Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2654372

Regisztrált felhasználók
száma:
26359

Online látogatók száma:
2

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1682

Utolsó 5 látogatónk:
gaalpeter
2022-05-17 22:40:57
Muaddib6
2022-05-17 14:44:46
Nemtudom01
2022-05-17 08:38:27
Grimlock
2022-05-17 06:31:30
katona
2022-05-16 19:43:23
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2022 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

ReikiUtolsó módosítás időpontja: 2011-05-10 18:53:04
Létrehozás időpontja: 2011-05-10 00:00:00
Eddig megtekintve: 3500 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

A reiki egy részben vallási gyökerekkel rendelkező gyógyítói hagyomány, mely Japánból származik. A reiki egy összetett szó, a kínai nyelvből szivárgott át a japánba. A rei (霊) szó szellemet, lelket vagy valamilyen isteni lényt, erőt jelöl, míg a ki (気) spirituális energiát jelent. A reikivel való gyógyítás egyszerű kézrátételből áll, ezáltal közvetítjük a gyógyító energiát. Reikinek hívjuk az energiát is, amivel a gyógyítás folyik. Ez egy isteni eredetű energia, ami ráadásul intelligens is, tudja hol segíthet a legtöbbet, ezért ki van zárva a félrekezelés, sőt, még diagnózisra sincs szükség.

A kézrátétellel gyógyítás szinte minden kultúrában megjelenik, ezért is nehéz behatárolni a reiki eredetét, feltételezhető azonban, hogy ez a gyógyítási módszer elsősorban a papi kaszt birtokában volt nagyon sokáig, a közrendű emberek semmit nem tudtak róla. 1922-ben azonban egy japán szerzetes, Usui Mikao a kurama-hegyi böjtölése során újra felfedezte a reikit látomásai során, és újonnan szerzett tudását ő már megosztotta a köznéppel is. Életrajzáról több változat is létezik, de ezek néhány ponton azért megegyeznek. Usui alapította az Usui Reiki Ryoho Gakkait, azaz Usui Reiki Gyógyító Társaságot, ez még ma is működik. Ezen kívül a nevéhez kötődik még a „reiki alapelvek” vagy japánul Gokai lefektetése, ezeknek is több fordítása ismert, íme az egyik:

Csak a ma:
Nem leszek dühös,
Nem aggódom,
Hálás vagyok,
Szorgoskodom a karmámon,
Kedves leszek az emberekhez!

Usui életében több mint 2000 embernek adta át tudását, munkásságát tanítványai folytatták, utódja Hayashi Chujiro, egy volt tengerésztiszt lett. Néhányan, akik ma reikit tanítanak, ügyelnek arra, hogy tudásuk eredetét vissza tudják vezetni Usui-ig. Ez azért fontos, mert mint minden hagyomány, a reiki is idővel felbomlott, és több változata jelent meg. Ezek is reikinek nevezik magukat, és ugyanúgy kézrátétellel gyógyítanak, de más kéztartásokat használnak, és más elméletekkel magyarázzák a reikit. Érdekességként csak egy ilyen irányzatot neveznék meg, ez a reiki RAI (Reiki Association International) irányzata, melyet egy F. E. Eckard Strohm nevű úriember dolgozott ki, aki magát egyébként mágusnak nevezi. Ez az irányzat ugyanúgy, mint az Usuitól származtatott „eredeti” reiki szintén tanulható nálunk, vannak beavatott mesterei.

A tanulás valójában beavatás, mivel hagyományról van szó a gyakorlása fontosabb, mint a megértése. Az elméletében vallásos gyökereket fedezhetünk fel, de nem szükséges hozzá buddhistának vagy bármilyen más vallás követőjének lenni. Elvileg ateisták is gyakorolhatják, bár nem értem, ha valaki ateista akkor miért akarna természetfölötti energiákkal gyógyítani. A beavatásra vágyók ma már pár napos oktatás után áteshetnek a beavatáson, ami minden irányzatnál eltér, az Usui reiki beavatási szertartása japán és tibeti eredetű rituális elemeket tartalmaz. A beavatást egy mester végzi, és titkos, a beavatottnak csukva kell legyen a szeme végig. A beavatás lényege az, hogy az ember testét alkalmassá tegye arra, hogy a reiki energiája áramolhasson rajta keresztül. Emiatt senki nem tanulhat reikizni autodidakta módon könyvekből, kell egy mester, aki beavatja. Ma már ezt pénzért lényegében bármelyik mester megteszi, régen egy hosszabb tanulási folyamatra és a megfelelő életvitel felvételére is szükség volt. A beavatásnak két szintje létezik, ezek után jön a mesterré avatás. A mester még nem taníthat másokat, ehhez előbb vonalátadó mesterré kell avatni, bár ez a lépcső néhány irányzatban kimarad.

Nálunk a reiki alternatív gyógymódnak számít, a legtöbben nem nevezik gyógyításnak a reikizést, és valóban nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy bármilyen módon gyógyítani lehetne reikivel. Történetek viszont vannak, de nehéz úgy végigmenni az utcán, hogy ne találkozzunk valakivel, aki tudna természetfölötti, megmagyarázhatatlan dolgokról mesélni. A tisztességes reiki mesterek azonban mindig felhívják a figyelmet, hogy a reiki nem helyettesíti a gyógyszereket, és nem írja felül az orvosi véleményt, úgyhogy legfeljebb kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk bármilyen bajunkra. Akit érdekel a dolog, az könnyen találhat magának mestert, vagy iskolát is - nem csak Budapesten -, ahol megtanulhat reikizni, sőt akkreditált oklevelet is szerezhet erről, amelyet Európában bárhol elfogadnak, és magánvállalkozói engedélyt is kiválthat vele.


Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldal készítői nem kívánnak állást foglalni sem a módszer mellett, sem ellene, sem bárkit biztatni vagy lebeszélni használatáról.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!
Ehhez az ismertetőhöz még nem születtek hozzászólások.