Utolsó 5 látogatónk:
Grimlock
2023-06-08 06:10:36
JhonDoe
2023-06-07 20:25:45
micu
2023-06-06 21:52:11
kcsilla
2023-06-06 21:03:11
Csixie
2023-06-06 18:03:16
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2023 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

VocaloidUtolsó módosítás időpontja: 2011-05-06 20:55:08
Létrehozás időpontja: 2011-05-06 00:00:00
Eddig megtekintve: 7204 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

A Vocaloid kifejezéssel legtöbben talán a Youtube-on találkozhattatok a videók címében, esetleg animékben vagy fórumokra feltett rajzokon láthattatok Vocaloidokat. Ez egy énekhangot szintetizáló program neve, amivel az emberi énekhez hasonló hangokat lehet előállítani. Ezért elsősorban az ezzel készült zenékkel találkozhattok a neten, de Vocaloidnak hívják azokat a manga stílusban megrajzolt alakokat, akikkel kezdetben reklámozták a programot, később pedig mangák, animék és játékok szereplői is lettek. Emiatt a témakör egészen nagy, nem csak a zenére terjed ki, de ebben a leírásban próbálok tömör lenni, és csak az alapvető tudnivalókat és néhány érdekességet megemlíteni. Akit jobban érdekel a téma, annak kiindulópontnak az angol Wikipédia Vocaloid szócikkét ajánlom, mely folyamatosan frissül, és eléggé alapos (241 hivatkozást tartalmaz).


A programról

Röviden a program működéséről annyit kell tudni, hogy teljesen olyan, mint egy egyszerűbb szintetizátor program, csak nem hangszerek hangjaival dolgozik, hanem emberi hanggal. A program motorját a Yamaha fejlesztette ki azzal a céllal, hogy amatőr zenészek számára nyújtsanak egy alternatív lehetőséget a dalaik vokál részének komponálásakor. Hivatásos énekest találni és együttműködni velük nem mindig könnyű, ezért a főleg elektronikus zenével foglalkozó, alapvetően számítógépen dolgozó amatőr zenészeknek könnyebbséget jelenthet, ha a dalaikhoz az éneket is egy programmal előállíthatják. Ehhez semmilyen előképzettség nem szükséges, a kezelőfelület egyszerű, csak be kell gépelnünk a dalszöveget hangonként és beállítani a hang magasságát, hosszúságát és ha akarjuk, a különböző jellemzőit, mint a vibrációt, hangsúlyt és hasonlókat. A Yamaha által kifejlesztett program csak a szintetizáló motor, ehhez még szükség van úgynevezett hangkönyvtárakra, melyek speciális felvételek egy ember hangjáról. A hangkönyvtárakat nem a Yamaha készíti, hanem más vállalatok, akik aztán ezzel együtt adják ki programot. A hangkönyvtárak lényegében egy adott nyelv hangzókészletét tartalmazzák, olyanok, mint egy ABC. Így hangonként kell a felhasználónak összeraknia egy dalt.

Jelenleg a Vocaloid 2 a legújabb verziója a programnak, de már készül a harmadik rész. Az első és második verzió között nem sok különbség van, inkább csak finomítottak a technikai részeken és a kezelőfelület lett egyszerűbb. A program megjelenéséről nem szeretnék sokat írni, mert elég száraz téma. Mint mondtam a hangkönyvtárakat nem a Yamaha készíti, így a boltba kerülő végterméket se ők forgalmazzák, csak a technikai fejlesztésért felelősek. Nagy-Britanniában és Japánban jelent meg először a Vocaloid program 2004-ben, marketingjükhöz hozzátartozott, hogy reklámozták őket, mint virtuális énekeseket. A brit Vocaloidok hangjai hivatásos énekesektől származnak, a japánok szinkronszínészek hangját is felhasználják. A Vocaloid első szériájában megjelent angol Vocaloidok Leon, Lola és Miriam, utóbbit az ismert angol zeneszerző, Michael Oldfield is felhasználta egy-egy számában. Az első japán Vocaloidok Meiko és Kaito.

A Vocaloid 2 2007-ben jelent meg, és a rajongók innen szokták számítani a „Vocaloid őrület” kezdetét, pontosabban 2007. augusztus 31-től, amikor megjelent Japánban Hatsune Miku, a Vocaloid 2 első virtuális énekese. Általában az ő nevét és képét szokták összefüggésbe hozni a Vocaloid programmal, ő tette ismertté és szélesebb körben népszerűvé az eredetileg csak zenészeknek szánt programot, és a későbbiekben főleg róla fog szólni a leírásom.

Azért még meg kell említenünk a többi japán Vocaloidot, akik szintén ismertebbek lettek. 2008 júliusában jelent meg Kagamine Rin és Len, akik egy ikerpár, de valójában egy embertől származik a hangjuk. Ugyanebben a hónapban, a nemzetközileg is népszerű japán énekes Gackt hangjával megjelent a Kamui Gakupo névre keresztelt Vocaloid is. Majd 2009 januárjában megjelent Megurine Luka, akit elvileg arra terveztek, hogy angolul is tudjon énekelni. Ezek után még több Vocaloid is megjelent, nem csak Japánban, de ők kevésbé ismertek. Ezen kívül Vocaloid utánzatok is vannak, akiket Utauloidoknak hívnak, mivel az Utau nevű programhoz készültek, ami a Vocaloid szabad fejlesztésű utánzata. Több szabad fejlesztésű programot is alkottak a Vocaloidokhoz, a legismertebb talán a Miku Miku Dance (MMD), amellyel tánckoreográfiákat készíthetünk kedvenc Vocaloidunkkal. Hivatalos programok is készültek, péládul az Append kiegészítések, melyek új hangszíneket tartalmaznak egy adott Vocaloid hangjához. Ezeken kívül még fontos megemlíteni a Sega által kiadott Vocaloid témájú játékot, a Projekt Divát, ami psp-re készült, és már a második résznél tart.


Hatsune Miku

A Vocaloid annak ellenére, hogy egy egyszerű zenei program, hatalmas népszerűségre tett szert, főleg Japánban és Amerikában, ez a hírnév nagyrészt Hatsune Mikunak köszönhető. A Crypton Future Media találta ki Hatsune Mikut, ők készítették a hangkönyvtárat, ők reklámozták és jelentették meg a boltokban. A hangja Fujita Sakitól származik, aki egy kevésbé ismert szinkronszínész, olyan animékben adta többnyire mellékszereplők hangját, mint a Speed Grapher, a Shuffle, a Bleach, a Yozakura Quartet, a Working!! vagy a Densetsu no Yuusha no Densetsu. Ez alapján nyilvánvaló, hogy Miku célközönsége a hangja alapján az anime rajongók voltak, a hangszínét is ehhez igazították. Erre még rásegítettek azzal, hogy olyan információkat szivárogtattak ki, hogy Miku 16 éves, 158 centi magas és 42 kg. Érezhető a törekvés, hogy a termék köré személyiséget építsenek, mi több egy fiktív popsztárt állítsanak elő. Persze a marketing ehhez nem elég, a legtöbb munkát a rajongók végezték el.

Miku olyan sztár, aki az interneten vált népszerűvé. A japán Nico Nico Douga videómegosztó oldalon gombamód elszaporodtak a rajongók és amatőr zenészek által készült videóklipek. A program egyszerű kezelhetősége miatt sokan nekiláttak kísérletezni vele, anime rajongók és hivatásos zenészek is a szabad idejükben. Akik pedig értenek a számítógépes grafikához azok rövid animációkat készítenek a zenéhez, és máris kész a videóklip. Tehát egy kollektív alkotási folyamat lévén születik meg az, amivel a videómegosztó oldalakon találkozunk. A videóklipek minősége erősen változó, és a jobb minőségű alkotások is sokszínűek. Van aki arra koncentrál, hogy a Vocaloidokkal minél emberibb hangzást érjen el, más ellenben kihasználja, hogy egy program többre képes mint egy ember, és alig hallható hangtartományokban írja dalait, illetve olyan sebességre gyorsítva, ami már a megértést is nehezíti. Sokan létező számokat énekeltetnek el egy Vocaloiddal, különösen népszerűek az animékből vett zenék, de az Ave Mariától a Rammstein számokig bármivel találkozhatunk.

Az interneten megjelent videóklipek népszerűsége (a jobb videók több millió megtekintést kaptak) feltűnt a lemezkiadó cégeknek is, akik szerződéseket ajánlottak az egyes alkotó csoportoknak, így létrejöttek olyan együttesek, amelyekben az énekes szerepét Vocaloidok töltik be. A kiadott lemezeken is a Vocaloid neve és képe szerepel, ahogy azt a popsztárok lemezeinél megszoktuk. A jelenség azonban nem állt itt meg, zenei téren, hanem kiterjedt a médiára és a szórakoztatóipar más ágaira is. Érdekességként sorolok fel csak pár dolgot.

Először is doujinshi mangák (rajongók által készített) jelentek meg Vocaloidokkal, 2010 szeptemberétől a Weekly Young Jump magazinban találkozhatunk Hatsune Mikuval egy 4 kockás (yonkoma) képregénysorozatban.

2010 júliusában jelent meg a Black Rock Shooter című OVA, melynek képi világa és zenéje egy Hatsune Miku klipen alapul. Ezen kívül más animékben is feltűnt már Miku, vendégszerepelt a Zoku Sayonara Zetsubo Senseiben, és jellegzetes ruhája cosplay formájában feltűnik olyan animékben mint a Lucky Star OVA vagy a Kampfer.

Hangját felhasználták egy interneten játszható golfjátékban, a PangYa japán változatában, és szintén ő adja a hangját a HRP4-C modellnek, ami az AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) legújabb robot modellje.

2009-ben lőtték fel az űrbe az Akatsuki nevű Vénuszt vizsgáló űrszondát, melynek belsejében egyensúlyként elhelyeztek három, Hatsune Mikut ábrázoló alumínium lapot.

Természetesen rengeteg figura is megjelent, legutóbb a 2011-es áprilisi földrengés alkalmából adtak ki limitált kiadású műanyag Hatsune Miku figurákat (Nendoroid Hatsune Miku: Support version), melyek megvásárlásával támogatni lehet a japán Vörös Keresztet 1000 yennel.

Több élő koncertet is adtak már Vocaloidok, többnyire Hatsune Miku szerepel ezeken, a többi Vocaloid csak 1-2 szám erejéig jelenik meg. Különböző technikákat alkalmaznak ilyen koncerteken, van mikor egy nagy képernyőn jelennek meg az énekesek, máskor egy átlátszó plexi lapra vetítik őket. Az utóbbi már 3 dimenziós, hologram hatást kelt, az viszont visszatérő jellemzője az ilyen koncerteknek, hogy élő hangszeres zenét biztosítanak. Nagyobb koncertek a 2009-es „MikuFes '09”, ami augusztus 31-én, Miku „születésnapján” volt, és a 2010-es „Miku no Hi Kanshasai 39's Giving Day", amit teljes egészében megtekinthettek a Youtube-on. Amerikában is rendeztek élő koncerteket, de ezek általában animeconok rövidebb programjaiként jelennek meg. Ezeken a koncerteken Hatsune Miku színpadon, a közönség előtt táncol és énekel. Bemutatja a zenekar tagjait, szól a közönséghez, megköszöni, hogy eljöttek, és teljesen úgy viselkedik, ahogy azt egy popsztártól várnánk, és a közönség is olyan, mint a koncerteken lenni szokott, hangosan énekelnek, és visszatapsolják kedvencüket.


Új hangzás, új együttesek

Végül csak röviden megemlítenék példaként egy együttest, amely karrierjét a Vocaloid programnak köszönheti. A Supercell 2007-ben alakult, 11 tagja közül csak a csapat vezetője, Ryo ért a zenéléshez amatőr szinten. Középiskolás korában kapott egy szintetizátort, azon képezte magát, de semmilyen iskolai zenei képzésben nem részesült. Az együttes többi tagja, illusztrátor, grafikus vagy designer, tehát már a tagok miatt is érdekes az együttes. De ez is mutatja, hogy a Yamaha programja elérte célját, a zenecsatornákon hallható popslágerekhez felérő zeneszámokat lehet készíteni a Vocaloiddal, és mindehhez csak a laptopunkra van szükség, esetleg még egy szintetizátorra. A zenei képzettség helyett pedig inkább az ízlés a fontos.

A Supercell azonos című első lemezét a 2008-as Comiketen árulta, ezt még saját költségen adták ki. Később leszerződtek a Sony Musickal, de ekkor már a tengerentúlon is ismertek voltak a Youtube-ra felkerült klipjeik alapján. Az együttes később olyan animék zenéjének elkészítéséhez kapott felkérést, mint a Bakemonogatari (Kimi no Shiranai Monogatari, ending), a Cencoroll (Love & Roll, ending) vagy a Naruto Shippuden (Utakata Hanabi, a 14. ending). A Black Rock Shooter című klipjük, melyekhez a rajzokat ők készítették, az azonos című OVA képi és zenei világának alapja lett, mely 2010 nyarán ingyen megtekinthető volt az interneten. Ezen kívül a Projekt Diva 2 nevű Vocaloid témájú játék betétdalában is közreműködtek (Kotchi Muite Baby/Yellow), valamint a Type-Moon játékfejlesztő cég új, készülő játékának, a Mahoutsukai no Yorunak is ők csinálják a zenéjét. (A Type-Moonról annyit érdemes tudni, hogy olyan animék készültek a játékaik alapján, mint a Fate/stay Night, a Shingetsutan Tsukihime, és a Kara no Kyoukai mozifilmek)


Végül...

Nyilvánvalóan nem mindenkinek jön be az a mesterkélt hangzás, amit a Vocaloidok elő tudnak állítani, és akármilyen jól csinálnak is meg egy számot, az nem fog teljesen olyan lenni, mint az emberi énekhang, bár könnyen megtévesztheti a hallgatót, ha nem elég kifinomult a zenei hallása. Viszont nem is az a célja a programnak, hogy feleslegessé tegye az emberi énekeseket, ehelyett inkább egy újfajta hangzást, egy új hangszert hozott létre, amivel a beszélt nyelvet bevihetjük a zenébe anélkül, hogy azt egy ember kellene elénekelje. Tehát lényegében egy emberi nyelven éneklő hangszert kapunk. Más téma viszont az a kulturális jelenség ami a program virtuális énekeseit, különösen Hatsune Mikut övezi. Ennek kapcsán valaki vagy rajongó vagy nem, de már nálunk, Magyarországon is sokan vannak, akik bármennyi pénzt megadnának, hogy a Sportcsarnokban csápolhassanak az első sorban egy átlátszó műanyag falra vetített, rajzolt énekesnő előtt.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!

Eddigi hozzászólások száma: 8
Korábbi hozzászólások:
1. 2.

8.

Suzika

2016-07-31 20:46:54

OMG! Most olvastam végig és tényleg érdekes leírás lett. *-* Néha szoktam hallgatni a Vocaloidot, de nem tudtam róla ennyi mindent. ^-^

7.

Androsama

2011-08-24 14:09:12

Imádom a Vocaloidot! És végre megtaláltam, hol lehet leszedni Mikut! ^^

6.

morwen

2011-05-08 16:42:27

Köszi

5.

Shiratori kun

2011-05-07 22:33:15

Mondasz valamit morwen! :D - nagy mosoly
Köszönetképp a leírásért (és amúgy meg miért ne), raktam fel néhány színvonalasabb számot Miku és Rin főszereplésével.
Később majd lesz több is.

4.

Usako

2011-05-07 18:12:30

Köszönöm neked ezt a szép leírást