Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2654373

Regisztrált felhasználók
száma:
26359

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1682

Utolsó 5 látogatónk:
gaalpeter
2022-05-17 22:40:57
Muaddib6
2022-05-17 14:44:46
Nemtudom01
2022-05-17 08:38:27
Grimlock
2022-05-17 06:31:30
katona
2022-05-16 19:43:23
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2022 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Anime - Jellemtípusok: Tsundere – Yandere – Kuudere – DandereUtolsó módosítás időpontja: 2011-05-20 16:39:03
Létrehozás időpontja: 2011-05-20 00:00:00
Eddig megtekintve: 50900 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: morwen

Animék és mangák népszerű karaktertípusait jelöli a címben szereplő négy kifejezés. Ezek elég gyakori jellemfajták, a japán nyelv találékonyságát mutatja, hogy külön szavakat találtak ki bizonyos népszerű viselkedésformák megnevezésére. Közös bennük, hogy általában lányokra használják őket, és hogy mindegyik kifejezés összetett szó, de ezt majd leírom mindegyiknél.

A tsundere kifejezés első fele a tsuntsun (tartózkodó, ellenséges), második fele a deredere (bújós, szerelmes) szóból áll. Olyan szereplőket nevezünk tsunderének, akik a történet elején ellenségesek a főhőssel, később azonban megnyílnak neki és kedvesebbek lesznek, esetleg bele is zúgnak. A lényeg, hogy már az elejétől fogva szimpi nekik egy fiú, de a vonzalmukat nem mutatják ki, és önmagukkal sem őszinték ilyen téren. Tehát először egy szivatós fázist figyelhetünk meg, aztán egy felszabadult, szeretgetős fázist, de ezek persze különböző erősségűek mindenkinél, sőt, van mikor el is marad a második szakasz, de ilyenkor is tisztában van a néző azzal, hogy a lány titokban gyengéd érzelmeket táplál a fiú iránt, csak eltitkolja ezt előle. Kedvenc tsundere szereplőm a Bakemonogatariból Senjougahara Hitagi, aki csak nagyon kevés kedves gesztussal ajándékozza meg a főhőst, viszont folyamatos verbális ostrom alatt tartja a sorozat folyamán.

Néhány tsundere karakter a teljesség igénye nélkül:

Shakugan No Shana - Shana
Zero No Tsukaima - Louise
Suzumiya Haruhi No Yuutsuu - Haruhi
Toradora!- Aisaka Taiga
Sekirei - Tsukiumi
Full Metal Panic- Chidori Kaname
Kimi Ga Nozomu Eien- Daikuuji Ayu
Kaze no Stigma - Kannagi Ayano
Ranma 1/2- Tendo Akane
Bakemonogatari – Senjougahara Hitagi
Love Hina - Narusegawa Naru
Fate/stay Night – Tohsaka Rin
To Aru Majutsu No Index – Misaka Mikoto


A yandere kifejezés hasonló módon született, de az első szótag itt a yanderu (beteges, mentálisan instabil) szóból származik. Az ilyen karakterek először kedvesek, szerelmesek, és ezt ki is mutatják, és egészen normális párkapcsolatban élnek, vagy legalábbis járnak választottjukkal. A második szakaszban azonban teljesen elvesztik az eszüket, és általában erőszakosak, agresszívek lesznek. A törést általában a féltékenység váltja ki. Két típust lehet megkülönböztetni az alapján, hogy az erőszakos viselkedést ki felé tanúsítják: vagy a párjukra támadnak, akár meg is akarják ölni, hogy más lány ne szerezhesse meg a szerelmüket, vagy a rivális lányokra támadnak, hogy eltüntessék a konkurenciát. Az ilyen szereplőknél a változás mindig látványos, a történet elején nem lehet sejteni, mire képes a lány, később aztán a rendezőn múlik, hogyan tárja elénk a szereplő fejében végbemenő változásokat. Megtörténhet egészen hirtelen és váratlanul, de lehet szép lassan érlelni is a beteges gondolatokat a szereplőben. Mindenesetre az olyan animék, amikben yandere szereplő van, általában 18 éven felülieknek valók, nem feltétlenül azért, mert mutatják a vért, hanem mert elkerülhetetlen az erőszakos megnyilvánulások mutatása, akár egy fejszés ámokfutás, akár egy ordibálással és tányérdobálással tarkított veszekedés formájában. Számomra a legemlékezetesebb yandere karakter a Shuffle-ből Fuyou Kaede, akinél a szakadást az okozza, mikor a gyerekkori barátja, akivel együtt élnek, egy másik lánnyal kezd járni, tehát itt is a féltékenység a fő mozgatórugó.

Néhány yandere karakter a teljesség igénye nélkül:

Shuffle – Fuyou Kaede
School Days – Katsura Kotonoha
Higurashi No Naku Koro Ni – Ryugu Rena


A kuudere kifejezés első fele az angol cool szóból származik. A cool szón pedig a hideg, hűvös értelmét értsük. Az ilyen szereplők sztoikusnak, érzelemmentesnek tűnnek, és általában hallgatagok, visszahúzódóak, elutasítóak. Szemben a tsunderével nem kötnek bele másokba, kerülik a konfliktusokat. Láthatóan nem érdekli őket semmi, közönyösen figyelnek másokat, esetleg cinikus megjegyzéseket fűznek hozzá a történésekhez, és elég beképzeltek, bár ezt nem mindig mutatják ki. Azonban náluk is van, akár rejtve marad, akár megmutatkozik, egy olyan szakasz, amiben kimutatják szerelmüket egy fiú iránt. Jó példa a kuudere jellemre C.C. a Code Geassből, aki láthatóan felsőbbrendűnek érzi magát mindenkinél, elvégre halhatatlan, meg boszorkány stb. mégis elég sokat segít Lelouch-nak, állítólag hálából, később aztán egyre világosabbak lesznek az érzelmi szálak, főleg a második évadban.

Néhány kuudere karakter a teljesség igénye nélkül:

Code Geass – C.C.
Great Teacher Onizuka - Kanzaki Urumi
Gravitation – Yuki Eiri
Rosario To Vampire – Shirayuki Mizore


Végül a dandere kifejezés első fele a danmari (csendben maradni) szóból származik, és olyan szereplőt jelöl aki elég hallgatag. Könnyű összekeverni őket a kuudere szereplőkkel, a különbség annyi, hogy a kuudere magába fojt dolgokat, inkább nem mondja ki amit gondol, míg a dandere természetéből fakadóan hallgatag. Ezen kívül a dandere jellemzően nyugodt, udvarias személyiség, míg a kuudere inkább makacsságból hallgat, felsőbbrendűnek érzi magát a többieknél, és időnként kritizál másokat ironikus megjegyzésekkel, de ezek persze nem fajulnak veszekedésig. Tehát a dandere alapból antiszociális, a kuuderénél ez inkább választás kérdése, vagy egyfajta lázadás. Ha egy dandere lány kettesben marad a főszereplő fiúval, akkor általában kialakul egy furcsa párbeszéd köztük, és ilyenkor láthatunk utalásokat a lány deredere szakaszára, ami általában nem bontakozik ki, kivétel pl. Tachibana Kanade esete az Angel Beatsben. Egy kuudere viszont kettesben sem viselkedik máshogy a főszereplővel, mint társaságban, elég felidéznünk Lelouch és C.C. párbeszédeit a Code Geassből. Mivel nehéz különbséget tenni, ezért nyitott vagyok mindenféle kritikára a példáimmal kapcsolatban :)

Néhány dandere karakter a teljesség igénye nélkül:

Angel Beats – Tachibana Kanade
Suzumiya Haruhi No Yuutsuu – Nagato Yuki
Jigoku Shoujo – Enma Ai
Zero No Tsukaima – Tabitha
Ghost Hound – Miyako Komagusu
Neon Genesis Evangelion – Ayanami Rei

A mellékelt videón a tsundere viselkedésre láthattok példát, valószínűleg ez a legnépszerűbb a négy jellemtípus közül, de alaposan kidolgozott hárem jellegű animében találhatunk többet is.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!

Eddigi hozzászólások száma: 3


3.

1a2b

2011-05-21 17:50:47

Én annyit tennék hozzá (tényleg csak érdekességképpen), hogy tsundere kategóriába tartozik még a 'Hayate no Gotoku' című sorozatból 'Nagi' is. Azért említem meg, mert Nagi, Shana, Louise és Taiga mind 'Rie Kugimiya' szinkronjával jelentek meg és szokás őket 'The Four Tsundere Wonders'-nek nevezni, ami annyit tesz, mint 'A Négy Tsundere Csoda'.

2.

morwen

2011-05-20 17:08:09

A BL-ben szintén vannak külön szereplőtípusok, pl a seme és a uke (az agresszívabb és az elszenvedő fél), de erről tuti nem fogok írni A példákat részben máshonnan vettem, mert fejből nem emlékeztem elég sokra, a Gravitationt meg nem is láttam. Az elemzés rész az saját kútfő, de vannak azért leírások más helyeken is. Persze sokat variálni nem lehet, ezek elég ismert dolgok, animékben is szokták a szereplők magukat tsunderének nevezni, ez kb olyan, mint mikor nálunk valakit emósnak neveznek.

1.

Aqualuna

2011-05-20 16:43:37

Nagyon érdekes leírásokat készítesz. Amúgy a Gravitationban levő szereplő ugyebár férfi, és elég sok kezdetben hűvös férfi szereplő van nem BL típusú művekben is. Szóval érdekes, hogy egy ilyenre ráhúznak egy lányokra használt kifejezést (nem tudom, hogy ezt olvastad valahol, vagy saját kútfő? XD - fetrengo nevetés), főleg mivel Yuki (a névsorrend úgy helyes, ahogy kijavítottam) a BL-ben is egyértelműen a maszkulin szerepet viszi.